Следва

Четиво в четвъртък: "Улови сърцето на Сицилия"

Art act: Финландецът Том и бруталната му гей-естетика

scandalous...

People of art преди 4 години

Мускулести мъже в полицейска униформа се пипат един друг, докато двама зарешетени крадци ги гледат. Други двама, във военни униформи се мляскат здравата, в същото време тройка морячета с бели барети без всякакъв свян се милват по косматите гърди. Виждали сте това? Днес авторът на сюжетите, финландският художник Тоуко Валио Лааксонен би бил на 99 години. Ако името му не ви говори нищо, не сте сами - Лааксонен е известен с псевдонима си Tom of Finland.


Художникът избира темите си от сцени на брутален гей-секс: рисунките му са на страсти прегръдки и целувки на мотоциклетисти, полицаи, военни и затворници. Лааксонен изгражда лесно разпознаваемата си естетика на основата на стереотипните хомосексуални фетиши. Полуголи красавци; мускули, стегнати в кожа и латекс; коси, спуснати върху лицата, окосмени тела - всичко в рисунките на Tom of Finland е подчертано мъжествено и извънмерно сексуално. Следват някои от най-интересните подробности от живота на Тоуко Лааксонен, за да си припомним и творчеството му, благодарение на което вече половин век той е сочен като гений на съвременното изкуство.

Tom of Finland е гордостта на Финландия
Tоуко Валио Лааксонен е роден през 1920 година във финландския град Каарина, на 160 километра от Хелзинки. Финландия тогава едва начева да се справя с последствията от войната с Русия, съответно детството на бъдещия художник е всичко друго, но не и леко. Само че Тоуко расте в интелигентно семейство, родителите държат детето да се занимава с музика, литература и живопис. След като се връща от фронта в края на Втората световна война, Лааксонен свързва живота си с рекламата. Започва работа като арт-директор в местна рекламна агенция, но цялото си свободно време посвещава на хомоеротиката, вдъхновение за което черпи от собствените си еротични фантазии.

Славата го спохожда с първата публикация на негова рисунка в американското гей-списание Physique Picture през 1957 година, но истинският успех и всеобщо признание закъснява достатъчно дълго: смущаващото творчество на Лааксонен е категорично маргинално. Причината е простичка - еднополовите отношения са забранени, подлежат на затвор, и това е твърда линия във Финландия до 1971 година. В деня, в който дискриминационният закон е отменен, художникът има зад гърба си над 6 десетилетия, а забраната да се "пропагандират" хомосексуалните отношения така и е в сила чак до 1999 година, т.е. осем години след кончината на Тоуко Лааксонен.

Истински сериозен успех Лааксонен има в Америка. През 1978 година, на първата американска изложба с негови работи, художникът вижда 26-годишният Дърк Денър, който преди това е написал писмо на кумира си с поканата да гостува в Лос Анджелис: Денър е сигурен, че по Западното крайбрежие ще оценят по достойнство работите на епатажния художник. И Лааксонен пристига. Следва крепък съюз на две бойни единици, в който Денър, по собствените му думи, има ролята на "делови партньор на Лааксонен, на негов публицист, най-добър приятел, доверено лице, муза, сутеньор и сексуален партньор". Именно той днес оглавява Tom of Finland Foundation, чиято щаб-квартира е не в Хелзинки, нито в Каарина, а в Лос Анджелис.

За да стане обаче Tom of Finland национална гордост на Финландия трябва време. Финландците не искат прекрасната им страна да се асоциира с мъже в кожа и жартиери, но пък схващат бързо: изкуството е отлична експортна стока. През 2014 година работи на художника украсяват финландските марки: така пощенската компания на страната - Itella Posti става първата в света, която пуска на бял свят марки с хомо-сюжет. Сред работите на художника избира група изкуствоведи, но така и не минава без скандал.

В Русия, например, депутатът Виталий Милонов опитва да забрани финландските "гей-марки" , като не уточнява как точно би следвало да се разбира забраната. Две години по-късно градският театър в Турку поставя мюзикъл, посветен на живота на финландеца и неговото изкуство, което отчасти макар успява да приобщи гей-културата към популярната култура и нейните символи. Премиерата на Tom of Finland: Musical, поставен от най-добрите финландски композитори и сценаристи, е през януари 2017 година.

