Kate & Naomi в едно неповторимо полароид изживяване

Kate & Naomi в едно неповторимо полароид изживяване

Opus публикува специално ограничено издание със зрелищна и доста необичайна сесия на моделите...

Когато фотографът Зенон Тексейра използва огромна камера на Полароид, за да заснеме легендарната Вивиан Уестууд в книга, посветена на нейната работа и наследството й в издателската къща "Опус", тя едва ли си е представяла, че това ще доведе до друг проект, още по-амбициозен, под формата на сътрудничество с два от най-популярните и влиятелни модели на всички времена: Наоми Кембъл и Кейт Мос."Полароид създаде пет гигантски камери през 1976 година, когато моментната фотография в пика си. Това бяха най-големите камери в света и е направиха с идеята да тестват нова филмова лента, а резултатите бяха грандиозни", казва Тексейра.

В началото огромните Полароид камери са използване за снимане на детайли в гоблени и платна, но малко по-късно компанията решава да ги даде на някой от най-забележителните художници за онова време като Анди Уорхол, например.

Благодарение на тяхната работа, тези снимки (с размери 50 х 60 сантиметра всяка) се превръщат в иконичен формат. Следва, обаче, дигиталният апокалипсис, който с удоволствие поглъща полароидите, винилите и всякакви други аналогов формат. Но фотографи като Тексейра и компания имат други планове: "Всяка снимка, създадена от тази камера има уникална и специална ДНК. Химичният процес позволява неочаквани резултати, които повишават художествения смисъл на работата. Освен това, сцената, която се генерира с помощта на тази стара машина, сглобен през 70-те години, с 6000-ватова светкавица, която се затваря и държи в напрежение цяла минута и половина преди да се разкрие гигантската снимка ... е неповторимо преживяване", искрен е още ловецът на "етюди" Зенон.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.