Следва

Хари & Меган нямат попечителство над бебето

По колко майчинство се пада на мамите от семейство Уиндзор?

null

Celebrities преди 4 години

При все това, празнично събитие от такава величина заслужава известно отпразнуване в конкретното семейство или двойка, въпреки че живеем в такова време, че все едно дали от обикновено или от кралско семейство, и на мама, и на татко им се налага да се изстрелят почти веднага след новия живот на работа...Меган и Хари от вчера са родители на първородна рожба от мъжки пол, затова и интересът към това, как точно ще се отрази появата на наследника на техните работни графици, е напълно обясним. Херцогинята на Съсекс досега не е съобщила колко дълго смята да остане в отпуск по майчинство, затова поглеждаме назад в историята и припомняме колко дълго си "почиваха" след раждането предшественичките на Меган.

Законоустановеният отпуск по майчинство във Великобритания е 52 седмици /първите 26 са основният отпуск, вторите 26 седмици - допълнителният/. Традиционно именно майката си остава у дома, за да се грижи за новороденото, докато таткото се връща към работните си задължения почти веднага. В Обединеното кралство бащите в семейството също имат право на платен отпуск, който се нарича Ordinary Paternity Leave и продължава 14 дни, като може да бъде продължен и до 26 седмици в случай, че майката се върне на работа по-рано от предвиденото. Времената се менят, вярно, и ако по-рано се е смятало за несериозно бащата да отглежда невръстното хлапе, то днес това е разпространена практика. Първият баща от кралското семейство, взел майчинство, е принц Уилям. Именно благодарение на него отпускът след раждане се възприема като новата традиция в британското кралско семейство. Три пъти /след ражданията на Джордж, Шарлoт и Луи/, принцът оставаше вкъщи в продължение на 2 седмици, помагайки на жена си да се възстанови след раждането и грижейки се за малките. Сюзън Максуел Скинър, дълго време ангажирана в пресслужбата на Бъкингамския дворец, е сигурна, че Хари ще последва примера на по-големия си брат. "Абсолютно съм убедена, че принц Хари ще използва полагаемият му се отпуск, - споделя тя. Той не прилича на повечето от останалите членове на кралската фамилия. Толкова е увлечен от идеята за бащинството, че ми се струва, че ще държи да взима активно участие в съдбата на детето от самото начало." Независимо че официалните задължения на членовете на БКС силно се различават от типичната работа на англичаните, монарсите също се сблъскват с необходимостта да съставят "собствени" графици за майчинството и бащинството. Мамите от сем. Уиндзор обикновено си взимат отпуск по майчинство, не по-малък от 6 месеца. И все пак често им се налага да посещават публични мероприятия даже по време на заслужения си отпуск. Да видим как е било и как е сега...

Елизабет II
От раждането до първото появяване пред света: 1-4,5 месеца

Първородното дете на Елизабет и Филип - принц Чарлз – се ражда на 14 ноември 1948 година. В онзи момент майка му все още не е Кралица, затова и няма чак толкова наситен работен график, какъвто имат монарсите. Все пак тя много скоро след раждането се връща към публичните си задължения. На 1 март 1949 година се среща с балерината Мойра Ширър в концертната зала Ашър Хол. В същия месец Елизабет посещава официални мероприятия и в Ливърпул и Манчестър. А когато Чарлз навършва година, за известно време майка му го оставя за отглеждане при дойка и заминава за Малта, за да прекара времето със съпруга си, който в този момент е служител в Кралския флот. Принцеса Ан се появява на бял свят на 15 август 1950 година, само месец след това Елизабет с децата е снимана на туризъм по пътищата на Шотландия. Там е по принцип за да посети няколко тържествени приема. През ноември същата година Елизабет отново е в Малта, а кралската бавачка се заема с двоен труд. След коронясването през 1952 година, новата Кралица започва да вижда децата си по-рядко. В края на следващата година двамата с мъжа й заминават на 7-месечно пътешествие из страните от Империята. Децата остават у дома. Двамата най-млади наследници на Елизабет се появяват на бял свят съответно на 19 февруари 1960 година (принц Андрю) и 10 март 1964 година (принц Едуард). Към този момент тя вече е утвърдила новия си статут. И, съответно, количеството неотложни ангажименти непрестанно расте. Кралицата приема в резиденцията си президента на Франция Шарл де Гол по време на държавното му посещение през април 1960 година – два месеца след раждането на Андрю. Приблизително толкова време й трябва да се върне към работните си задължения и след четвъртото раждане - на 26 май 1964 година тя има официална среща с президента на Судан.

