Следва

От архива: Любовта без философия е като набързо погълнато кафе или Стилът на Серж Генсбур

20 любопитни подробности около живота на Жан-Мишел Баскиа

SAMO...

People of art преди 4 години

Едва ли ще успеем да вкараме в думи култовия американски артист с хаитянски и пуерторикански произход. Жан–Мишел Баскиа започва арт пътя си с незаконни графити, а после става световно популярен с енигматичните си епиграми, опитващи се да се вместят в периодите на Нео-експресионизма, Примитивизма и Съвременното изкуство.

"Лъчезарното дете" е любовник на Анди Уорхол, както и една от най-известните жертви на СПИН, в редовете по-долу са точно двадесет интересни подробности около живота на човека, който направи така, че изкуството на улицата да струва милиони>>>

 

1.
Жан-Мишел Баскиа е роден на 22-ри декември 1960-та година в Бруклин. Баща му Джерард е от Хаити, а майка му - Матилде е американка с пуерторикански произход. В мултикултурния си дом и детство, артистът израства, говорейки испански, френски и английски език.

2.
Всъщност, Баскиа става junior член на Бруклинския музей, любимият му, едва на 6-годишна възраст. През пролетта на 2018-та пък музеят откри изложбата One Basquiat, соло посветена на творбата Untitled (1982), която счупи рекордите за най-скъпо платена картина на артист на търг. Untitled (1982) бе закупена за 110,5 милиона долара от японския колекционер Ясаку Маезава.

3.
На осем Баскиа претърпява автомобилен инцидент - бива ударен от кола, докато си играе с децата в квартала, и остава със счупена ръка и тежки вътрешни наранявания. Докато се възстановява майка му му подарява копие от медицинския учебник Gray’s Anatomy, популярен с подробните си анатомични рисунки, които повлияват сериозно на младия художник. Години по-късно Жан–Мишел кръщава гаражната си банда Grey.

4.
Баща му го гони от вкъщи след като на 17-години Баскиа решава да се откаже от училището. Така в тийн годините си Жан-Мишел продава тениски и пощенски картички, които собственоръчно рисува. Импровизираната му диета /тогава/ се състои главно от сериозно количество евтино червено вино и обилни пакети Cheetos.

5.
Артистът става известен с графити таг-а SAMO /same old shit/, който създава заедно с приятеля си Ал Диаз. Copyright символът краси сградите из Манхатън и Бруклин между 1977-ма и 1980-та. "Трябваше да бъде нещо като лого, подобно на Pepsi", споделя години след този си период Баскиа. Краят на колаборацията му с Диаз е обявена през 80-та година, когато из пресата се публикуват огромни статии за уличните графити, а кварталите осъмват с надписа “SAMO is dead.”

6.
Короната, отличителният мотив в творбите на Жан-Мишел, е призната, но и в същото време много оспорвана в историята на западното изкуство.

7.
През 1979-та Баскиа се превръща в редовна част от телевизионната програма на арт редактора Глен О'Брайън - TV Party. Две години по-късно се появява във филм на същия - Downtown `81, изигравайки почти автобиографичен персонаж.

8.
Жан-Мишел е продуцент на рап парче, записано заедно с Rammellzee и K Robb. Тракът Beat Bop излиза през 1983-та година, а обложката му е дело на самия Баскиа.

9.
Художникът се появява във видео клипа на Blondie към песента Rapture. Всъщност, певицата Деби Хари и гаджето й Крис Стейн са първите почитатели, които купуват картина на Баскиа някога и то за скромната сума от 200 долара.

10.
Баскиа набира особена популярност след първата си забележителна изложба - DIY Times Square Show, която се открива през юни 1980-та в изоставен салон за масажи около 7-мо авеню, и включва творби от Кийт Харинг, Кики Смит, Джени Холзър и Кени Шарф.

11.
Заедно с Джулиан Шнабел, Кени Шарф и Франческо Клементе, Жан-Мишел е считан за една от водещите фигурни на Нео-експресионизма - арт движение, което издига в култ човешката фигура в съвременното изкуство.

12.
През 1982-ра, на 25-годишна възраст, Баскиа се превръща в най-младия художник, който някога е излагал в немската Documenta, където близо 60 от картините му са включени в изложба.

13.
Същата година Жан-Мишел се присъединява към галерията Annina Nosei, а през пролетта на 82-ра изнася там първата си самостоятелна американска изложба. Баскиа напуска галерията 2 години по-късно, за да е включи към светилището в изкуството по онова време - галерия Mary Boone.

14.
Среща се с дългогодишния си приятел и ментор Анди Уорхол през 1981-ва година в клуба Mr. Chow. Тогава швейцарският арт дилър Бруно Бишофбергер предлага двамата да си сътрудничат в поредица от картини, а между 1983-та и 1985-та дуото създава творби наслояващи виртуозните графити на Баскиа над яркото поп-арт изкуство на Уорхол.

15.
Бил е гадже на Мадона през 82-ра година, когато и двамата са на върха на славата си.

16.
Същата година, Баскиа се мести в Лос Анджелис, където живее с галериста Лари Гагосян, докато се готви за предстоящото си самостоятелно шоу там. А Мадона дори се присъединява към тях за няколко месеца.

17.
С новооткрития си комерсиален успех, художникът почва да изразходва изобилни парични суми за костюми на Armani, скъпи вина и луксозни хотели. "Толкова критичен към художествената сцена, Жан-Мишел изведнъж се превръща в нещо, което самият той критикува", казва Кийт Харинг, негов дългогодишен приятел, тогава. Но Баскиа става популярен и благодарение на разпуснатите му харчове, белязани от непочтителност - той рисува върху дизайнерските си костюми, дава назаем неприлични суми и дори хвърля банкноти от 100 долара от прозореца на лимузината си на просяци.

18.
И Музеят за Модерно Изкуство и Whitney Museum of American Art отказват да впишат и представят негови работи.

19.
Баскиа умира съвсем случайно от свръхдоза на 12-ти август 1988-ма година в студиото си на улица Great Jones. Тогава той е на 27 години. В месеците, предшестващи смъртта му, проблемният художник сам споделя, че използва стотици "пликчета" хероин на ден. "Беше жалко това, което се случи, но кой знае какво е имало в ума му. Уилям Бъроуз ми каза, че Жан-Мишел му е казал, че има СПИН. Той, обаче, ме убеди, че не е болен, а само, че се е притеснил, че може да има болестта, заради специфичното състояние на кожата си, а хората смятали, че е СПИН", казва Глен О'Брйън след кончината на художника, който и до ден днешен е смятан за една от най-известните жертви на СПИН.

20.
"Не съм истински човек. Аз съм легенда", казва за себе си Жан-Мишел, чието име и уникален личен стил стават чести референтни точки към популярната култура в днешно време.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра