Любовно ложе за милиони? Сагата с бившия крал на Испания ескалира

Любовно ложе за милиони? Сагата с бившия крал на Испания ескалира

Испанска съдебна проверка разкри, че абдикиралият крал Хуан Карлос е вложил близо два милиона евро в луксозен имот, разположен непосредствено до живописния швейцарски курорт Villars-sur-Ollon, за да угоди на разточителните прищевки на своята тогавашна метреса Корина цу Сайн-Витгенщайн.

Това е последната новина от поредицата скандални разкрития около 82-годишния Хуан Карлос, който миналата седмица се прости завинаги с издръжката си от дворцовия бюджет, възлизаща на 194 232 евро годишно, след като на бял свят се появиха сведения за офшорните му сметки.

Според испанския вестник El País, позоваващ се на официална информация от швейцарски прокурор, фондацията "Лукум" (Lucum) със седалище в Панама, учредена от Хуан Карлос, нарежда парични преводи към дружества и сметки на името на Корина цу Сайн-Витгенщайн, за да плаща за апартамент в швейцарския ски курорт Villars-sur-Ollon. Сайн-Витгенщайн споделя в записан разговор, че първоначалното плащане в размер на 1.24 милиона евро, извършено през май 2009 г., е осъществено под формата на заем, който тя по-късно започва да изплаща.

Този разговор играе ключов момент в делото, което се води от Националния съд на Испания в сътрудничество с швейцарската антикорупционна прокуратура. През 2018 г. съдия Ив Бертоса започва разследване срещу Сайн-Витгенщайн, както и срещу финансовите и правни сътрудници на Хуан Карлос във връзка с предполагаемата сделка, спечелена от испански консорциум за изграждане на високоскоростен железопътен път в Саудитска Арабия.

Хуан Карлос, който абдикира в полза на сина си крал Фелипе през 2014 г., бе разкрит в създаването на "Лукум" (Lucum) през 2008 г., благодарение на дарението от 65 милиона евро от покойния владетел на Саудитска Арабия - Абдула бин Абдул Азис, а Фелипе, от своя страна, е определен за втори бенефициент на фондацията.

През юни 2012 г. Lucum закрива своята банкова сметка в Швейцария поради ново швейцарско данъчно законодателство, а Хуан Карлос подписва нареждане за прехвърляне на салдото в размер на 65 милиона евро по сметката на Корина цу Сайн-Витгенщайн, чиято “компания” е със седалище на Бахамските острови.

Според съдебните документи, метресата на Хуан Карлос оттогава е похарчила 4 милиона паунда за апартамент на площад “Итън”, Лондон, и още 6 милиона паунда за къща в английската провинция. Преди три години превежда 42 милиона долара по сметка в Fieldpoint Private Bank, САЩ.

Робин Ратмел, адвокат на Корина цу Сайн-Витгенщайн, заяви във вторник, че начинът, по който клиентката му “избира да разпредели капитала си, включително непоискания подарък, който е получила през 2012 г.", е изцяло нейна лична работа. "Опитите на испанския съд да я дискредитира, в крайна сметка ще се провалят”, добавя още той.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.