Награди Хеликон за осми пореден път

“Кратка история на самолета” от Захари Карабашлиев е новият носител на наградата за съвременна българска...

“Кратка история на самолета” от Захари Карабашлиев е новият носител на наградата за съвременна българска художествена проза “Хеликон” за 2009 г.

Мотивацията на журито гласи: “Кратка история на самолета” на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената.” Съставът на журито тази година: председател – проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград), и членове писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика Йордан Ефтимов.

Наградите бяха обявени вечерта на 3 декември в книжарница “Хеликон-Витоша” в столицата. Миналогодишният носител Момчил Николов връчи грамотата и статуетката на новия победител, а председателят на журито прочете мотивационния текст за победителя.

Победителят Захари Карабашлиев бе номиниран за първи път за наградата “Хеликон” още миналата година с дебютния си роман “18% сиво”.

Той е един от писателите емигранти, на които издателство “Сиела” подаде ръка през 2008 и 2009 г. наред с Илия Троянов и Димитър Динев, Капка Касабова и Юлиян Попов, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.