Следва

Маса за един? Концепцията на най-малкия ресторант в света

Запознайте се: Ким Йо Чен, червената принцеса на Северна Корея

Последните няколко седмици световните медии усилено се опитваха да разбулят загадката около мистериозното изчезване на Ким Чен Ун. И докато в публичното пространство се разискваше доколко спекулациите за здравословното му състояние, дори за негова смърт, са основателни, експерти по политология и тоталитарни режими обсъждаха възможните наследници на севернокорейския лидер. Сред тях се открои едно име - Ким Йо Чен, по-малката сестра на Ким Чен Ун.
 

Celebrities преди 3 години

На 1 май, Международният ден на труда, комунистическият лидер се появи невредим, във видимо добро здраве, след като 20 дни циркулираха слухове за кончината му. Ким Чен Ун тържествено откри нов завод, редом с по-малката си сестра - Ким Йо Чен, с което стабилизира световния публичен радар. Това, разбира се, не отне от интереса към най-приближения довереник на Ким Чен Ун. Ким Йо Чен неотлъчно следва брат си по време на обществени прояви, стои в сянка, но с железен юмрук работи зад кулисите, активно участва в преговорите с Вашингтон и Южна Корея, говори се, че е личен негов съветник, за което си печели прозвището “севернокорейската Иванка Тръмп.

Наясно сме, че Северна Корея стриктно контролира информацията, която напуска пределите на страната и е почти невъзможно твърденията по неин адрес да бъдат потвърдени. Въпреки това, решихме да компилираме наличните оскъдни данни от реномирани световни медии и да ви запознаем по-отблизо с червената принцеса на Северна Корея.

Семейство
Ким Йо Чен е най-малката дъщеря на Ким Чен Ир - Върховен ръководител на КНДР (Корейската народнодемократична република или Северна Корея). За първи път публично се появява през 2011 г. по време на погребението на баща си. Какъвто е и случаят с по-големия й брат Ким Чен Ун, няма точна информация за възрастта й, но вероятно е малко над 30-годишна. Ким Чен Ир има няколко сина и дъщери от различни съпруги, но според BBC Ким Йо Чен е била негова любимка. Възхищавал се на интелигентността й; наричал я е “Принцеса Йо-Йонг” или “сладката Йо-Йонг”.

През 2018 г. Ким Йо Чен приковава световното внимание, когато от името на брат си - Ким Чен Ун, официално присъства на церемонията по откриването на Зимната Олимпиада в Южна Корея. Пътуването й до Южна Корея е първото посещение на член от управляващата династия Ким след Корейската война през 50-те години на миналия век.


Запознайте се: Джасинда Ардърн, най-добрият пример за лидерство по време на криза


Образование
Към края на 90-те Ким Йо Чен получава образованието си, също като брат си, в държавното училище Liebefeld-Steinhölzli в Берн, Швейцария. Там и двамата живеят в частно жилище с персонал и лична охрана; пребивават “инкогнито”, като псевдонимът на Йо Чен е Пак Ми Хянг. Девойката взима допълнително уроци по балет и немски език.

Говори се, че през годините, прекарани в Швейцария, Ким Йо Чен и Ким Чен Ун стават много близки, което впоследствие прераства в обща страст към развитието на авторитарното управление и оръжейната индустрия. След завръщането си в Северна Корея, около 2000-та година, Йо Чен продължава образованието си в университета “Ким Ир Сен” в Пхенян, където получава степен по компютърни науки, посещава и Военния университет “Ким Ир Сен”.

Личен живот
Според Time, Ким Йо Чен се омъжва през 2015 г. за сина на висш правителствен чиновник. Предполага се, че има поне едно дете, но не се знае дали е от същия мъж. Преди време се носят слухове, че има афери със своите телохранители.


Жените лидери и защо овладяват кризата най-добре


Кариера
Макар вътрешната политика на Северна Корея да е загадка за целия свят, е ясно, че Ким Йо Чен има огромно влияние върху брат си и неговата дейност. От Time пишат, че тя е заместник-директор на отдела за пропаганда и агитация към управляващата Корейска работническа партия. Този месец е назначена за член на Политбюро - най-висшият управителен орган на Северна Корея.

През 2017 г. САЩ включва в черния си списък, наред с други севернокорейски официални лица, и Ким Йо Чен заради сериозни нарушения на човешките права, позовавайки се на пропагандната й дейност и цензурата, която налага в цялата страна.

“Ким Йо Чен е много способен и висококвалифициран член на севернокорейската изпълнителна власт и не може да бъде подценявана. През последните няколко години тя очевидно се движи стремително нагоре по кариерната стълбица, добавяйки все повече и повече ръководни длъжности от високо ниво към резюмето си, което ще бъде изключително необходимо за нея, когато поеме юздите в свои ръце” - заявява експертът по сигурността и отбраната към Центъра за национални интереси, Хари Казианис.


Шакира и Шейха Моза бин Насер ал Миснед, две забележителни жени с обща мисия


Тя е отговорна и за поддържането на имиджа на брат си. Говори се, че публичният образ на Ким Чен Ун е дело именно на сестра му. “Ким Чен Ун, изглежда, се доверява на сестра си. Вероятно най-важната й функция е на негов довереник” - твърди Лейф-Ерик Исли, професор по международни изследвания в университета Ewha в Сеул.

“Това момиче е взело майсторски клас по севернокорейска политика. Тя редовно присъства и свиква важни срещи и дори впечатли китайския лидер Си Цзинпин по време на техен разговор” - коментират анализатори пред Associated Press.

Не се надяваме, че Ким Йо Чен ще бъде по-малко агресивна по отношение на другите страни, отколкото Ким Чен Ун. Миналият месец тя определи Южна Корея на “уплашено лаещо куче”. Някои експерти предполагат, че тя “се стреми да покаже своя характер”, ако наистина в един момент поеме властта, точно както направи по-големият й брат, когато наследи баща си като държавен глава през 2011 г.

“Мисля, че тя ще води още по-строга политика от брат си по отношение на останалия свят. Често новите лидери смятат, че трябва да са по-строги от предишните”, коментира професор Наташа Линдстед, експерт по тоталитарните режими.

За момента Ким Йо Чен остава встрани от светлините на прожекторите, но след като веднъж се заговори за нея като евентуален наследник на Ким Чен Ун, ликът й все повече ще изпъква на фона на доминираната от мъже севернокорейска династия Ким.

More Celebrities