Следва

Този ясен обект на желанието: Първата колекция от златни бижута на Prada

Нечовешки независимата жена в колекцията на Sonia Rykiel

Sonia Rykiel е едноименният бранд на една нечовешки независима жена, който, десетилетия след създаването и утвърждаването си продължава да е еталон на смелост, риск, провокация, шантавост и, съвкупно, едно добра мода.

Runway преди 4 години

Макар че би могло да се допусне, че Соня Рикел е име, което мнозина под 40 не са чували, истината е, че ексцентричната французойка построява цяла империя, по свой вкус и подобие, известна като la démode. Именно този маниер и подход в правенето на мода при госпожа Рикел, която стартира кариерата си като декоратор на витрини, после се омъжва за собственик на бутик, решава, че наоколо й няма хубави пуловери, скроява един, прави го от кашмир, доставен от съпруга й и оттам нататък не може да бъде спряна - лекото демоде, усещането за мода извън тренда, я прави повече от желан гост на гардеробите на по-добре облечените и богати парижанки и днес. И изобщо стои перфектно на фона на общия фешън пейзаж на съвремието ни, макар че основателката й днес щеше да е почти на 90.

Модната къща няма поименно посочен шеф дизайнер в момента, след като поста по-рано през годината напусна Джули де Лебран, и екипът й трябваше да се справи с подготовката и презентирането на Resort 2020 колекцията в рекордно кратки срокове. Вдъхновението е подчертано черпено от образа на самата Мадам Рикел - жената, израсла в един от най-елегантните квартали на Париж, познала всички конвеционални правила, за да започне углавно да ги нарушава, и то точно в момента, в който града излиза по улиците - май 1968. Паралелите между тогава и сега са напълно очевидни.

Колекцията съдържа повечето от ключовите елементи, характерни за парижанката - плетива на райе, обърнати пешове, напластявания, декорации - всичко, за което отишлата си преди 3 години госпожа Соня бе обичана, е на разположение на ценителите отново. Синджири на плетените ръчни чанти, рок-тениски, раздърпани поли и панталони, ризи и тренчове, изпъстрени с винтидж принтове. Ръкави-балон, подплатени рамене, всичко гледащо към 80-те - много силни за дизайнерката. Същото се отнася и за цветовата палитра, богата на сини, бели и червени нюанси - разпознаваемите bleu, blanc et rouge на френския флаг, както и любимия цвят на Рикел - черното.

Присъстват и символите, така характерни за модната къща в последните години, в които Соня сама се грижи за бизнеса си, на голямото щастие - четирилистните детелини. Откриваме ги в прозрачните pvc-тренчове, както и при божествените черни лачени високи обувки...

Прекрасна работа, която разглеждаме в галерията горе>>>

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани