Следва

Летопис на смутното време: Юлиан Дайнов

Хаос, новото нормално: Мариан Залцман и 20-те тенденции за 2020 година

Ще използваме встъпително изречение - вечния цитат от векове насам, с който се успокояваме в моменти, в които хаосът завладява деня, ежедневието, живота ни: "Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса."

Interviews преди 4 години

Все по-често ще се замисляме над тези думи, базирайки се на 20-те предстоящи тренда за 2020-та в доклада на Мариан Залцман, красивата руса жена, Старши вицепрезидент за глобални комуникации във Филип Морис Интернешънъл, с която обичаме да си говорим от време на време, озаглавен "Chaos, the New Normal".



Мариан Залцман е един от петте най-влиятелни трендспотъри в света (именно тя лансира думата "метросексуален" – обявена за дума на 2003 година от American Dialect Society). Мариан е една от най-награждаваните експерти в областта на ПР-а в Северна Америка.

Заемала е различни позиции в сферата на връзките с обществеността, включително Главен изпълнителен директор на Havas PR North America. В момента Мариан оглавява екипа по Глобални комуникации на Филип Морис.



Преди време, Залцман ни разказа за идеята, стояща зад един нов начин на живот - опростен, без излишна сложност, без напън - за живота, какъвто трябва да бъде, ТУК и сега, а днес ни представя общо своите 20 тенденции за предстоящата година >>>

V.S.: Здравей, Мариан, твоите проучвания водят до това, което забелязваме и ние от известно време, а именно, че хаосът надделява над реда. Как излеждаше твоята 2019? Ти как овладяваш хаоса в своето ежедневие? Един съвет? Или повече?
Мариан Залцман: За много от нас тази година бе сякаш в мъгла. Всяка година е такава, когато трябва да седнеш и да осмислиш случилото се за последните 365 дни. За мен лично тази година беше и важна годишнина, както повечето хора смятат: навърших 60 години. Аз приемам възрастта си, защото с нея идват толкова много невероятно ценни неща, включително и един списък с неща, които да очаквам (мъдрост, приемане на себе си). Но за мен годината, в която се преместих да живея в Европа, донесе и стремеж да забавя малко нещата. Не може, например, да продължавам и да не спирам, когато повечето магазини са затворени в неделя. Градът, в който живея, е много приятен за разходки и това ме вдъхновява да излизам по-често сред природата; а няма да повярвате, но това е една от тенденциите, които предвиждам за следващата година. Хората искат "да се върнат назад към природата" и за мен 2019 г. бе тласък в тази посока. 
Но не си мислете, че това означава, че аз работя по-малко. Достатъчно е да видите колко безплатни мили за пътуване със самолет съм събрала. Посетих десетки държави тази година, за да провокирам разговор за бездимното бъдеще, което моята компания, ФМИ, изгражда. Тази година също така бе година за отсяване на важните неща и мъдро разпределение на времето. 

V.S.: Каква очакваш да бъде 2020?
М.З.:
 Мисля, че всички имаме едно чувство на тревожност, свързано с многото различни посоки, в които ни блъска действителността – от ляво на дясно, от лошо към по-лошо, от добро към по-добро. Партийното разделение на много места в целия свят достигна до невиждани в последните десетилетия степени. Не очаквам нещата магически да се успокоят през 2020 г. Но виждам светлина в края на тунела, в случая това са мотивирани хора, които излизат смело и казват своята истина. Очевиден пример за такъв човек е екологичната активистка Грета Тунберг, която наскоро стана Човек на годината на списание Тайм. Но тя не е единствената – има много, много жени, чиято сила задвижваше движението #MeToo; има ги и множеството хора, които ни карат да преосмислим разбирането си за "социален пол", например. Всички тези гласове според мен ще стават по-силни в следващите 12 месеца. Те ми дават голяма надежда за едно (малко) по-малко хаотично бъдеще.

V.S.: А 2030?
М.З.:
 Надявам се, че с настъпването на следващото десетилетие ще започнем да се отдалечаваме от хаоса, в който живеем в момента. И може да е необходимо едно цяло десетилетие, за да видим резултата от битките, които водим сега – винаги е най-тъмно преди да съмне, казват хората. И аз наистина вярвам в това. През последните няколко години настъпи истинска промяна в нещата, които сме склонни да търпим. До 2030 г. новият ред – автентично приобщаващи и многообразни групи хора – ще е натрупал сила от своята решителност. Тези нови лидери ще са отлюспвали малко по малко олющения гланц на обществото, за да разкрият новия материал под старото покритие. 

От друга страна, до тогава ще е станало ясно дали сме успели да променим курса достатъчно, за да избегнем климатичната катастрофа. Може би ще живеем в някаква антиутопия, в която големите градове са под вода, а уязвими екосистеми са унищожени. Но това е тъмната страна на огледалото, надявам се с добри намерения и по-добро планиране да избегнем това.



V.S.: Едно искрено пожелание за Новата година?
М.З.: 
Моята надежда за празниците, сега, когато навлизаме в новата година, е да можем да загърбим различията и да се обединим от някаква взаимна привързаност, възхищение и обич към другите хора – мъже и жени. В крайна сметка, ние наистина имаме общ интерес: да живеем най-добре живота си и да бъдем най-добрите, които можем да бъдем, здрави и продуктивни. Ако успеем поне за момент да си спомним това, ще имаме способността да работим заедно. А този потенциал дава надежда.


Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

More Interviews