Следва

Конструктивност в деконструктивизма от Alexander McQueen

Kate & Naomi в едно неповторимо полароид изживяване

Opus публикува специално ограничено издание със зрелищна и доста необичайна сесия на моделите...

All fashion преди 5 години

Когато фотографът Зенон Тексейра използва огромна камера на Полароид, за да заснеме легендарната Вивиан Уестууд в книга, посветена на нейната работа и наследството й в издателската къща "Опус", тя едва ли си е представяла, че това ще доведе до друг проект, още по-амбициозен, под формата на сътрудничество с два от най-популярните и влиятелни модели на всички времена: Наоми Кембъл и Кейт Мос."Полароид създаде пет гигантски камери през 1976 година, когато моментната фотография в пика си. Това бяха най-големите камери в света и е направиха с идеята да тестват нова филмова лента, а резултатите бяха грандиозни", казва Тексейра.

В началото огромните Полароид камери са използване за снимане на детайли в гоблени и платна, но малко по-късно компанията решава да ги даде на някой от най-забележителните художници за онова време като Анди Уорхол, например.

Благодарение на тяхната работа, тези снимки (с размери 50 х 60 сантиметра всяка) се превръщат в иконичен формат. Следва, обаче, дигиталният апокалипсис, който с удоволствие поглъща полароидите, винилите и всякакви други аналогов формат. Но фотографи като Тексейра и компания имат други планове: "Всяка снимка, създадена от тази камера има уникална и специална ДНК. Химичният процес позволява неочаквани резултати, които повишават художествения смисъл на работата. Освен това, сцената, която се генерира с помощта на тази стара машина, сглобен през 70-те години, с 6000-ватова светкавица, която се затваря и държи в напрежение цяла минута и половина преди да се разкрие гигантската снимка ... е неповторимо преживяване", искрен е още ловецът на "етюди" Зенон.

Именно това неописуемо усещане, както и подкрепата на самата Вивиан Уестууд, са нещата, които насърчават Мос и Кембъл да се включат в жестокия проект на Opus - албум, в ултра ограничено издание, с полароидни снимки дело на Тексейра.
И Кейт, и Наоми биват открити за модната индустрия когато са едва на съответно 14 и 15 години. Едва няколко години по-късно и двете монополизират фешън вселената, известна с нестабилността си, което автоматично ги прави най-подходящите лица за подобно начинание като този албум. Моделите са участвали в стотици кампании за безброй луксозни марки и са остави отпечатъците си върху модните подиуми по целия свят, имат корици, заснети с всеки известен моден фотограф и така може да продължаваме до безкрай.

С тираж от едва 100 екземпляра, Opus ВЕЧЕ може да се похвали с поставянето на абсолютно уникално бижу. Полародината сесия на Мос и Кембъл е направена през декември 2006 г. и е повече от естетически оргазъм за сетивата.
"Енергията им, техният професионализъм и аура повишиха работата на всеки един от екипа и помогнаха за създаването на нещо специално, много специално", споделя Тексейра за професионалните си ангажименти с световноизвестните модели, като добавя: "Фактът, че тази камера скоро ще се превърне в артефакт, превръща тези снимки в нещо особено истинско.”


Зенон Тексейра

More All fashion

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

All fashion преди 26 минути

От известно време плахо споменаваме, че тесните дънки май се завръщат, но така ли е наистина? Ако гледаме внимателно какво носят Бела Хадид и Жизел Бюндхен, както и какво показаха на подиума Miu Miu, по-скоро трендът е факт. В което ни убеждава и съвсем скорошната поява на Кейт Мос.