Следва

Какво ново (в БНТ): Спират Спортисимо и Билалов, Ути остава на половин цена

Филмът "Срам" на Петър Крумов вече и на noblink.bg

Да се срамуваш да бъдеш какъвто си

Movies & TV преди 4 години

Филмът “Срам” на режисьора Петър Крумов ни припомня темата за приемствеността (и липсата на такава) към различните, която остава да бъде все така актуална и до наши дни, и какви са последствията от нея.



Лентата разказва историята на Марио, младо момче, което просто иска да бъде като другите - да си има гадже, да си купи мотор, да може да се мотае с приятели след училище и т.н. Реалността обаче е друга - той е от бедно семейство и заради това е принуден да пропуска училище, за да работи. Но не това е източникът на проблемите, а именно, че майка му чисти коридорите на гимназията и бремето, което идва с този факт.

“Срам” е от онези филми, които може би ще върнат някой спомен от миналото или пък ще ти напомнят за конкретен човек, който е бил в подобна ситуация. После ще размишляваш малко по темата защо всъщност хората се държат по друг начин с онези, които не приличат на тях в определено отношение. След известно време може би ще стигнеш до извода, че не трябва да се съдим за една книга по корицата или поне ние така заключихме. Защото няма нищо срамно в това, да работиш, за да изкараш прехраната си. За да разберете какво точно се случва по-нататък, гледайте филма.

Режисурата и сценарият на лентата са дело на Петър Крумов, а зад него стои екип, който майсторски успява да пресъздаде цялостното усещане на историята. В ролята на Марио виждаме актьорът Здравко Москов, а в образа на майката се превъплъщава Емилия Панова. От излизането си филмът се радва на успех както в България, така и в чужбина, печелейки награди на Clermont-Ferrand International Short Film Festival 2018 (EFA nomination) и Sofia International Film Fest 2018 (Jameson Short Film Award – Special Mention). Лентата също така е в селекцията на Moscow International Film Festival 2018, както и на много други фестивали по цял свят.

“Срам” вече може да се гледа онлайн на платформата за късометражно българско кино на NO BLINK.

Година: 2017
Жанр: Драма
Продължителност: 24 мин.
Режисьор: Петър Крумов
С участието на: Здравко Москов, Моника Аспарухова
Продуцент: КЛАС ФИЛМ, B2Y

More Movies & TV

„Рипли“: 5 причини да гледаме трилъра с Андрю Скот и Дакота Фанинг

Movies & TV преди 1 ден

През април всички погледи (включително на нашата редакция) са насочени към новия сериал на Netflix "Рипли". И въпреки че историята, базирана на романа на Патриша Хайсмит за дребен мошеник, е позната на мнозина от филмовата адаптация от 1999 г. с участието на Мат Деймън, открихме пет причини (всъщност са доста повече) да загледаме нейния нов прочит. Предупреждение за спойлер: "Рипли" на Стивън Зейлиън е много пристрастяващ.