Следва

"Парижката Света Богородица" на Лилия Абаджиева - онлайн в Световния ден на театъра

16 безкрайно красиви филма за виртуална доза ПРИРОДА

За всички под карантина, на които липсва красотата на външния свят.

Movies & TV преди 4 години

В капана на домовете сме вече дълги дни, изолирани, за доброто на себе си и околните. Почти усъвършенствхме рутината: прехвърляме се от леглото на дивана и обратно, правим крачки по коридорите, командироваме се от кухнята в спалнята и после в хола. 

В голямата си част, животът се превърна в нервно суетене на закрито, тежко изпитание за любителите на природата. Респективно това е времето, в което се обръщаме към филмите. И ура, че има изобилие от заглавия, достатъчно добри да доставят виртуална доза от божествената природа пред очите ни - от подвижните хълмове във филма "Звука на музиката" до блясъка на червеното дърво в E.T. Нищо не е като съвсем истинското, но в сегашните, бедствени времена, сме щастливи да предложим списък за гледане, който да ни помогне да си припомним и оценим с нови чувства красотите на природата.

1/16 "Звукът на музиката" (The Sound of Music)

Въпреки че много сцени в този мюзикъл от 1965 г. са заснети в студио, тези величествени екстериори на Джули Андрюс, които се въртят и пеят "Звука на музиката", са заснети в Залцбург, Австрия - само един от много моменти, които правят филма виртуална глътка свеж, планински въздух.

 


2/16 Free Solo

Този документален филм, носител на Оскар (2018), е поредица от невероятни кадри на планини и клинично безстрашния човек, обсебен от изкачването им. Треперим едновременно с алпиниста Алекс Хонълд, който рискува живота си в името на историята, и сравняваме неволно видяното с безвъзмездно планинско и горско "порно".


 

3/16 "Дървото на живота" (The Tree of Life)

 

 

Драмата на Терънс Малик от 2011 г. използва макро и микро подход към природата; кадри на пеперуда, хвърчаща в градински двор, сменящи снимки на великолепни пещери и пустини (да не говорим за старателно създадени изображения на Космоса, направени изцяло без CGI). След като приключите с това, предлагаме ви да гледате криминално подценената драма на Малик от 2019-та "Скрит живот", също пълен с красиви сцени от природата.

 

 


4/16 "Дъщери на праха" (Daughters of the Dust)

 

 

Класиката на Джули Даш от 1991 г. е движещ се портрет на крайбрежния живот на Гула. Залятата от слънце кинематография на Артур Джафа само прави нежните реки, шумните вълни и люлеещите се дъбови дървета да настръхват и бръмчат от живот.

 

 


5/16 "Земя" (Earth)

 

 

 

Документалният филм на Дисни за природата от 2007 г. е най-доброто пребиваване в дивата природа, едно замислено пътешествие, следящо стъпките и диханието на полярна мечка, гърбат кит и африкански слон.

 

 


6/16 Whale Rider

 

 

 

Драмата на Ники Каро от 2002 г. следва младо момиче от новозеландското племе Маори (изиграно от номинираната за "Оскар" Кейша Касъл-Хюз), което се бори с архаичните правила за пола в своето племе и е заснето на място във Вангара, Нова Зеландия, улавяйки красотата на малката община близо до брега на морето.


 

7/16 "Лорънс Арабски" (Lawrence of Arabia)

 

Класиката от 1962 г. представя брутално красив пустинен пейзаж, почти четиричасова одисея, заснета в Йордания, Мароко и Испания.


 

8/16 "Властелинът на пръстените" (The Lord of the Rings)

 

Да, това е фентъзи филм, но серията от 2001 г. е оживена, благодарение на редица пейзажи от цяла Нова Зеландия - от заснежената планина Съндей до пищната Матамата, използвана за снимачна площадка за домовете на хобитите.


 

9/16 "Пристигане" (Arrival)

 

Научнофантастичната драма от 2016 г. не е филм за природата, но кой би могъл да забрави мъгливите планински кадри, в които извънземният космически кораб така тихо и красиво "виси"?


 

10/16 "Човекът Гризли" (Grizzly Man)

 

 

Документалният филм от 2005 г., режисиран и разказан от Вернер Херцог, изследва сложния живот на Тимъти Тредуел, ентусиаст на тема мечки, който живее заедно с любимите си животни в националния парк и резерват Катмай, като записва стотици кадри от работата си. Ръководена от Херцог, това е внимателна, понякога и мрачна изследователска мисия, която цели да покаже човека в сблъсъка му с природата.


 

11/16 "Облаците на Силс Мария" (Clouds of Sils Maria)

 

Драмата от 2014 г. е основно поглед върху забързаната кариера на легендарна актриса (Джулиет Бинош) и асистентката й (Кристен Стюарт), но в крайна сметка режисьорът решава да приеме заглавието насериозно и предлага на зрителите блажени кадри на двойката, обикалящи красивата Силс Мария, Швейцария, съчетани със замечтани кадри на облаците, излежаващи се върху долините.


 

12/16 "Портрет на момиче в пламъци" (Portrait of a Lady on Fire)

 

Драмата на Селин Сиама от 2019 г. се разгръща в китен замък край красивия скалист плаж в Бретан, заснет елегантно от кинематографа Клеър Матън.


 

13/16 "Огледалото"

 

Сцената от снимката долу, част от първите 10 минути на филма, е достатъчно основание да гледаме сложния, неправолинеен филм от 1975 г. на Андрей Тарковски. На снимката виждаме мистериозна жена (Маргарита Терехова), която седи на дървена ограда и гледа към невъзможно розовия изгрев; "поетично кино", както казва самият Тарковски.

 

 


14/16 "Извъземното" (E.T. the Extra-Terrestrial)

 

 

Научната фантастика на Стивън Спилбърг от 1982 г. е продукция от Южна Калифорния, допълнена с невероятни горски сцени, заснети в Националния парк Редуд в Кресънт Сити.


 

15/16 Окджа (Okja)

 

Подобно на Властелинът на пръстените, филмът на носителят на Оскар за "Паразит" Бонг Джоун Хо от 2017 г. е фантастична история, опираща се на CGI. Но капризната първа половина на филма заснема простия живот на малко момиченце (Сио-хайон Ан), което броди около гората със своето "суперпрасе" и живее в планинска колиба с дядо си.


16/16 "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара"

Добре, това очевидно е измама. Но, когато се уморите от великолепието на Земята, се насочете към блатистите гори на Дагоба или причудливото небесно убежище на облачния град от тази научна фантастика от 1980 г.

More Movies & TV