Следва

Кое беше, но вече не е тренди в пластичната хирургия

Контуриране на косите - какво е това и как работи

Може ли новият способ да ни видоизмени?

Hair преди 4 години

Контурингът на косите е в пика на своята популярност, независимо че никой от хората, които поддържат косите ни в Редакцията до този момент не ни го е предложил. И все пак, в реномираните салони по света услугата се предлага наравно с останалите, а най-видни коафьори се кълнат, че в прийома има много, много полза и достатъчно смисъл.

Контурингът на косите е вид подстригване, боядисване и грижа, базирани на играта на светлини и сенки за постигането на определен визуален ефект. По възможностите на техниката е да издължи визуално лицето, да "намали", например, челото, да смекчи острите черти, да фокусира вниманието върху определени части от лицето, а други - да прикрие. Контурирането в подстрижката е филигранна работа по отношение ъглите и посоката на отрязване на косата за постигане на идеалната форма. Навсякъде, където трябва да се скрие нещо или пък да се смекчи нежелана индивидуална особеност, може да се добавят отенъци или усещане за гъстота, като същевременно се позволи на светлината да пада там, където е добре дадена черта да се подчертае. При контуринга говорим за съвсем премислено подстригване и поддържане на косата: стилистът се базира в работата си открай до край на цялостна стратегия, стъпка по стъпка така, че играта на светлината върху косата да постигне желаното.


Късо, по-късо, най-късо! Модните момичета с pixie прически


Изключително актуалната техника на боядисване е насочена към строго индивидуалната за всяка жена вариация на тренда, така че да се слее с нейната лична харизма и излъчване.
Контурингът на косите е обновяване на външността по най-добрия начин, като дреха, шита по поръчка от високоспециализиран крояч и шивач. С негова помощ могат да се подчертаят най-приятните черти на лицето и външността, и да се замаскират някои несъвършенства.

Така например, лицето може да се направи зрително доста по-слабо чрез прическа, в която косата е оставена по-дълга в областта на бузите или брадичката, за да прикрие част от лицето и да подчертае скулите. За да се намали зрително твърде едрото чело, се прави бретон или се добавя гъстота по дължините, едновременно скъсявайки или филирайки косата в долната част на главата, за де се измести фокусът. Ако желанието ни е да подчертаем очите, скулите или устните, трябва да се погрижим лицето да е максимално открито, като го обрамчим с въздушни кичури.

Контурингът в подстригването е основата, контурингът в боядисването е насочен към доусъвършенстване на резултата. Той е допълнителен инструмент за постигането на превъзходен зрителен ефект. Идеално контурираноите коси не би трябвало да ограничават собственичката си, която няма как да се чувства хваната в капана на една и съща прическа, защото в контуринга се използва сложен подход на много нива, който работи за направата на прическа, която стои добре в най-различни варианти.

Контурингът е любим на звездите

В случая със Сандра Бълок диагоналната линия на косата отмества вниманието от кръглите бузи, извеждайки на преден план изразителните скули, като едновременно смалява оптически лицето. Освен това косото подстригване оптически стеснява челото.

Стилистът на Лили Олдридж разполага скъсени кичури близо до зоните на челото и около брадичката и шията, за да стесни лицето, едновременно добавяйки обем и светлина по средата, за да подчертае очите. Контурингът чрез цвят по краищата на косата е направен, за да осигури по-голямо визуално открито пространство около лицето, оформяйки елегантно издължени пропорции на лицевия овал.

В случая с Дрю Баримор обемът в корените и силно изсветлените дължини, както и раздвижената линия на косата в долната й част, изместват вниманието от природно кръглата форма на лицето, като оптимално изчисленото сечение между обем и дължина издължава лицето и грамотно "маскира" ширината му.

При Сара Джесика Паркър пък по дължините са добавени кичури, така че лицето да се "скъси", като се измести вниманието от горната му част, като за целта те се изсветлени подчертано надолу, за да се смекчи усещането от иначе острите черти. Вълните, от своя страна, правят физиономията да изглежда "стройно" и прибрано, което е отлично постижение, както предвид характерните особености на чертите на актрисата, така и на възрастта й - 55.

More Hair