Следва

Уличният стил на звездите: Амал, пак тази Амал

Как да разпознаем свръхталантливата жена?

Тя е блестяща, страстна, но се страхува да не бъде "открита", защото никога не се счита за достатъчно успешна. 

All About Life преди 4 години


Моник дьо Кермадек

Другите, напротив, я упрекват, че е "твърде много": твърде властна, твърде взискателна... Просветление от Моник дьо Кермадек, психоаналитик, специализирала по въпросите на свръхразвитата интелигентност.

"Двойна разлика, двойно предизвикателство" е подзаглавието на новата книга на Моник дьо Кермадек - La femme surdouée ("Свърхталантливата жена"), публикувана на 2 октомври от издателство Albin Michel. Двойна? От Жена и Свръхталантлива. Два квалифициращи вектора на предразсъдъците в нашето общество, които, след като са свързани чрез съюза "и", произвеждат нови предразсъдъци.

Емпатична, решителна и взискателна личност
Жените с интелектуална свръхефективност не приемат своето състояние по същия начин, както мъжете с високо IQ. Защото това, че са различни, не се приема по един и същи начин в обществото. Също така, защото техните женски особености не се вземат под внимание: изследванията върху свръхнадареността "се подчиняват на закона на мъжкия род, който преобладава над женския", отбелязва специалистът.

Кои са тези специфики, чрез които разпознаваме свръхталантливата жена?
Въпреки че са уникални по своята надареност, всички тези жени, които Моник дьо Кермадек приема в кабинета си, са пропити с желание за признание, за дълбоки и страстни дебати. Освен това са надарени с емоционална интелигентност и непоколебима решителност, но увереността им лесно се пречупва...  Да не говорим за техните огромни изисквания, първо към себе си, а след това и към обкръжението им.

Подробностите по това изследване са от интервю с Моник за MarieClaire:

В предишните си книги се интересувате от всички свръхнадарени личности. Защо сега да пишем конкретно за женската интелигентност?
Моник дьо Кермадек: Когато говорим за женската интелигентност, веднага се сещаме за чувствителност, съпричастност, способност за състрадание към другите или за интуиция. Но настоящите изследвания показват, че няма огромни разлики между функционирането на мъжкия и на женския мозък. Разликите в интелигентността са по-скоро свързани със социалния контекст, с околната среда или ако по отношение на образованието родителите са държали много на това, че жената трябва да се държи по определен начин, а мъжът - по друг.
За талантливите често се говори, без да се прави разграничение по пол, но въпреки това жените не реагират по същия начин, както мъжете, на ограниченията на обществото, в което моделите на успех все още са пропити със сексизъм. Има големи разлики между това как мъжете и жените приемат своя талант.

Вие твърдите, че талантливата жена страда повече от един мъж с висок потенциал. Как го обяснявате?
Първо, има надарени мъже или жени, които не страдат. Защото в тяхната среда и от ранна възраст разликата им с останалите са се възприемала положително. Имали са благоприятните условия да развият таланта си.

Онези, които не са били идентифицирани, или тези, които са живели в среда, където способностите им са възприемани отрицателно, може да са подложени на страдание. А надарените жени страдат повече. Те преживяват това, че са различни, повече от мъжете. Те ще се стремят да угодят на другия, да се адаптират. Затова ще се държат така, както другият очаква, и ще създадат един вид "фалшиво Аз". Те ще се отдалечат от това, което са в действителност, доколкото се страхуват, че вече няма да бъдат оценени като самите себе си. Това, разбира се, ги кара да страдат.

Говорите и за чувство на узурпиране, от което надарената жена ще страда...
Когато една жена е фина, интелигентна, тя е особено взискателна към себе си. Може да е свръхдипломирана, но себеизискванията й я карат да се съмнява и да губи доверие в себе си. Смята, че няма всичко необходимо, за да си върши работата. Тя също се страхува, че можем да забележим, че няма уменията да поеме своите отговорности.

На еднакви предразсъдъци ли са подложени свръхталантливите мъже и жени?
Свръхталантливите мъже и жени се възприемат по различен начин. Решителният мъж се възприема като лидер, решителната жена като агресивна. Мъжът е сигурен в себе си, жената е арогантна. Мъжът е упорит, жената - вироглава. Мъжът "претегля плюсовете и минусите", жената е нерешителна.