Принцеса Ан
От раждането до първия ангажимент: 2,5-4 месеца

Дъщерята на Елизабет, принцеса Ан, ражда сина си Питър на 15 ноември 1977 година, след което за няколко месеца намалява драстично работните си ангажименти. Известно е, че Ан от детинство се увлича по спортна езда и дори взема участие в Олимпийските игри, затова и не е странно, че четири месеца след раждането се отправя именно към хиподрума. През март 1978 година принцесата е на турнир в Сайрънстър, следващия месец - в Глостършир. Отново след месец тя участва в официално мероприятие в чест на гостуването на президента на Ботсвана в кралската резиденция. Дъщеря й Зара се ражда на 15 май 1981 година. След раждането Ан се появява пред публика 2 и половина месеца по-късно по грандиозен повод. На 29 юли същата година се състои сватбата на принц Чарлз Уелски и лейди Даяна Спенсър. Очевидно, Ан не би могла да изпусне бракосъчетанието на собствения си брат, към онзи момент най-вероятният бъдещ Крал на Великобритания.

Принцеса Даяна
От раждането до първата поява: 1 месец

Раждането на принц Уилям на 21 юни 1982 година е щастливо събитие за целия свят. На следващия ден принцеса Даяна вече позира с първородния си син на ръце пред болницата Сейнт Мери в Лондон, след което излиза в точно едномесечен заслужен отдих, далеч от камерите. Първото официално мероприятие на Даяна след раждането е възпоменателната служба в църквата Свети Павел на 26 юли 1982 година.В този ден членовете на кралското семейство, както и останалите граждани на Обединеното кралство почитат паметта на загиналите във Фолклендската война. Няколко дни по-късно принц Уилям е кръстен, а през септември семейството се отправя към Шотландия, за да присъства на спортните игри Braemar Games. Интересното е, че въпреки примера на Елизабет, Чарлз и Даяна взимат сина си със себе си, когато заминават зад граница през 1983 година. Уилям, който още няма годинка, посещава Австрилия и Нова Зеландия с родителите си, в рамките на международния им тур. По-малко от два месеца от раждането на принц Хари (15 септември 1984 година), Даяна се връща към работните си задължения. Взима участие в церемонията по откриването на парламента на 6 ноември, а на 8-ми посещава центъра на доктор Бернардо в източен Лондон. Именно Даяна се счита за най-активната и дейна мама от всички представители на монаршеската фамилия - толкова бързо към задълженията си не се е връщал почти никой друг от тях.

Сара, херцогиня на Йорк
От раждането до първия ангажимент: 1,5-2 месеца

По-голямата дъщеря на Сара от Йорк, принцеса Беатрис, се ражда на 8 август 1988 година в болница Портлънд в Лондон. Бащата на момиченцето - херцог Андрю - по това време е на служба в Кралския флот, поради което може да отсъства само няколко дни, за да види първородната си рожба. Сара, както се полага на майка, взима отпуск по майчинство. Но едва 6 седмици по-късно заминава за Австралия, откъдето стартира официалният тур на херцозите на Йорк. Беатрис остава с бавачката си Елисън Уордли. В по-късно интервю Сара признава, че е взела решението да замине в онзи момент в името на това да съхрани брака си: "Чувствах, че трябва да работя над нашия брак, затова оставих Беатрис в ръцете на фантастичната й бавачка и заминах, за да бъда с него /Андрю/". Когато на 23 март 1990 година се ражда втората дъщеря на херцогинята, принцеса Южени, Сара отново се оттегля от публичната сцена за известно време. Точната дата на повторната й официална поява не се помни, но е известно, че на 12 май посещава Кралската конна изложба в Уиндзор, а на 21-ви юли присъства на откриването на Параолимпийските игри в Лондон.

