Следва

Завръщане в бъдещето: Fiorucci, звездата на 70-те

Fall 2019 Menswear: Vetements

Anti-social…

 

Runway преди 4 години

…Така дизайнерът дава наименование за новата Fall 2019 Menswear за марката Vetements. Грузинецът Демна Гвасалия разглежда модата като рефлексия на обществото и политиката и именно поради тази причина работи в полето на критиката.

Нестандартно и умишлено, шоуто бе ситуирано във Френския национален природонаучен музей, с неприятна обстановка от препарирани екзотични животни, внушаващи неспокойствие и доза страх, сходни със зададената посока. С новото си предложение, Гвасалия създава картинка на реалното общество, изразена чрез бунт и гласен коментар на политиката, свръхконсумацията, загубената на личното пространство, наркотиците и криминалността.

Антисоциалната, както Демна нарича колекцията си, с перфектна ирония в епохата на социалните мрежи, започва с визия носеща иронично заглавие за цялото: „Внимание: това, което ще видите, ще ви обезпокои. Има една тъмна страна на човечеството, която цензурите няма да ви позволят да видите, но ние ще ви покажем. Гледайте на свой собствен риск. "

В следствие, сходно с темата, дизайнерът обръща внимание на бунтовете представени чрез множество аутфити, декорирани със символи на анархизма и свободата. От друга страна, твърде агресивното навлизане в личното пространство на всеки индивид, метафорично бива изразено чрез визии, носещи посланията „Made in Europe” разположени по американски затворнически начин, както и множество щампи на световни организации, между които и Interpol.

В тази посока, онова което предизвика буря от коментари, а отново е в духа на иронията са представените маски, наподобяващи хиджаб, имайки за цел защита на личността по леко агресивен и бутафорен начин.

Освен бурната критика, творецът обръща внимание и на стрийт стайла, за който смята че е пространството, в което твори. Доза от обичайното за марката отново присъства в колекцията, представена чрез характерни за марката форми и стилистики. Принтирани рокли, пухкави, обемни якета, гащеризони, чорапи като обувки, груби маратонки, са смао част от онова което грузинеца обедини в цялото.

Имайки предвид живота и факта, че Гвасалия е бил част от гражданска война, познавайки добре проблематиката на противоположени сили, креативният, разглежда реалността като Трета световна война между богатите и бедните. Бунтарски, с критика към управляващите и движещите обществото, колекцията на Vetements, отваря нови възгледи, задълбочава начина на мислене и изразяване в моден аспект.

Антисоциалната колекция на Vetements, в галерията горе>>>

More Runway

Чувствена и мистериозна Дева Касел е новата муза на Dolce&Gabbana

Runway преди 10 часа

Дъщерята на Моника Белучи и Венсан Касел е другата дума на чувственост, демонстрирана за пореден път на модния подиум на Dolce&Gabbana (Седмица на модата в Милано Пролет/Лято 2024). Този път правилата за съблазняване са още по-мистериозни от обичайно

Седмица на модата в Милано Пролет/Лято 2024: Bottega Veneta, пътуване към себе си

Runway преди 4 часа

Нека бъдем честни, Матю Блази, приет трудно в италианската модна къща след знаковото присъствие там на Даниел Лий, всъщност се справя отлично. Неговата версия на Bottega Veneta, отличима далеч не само със сложната си работа с кожи, е отличима, желана и красива 

Седмица на модата в Милано Пролет/Лято 2024: Versace и фурорът Клаудия Шифър

Runway преди 3 дни

Седмица на модата в Милано няма начин да мине без Versace. Този път, ревюто за Пролет/Лято 2024 се проведе на 22 септември и вдигна целия планиран шум, точно както бе замислено от мадам Донатела и екип. Купът звездни модели на подиума взриви нещата до степен, в която модата лекичко отстъпи на заден план