Какви са оръжията им, за да се защитят?
Първо, да познават самите себе си. Във Франция се говори за интелектуално свръхразвитие от 94-95 година. Първо започва да се говори за децата, а после и за възрастните. Възрастните не са били диагностицирани, когато са били малки. Понякога откриват, че могат да бъдат надарени с висока интелигентност, когато тестват децата си. Това е моментът, в който разбират в какво се състои различието... Именно от този момент по-добре разбират и функционирането на другите. Не очакват другият да бъде като тях. И могат да адаптират поведението си. Следователно, първо трябва да познават самите себе си. И след това, да вярват в тях самите. За да не се страхуват повече от отхвърляне или да не бъдат обичани такива, каквито са.



Свръхинтелигентната жена във връзка

Как свръхинтелигентната жена управлява романтичните си отношения?
Това е често задаван въпрос, защото човек се чуди дали една свръхинтелигентна личност трябва да бъде с друг себеподобен, за да бъде щастлива. Двойката, ако се нуждае от определена хармония, не е необходимо да има абсолютно еднакъв коефициент на интелигентност. Това, което ще я направи стабилна, е двамата да имат едни и същи ценности, да споделят еднакви интереси, а не просто да се знае дали той или тя има повече IQ точки от другия.

А сексуалните им отношения?
За свръхинтелигентната жена всичко, всичко, се договаря с думи. Дори сексът. За да е добър сексът, първо трябва да се осъществи контакт чрез комуникация.

Взискателността й тежи ли върху връзките й?
Свръхинтелигентната жена е взискателна към себе си, а също и във връзката си. Тя забелязва много бързо какво трябва да присъства и какво – не, какво би трябвало да се направи и какво - не. След това партньорът й може да си помисли: "Животът е труден с нея, това, което правя, никога не е достатъчно".

Но всъщност констатирам, че много от тези жени притежават емоционална интелигентност, знаят как да дадат на партньора си здравословно съмнение и да помогнат да разбере функционирането на свръхнадарената жена.



Разбиране на свръхнадарената жена

Какви критики чува от близкия си антураж?
Критиката, която винаги чува: "Ти си твърде много". "Ти си прекалено чувствителна", "Твърде си взискателна"...

Това, с което удивлява свръхнадарената жена, е интензивността, с която може да прави нещата. Тя може да изгуби желание да пие и да яде в продължение на три дни, защото е запалена по даден въпрос. Тя може да води война, за да защити ценностите си - защото ценностите са съществено важни за нея. Така че, ако човекът отсреща е удовлетворен от прост отговор, свръхинтелигентната жена ще отвърне: "Когато ми кажеш това, ме кара да се замисля за това, а когато се замисля за това, то повдига този въпрос..." И пак ще бъде обвинена за своето прекомерно задълбочаване.

И после ще бъде упрекната, че не може да бъде намерена там, където се очаква да бъде намерена, където "трябва да бъде". Тя ще изглежда като взискателна, студена, агресивна, волунтаристка... Но не! Тя е просто прави всичко със страст.

Самата вие сте свръхинтелигентна. Посвещавате тази книга "на всички мъже" от живота си. Защо?
Защото всички те са били положително настроени. Започвайки с баща ми, истински съюзник. Трябва да се запитаме: "Баща ни опита ли се да ни затвори в определени женски стереотипи?Или той ни даде свобода? Насърчи ли ни от съвсем ранна възраст да учим много?"

Имаше и учители, които ме съветваха, докато ми оставяха свобода на избор. И после, любовните отношения... Цялата работа е да видим до каква степен другият уважава кои сме; това е, което ни дава тази свобода на избор, която ще ни позволи да достигнем талантите си.

Съществено важен съвет, който бихте дали на тези жени?
Да се осмеляват да бъдат себе си. Да се осмелят да не крият таланта си. Дали той е свързан с тяхната интелигентност, както се вижда в IQ тестовете, дали това е артистичен талант, креативност, спорт...  Все пак няма да ограничим факта, че са свръхталантливи, само с едно IQ число, нали?

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.