Софи, графиня на Уесекс
Оттегляне след раждането: 6-9 месеца

Дъщерята на Софи, лейди Луиза, се ражда преждевременно с цезарово сечение на 8 ноември 2003 година. След операцията графинята на Уесекс и новороденото й момиченце остават в болницата няколко дни, за да са уверени всички, че опасността за здравето на малката е отминала. Първото официално мероприятие, посетено от Софи след полагаемата й се отпуска, е на 4 май 2004 година. В този ден тя присъства на откриването на новото отделение за неотложна помощ в столична болница. След раждането на сина й Джеймс, виконт на Севърн, на 17 декември 2007 година, Софи излиза в дълъг отпуск по майчинство - цели 9 месеца. Връща се към представителните си задължения едва на 10 септември 2008 година, когато гостува на едно от военните подразделения на британската армия.

Катрин, херцогиня на Кеймбридж
От раждането до първата поява пред публика: 1-1,5 месеца

Кейт Мидълтън, естествено, също имаше право на отпуск по майчинство. Но като съвременна майка и отговорна лейди бързо се върна към официалните си задължения. Пет седмици след раждането на принц Джордж през юли 2013 година, Кейт и Уилям се появиха на церемонията по откриването на маратона Ring O' Fire Ultra в Ангълси. После херцозите на Кеймбридж посетиха официалната вечеря Tusk Trust (благотворителна организация) на 12 септември. А през април 2014 година работното разписание на Катрин стана действително напрегнато. Знатните особи трябваше да заминат на триседмично посещение в Австралия и Нова Зеландия, и Кейт взе решението 10-месечният им син да пътува с тях. Респективно Джордж и татко му тръгват по света на приблизително еднаква възраст. Шарлот се роди на 2 май 2015 година, на 13 юни херцогинята на Кеймбридж се появи на ежегодната церемония Trooping the Colour. Официално Кейт се върна към работния си график на 15 септември същата година. Принц Луи – третото дете на херцозите Кеймбридж се появи на бял свят на 23 април 2018 година, а месец по-късно се състоя сватбата на Хари и Меган. Кейт заедно със съпруга си, разбира се, присъства на тържеството. Този път обаче херцогинята не бързаше да се върне към плътния си график от ангажименти. Катрин бе забелязана на балкона на Бъкингамския дворец по време на церемонията Trooping the Colour през лятото, независимо че официалният й отпуск по майчинство трябваше да приключи на 2 октомври, когато посети училище в Падингтън, за да си поговори с неговите възпитаници и преподаватели.


 

More from View Sofia

Говори ми за ЛЮБОВ, Антония Петрова-Батинкова

Love преди 4 години

Нали вече не ви е странно как всяка година след месец януари идва февруари, а ние, специално за вас, вече за пети път "го крадем" (и ни е много гот от това плячкосване!) и правим подвластен на чувствата, страстта и любовта! Да, на тази луда, луда Любов! Ще говорим за Любов, и още как! Няма да спираме скоро! Ще я гоним, търсим, крадем, целуваме, разобличаваме, осуетяваяме, сграбчваме, освобождаваме, прегръщаме, ако се налага - ще й разкъсваме дрехите, дори! И Тя, също като близката си роднина Истината, е още по-красива, разгорещена и сексапилна, когато е гола.

More Celebrities