Следва

Sofia Street Style: twinkle, twinkle, little star

Dior и феминизмът на Джуди Чикаго

Мария Грация Кюри за феминизма...

 

Runway преди 4 години

Креативната директорка на Dior следва посоката, която е поела от самото си назначаване на поста. Темата е именно феминизмът, а за пролетния кутюр сезон тя доразвива сюжета в колаборация с известната артистка Джуди Чикаго. Партньорството между двете дами се изразява в сетинга на дефилето, наподобяващ утроба, през която гостите трябва да преминат, за да намерят своите места. Идеята е част от проект на Чикаго от 80-те години, който тя доразвива сега с помощта на старата френска къща. Самата Кюри споделя следното: "Връзката между креативност и женственост наистина ме докосна, защото имам лично отношение. И когато Джуди заговори за богини, в главата ми веднага изникнаха спомени за статуите в Рим, Ботичели, гледната ми точка, която е по-италианска."

Кюри успява да обвърже всичко това с кутюра, благодарение на връзката между модата и тялото, а отправната й точка по отношение на дизайн е традиционната антична дреха пеплос: "Той се завързва и драпира според тялото, затова има много общо с кутюра - когато правим висша мода не започваме с дадена кройка - драпираме по манекен или директно върху клиентите ни. Но не исках да приложа техниките единствено върху рокли, направих го с костюмите и полите, защото те са важна част от наследството на Dior."

Така изкусните силуети и придружаващите ги изключително сложни техники за направа се превръщат в реалност под формата на златни и полупрозрачни миди и макси рокли, с плисета или ресни, драпирани и усукани в скъпоценни материи. Роклята-риза също е силно застъпен елемент - тя бива разгледана в деликатен плисе вариант и дължина до земята, непретенциозна и величествена едновременно.

Говорейки за костюми, според Кюри те следва да бъдат с по-отворени от стандартните деколтета, леко издължени сака и талии с конструкции на корсет, отново в цветовете на злато, бронз и сребро.

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.