Творчеството му повлиява на Робърт Мейпълторп, Фреди Меркюри и Глен Хюс
Творчеството на Tom of Finland значително повлиява творчеството на други художници и музиканти. В края на 70-те Том привлича вниманието на друг законодател на хомоеротичното изкуство - Роб Мейпълторп. Американският фотограф се запознава с художника в Хелзинки, където си подаряват по една картина, така започва и дружбата им. Вярно е, че топлите чувство бързо изстиват: Мейпълторп, разказва представителят на Tom of Finland Foundation Марк Ренсдел-Беленгер в интервю за AnotherMan, отмъква от художника и подарената му своя картина, и пари. "Робърт беше обикновен мошеник, - споделя кураторът, - А Том беше много доверчив към партньорите си".

Фреди Меркюри — друг велик артист, също попада под влияние на творчеството на Tom of Finland. Солистът на Queen често използва кодовете на Лааксонен и всячески демонстрира собствената си мъжественост: облича се в кожа, носи униформени фуражки. И дори фланелките му, на които са изобразени мускулести красавци, са дословно съвпадащи с картините на финландския художник. Произведенията на автора заимства и Глен Хюс — знаменитият танцьор от групата Village People, който най-често излиза на сцената в брутален моторджийски костюм. Хюс умира през 2001 година на 50 години, а в завещанието му е написано, че иска да бъде погребан задължително в кожен костюм. На творчеството на художника се базира и основаната през 80-те поп-група Frankie Goes To Hollywood — петорка момчета, които излизат на сцената в байкърски якета, полупрозрачни бюстиета и други артикули на стиловото изразяване, типични за естетиката на финландския художник.

Творчеството му дестигматизира гей-обществото
Tom of Finland започва да рисува във време, когато обществото се доминира от стереотипа, че хомосексуалистите не може да са силни, мъжествени или брутални. Когато през 60-те години във въздуха замирисва на сексуална революция, работите му вече чупят художествената и социална парадигми, в които гейовете са изобразяване като слаби или женствени, в най-примитивното значение на тази дума. Картините на Лааксонен олицетворяват сексуалната свобода, за която хомосексуалните мъже в онзи момент не могат и да мечтаят. "Гейовете в онези дни често не чувстват нищо, освен срам от собствената си сексуалност. Исках рисунките ми да променят чувствата им, исках те да докажат, че гейовете също могат да са щастливи. Всъщност не се и замислях над това, когато започнах да рисувам. Но от самото начало знаех, че моите мъже ще бъдат горди и щастливи!" - споделя художникът. "Том подари на младите гейове образ, на които те биха искали да подражават. Преувеличено мъжествен, който днес не се възприема ни най-малко като карикатура", пише в своя труд за изкуството на Tom of Finland журналистът и публицист Мануел Бетанкур.

Важна част от творчеството на художника е критичното отношение към властта. "Мисля, че не би било лошо да се видят по-прогресивните аспекти на работата му, - разказва кураторът Стефан Калмар, показал работите на Лааксонен в Лондон преди три години. Например, ако тъмнокожо момче прави секс с полицай, то се получава точна илюстрация на слоугъна Fuck the Police».

За живота му е сниман филм
За живота на финския художник научаваме повече от биографичния филм на режисьора Дом Карукоски - Tom of Finland, показан преди две години на фестивала Tribeca. Във филма почти няма горещи секс-сцени. Режисьорът Карукоски смята, че те биха могли да бъдат оправдани драматургически, но в случая, визирайки природата на скромния Лааксонен, не може да се говори за никаква разюзданост /битува мнението, че художникът започва да рисува именно защото се стеснява да се запознае с който и да е потенциален партньор/. Лентата разказва историята на живота на Лааксонен, в който има от всичко - от затвор заради флирт до постоянна преса от близките. И най-вече от по-малката му сестра, която буквално настоява брат й да крие истинската си същност поради страха от позор. Когато приятелят на Лааксонен Дърк Денър й разказва, че работите на брат й са станали част от постоянната експозиция на MoMA, тя просто повдига рамене: "Е, то е ясно за какво си мислят тези, които са ги харесали".

Заедно с подробностите от личния си свят, художникът видимо застъпва в картините си и превръщането на строгата, консервативна Финландия в свободна и разкрепостена страна. Карукоски би искал да успеем да проумеем простата мисъл: светът е прекрасен в своето многообразие. В него има място за всяка нееднозначност, вкл. за революционната естетика на Tom of Finland. "Знам, че моите назадничави "рисунчици" никога няма да влязат в Лувъра, но би било прекрасно, ако - бих казал когато, но по-добре е може би да кажа ако - светът ни се научи да приема различните форми на любов. Тогава, може би, те ще получат място в някоя неголяма стаичка", казва Лааксонен. 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра