Следва

Zara е слънчогледовият костюм за 120 евро на Кралица Максима

First row from home: Balenciaga Resort 2021

Resort 2021

Runway преди 3 години

Твърде рано е да се твърди, че online модните седмици ще се окажат провал, предвид различният начин на поднасяне и практическата безмисленост на този тип демонстрации на мода.

Все пак, в контекста на променената реалност, Balenciaga имат един солиден коз, и той е фактът, че брандът ще представи мъжката и дамската си колекции заедно на, пожелателно, "нормалната" Седмица на модата тази есен, което за тях обаче не е нещо ново. Именно тази модна къща е царица на "смесената реалност", така актуална в модната индустрия напоследък, особено много в момент на криза, което прави очакването на месец Октомври прелюбопитно.

Да не говорим, че ревютата на Демна Гвасалия, категорично иновативни от поне няколко години /достатъчно е да припомним незабравимото му хрумване да потопи първите два реда на аудиториума, в който представяше модата си под вода, докато сцени на климатичен апокалипсис се излъчваха зад гърбовете на дефилиращите модели/, са нещо, по което всички в индустрията впоследствие се равняват.

Докато чакаме есенния месец, обаче, когато ще видим произведенията на Гвасалия на живо, от екипа на Balenciaga ни предлагат една умна, семпла мода с междусезонната си пролетна колекция за 2021, заигравайки се с липсата на нормална реалност. Подходът е силен и любопитен - ограниченията IRL са перфектно преразказани чрез текстовата част, придружаваща рекламните снимки - усещането е, че си от някой голям онлайн търговец, който обикаля шоурума, запознавайки се с цялата необходима информация за артикула, който е решил да купи и предложи на клиентите си.


Veni Vidi Vici: Оттеглянето на Демна Гвасалия от Vetements и наследството, което оставя


Гвасалия е праволинеен в мнението си, че междинните колекции на Balenciaga не следва обезателно да показват нещо революционно ново. Тези колекции са шанса да се изгражда "архетипа" на Модната къща, като се показват класики за вечни времена, от типа на oversized палта и парки, суинг рокли, лого деним, гащеризони като на работници, худита, тениски... "Беше експеримент, като решихме да покажем, че не всякога се нуждаете от нещо ново", казва Демна Гвасалия по повода. "Модата се превърна в състезание, вечно препускаща сред новите идеи, все по-бързо, все по-стръвно. Но ние решихме да направим обратното. Разгледахме внимателно с какво разполагаме и се попитахме какво можем да направим с наличното, за да изглежда то различно на клиента".

Внимателният зрител спокойно улавя ведомствения хумор тук, който най-общо ни внушава: "взимайте нещата по-малко навътре, карайте го по-спокойно."

Какъв по-добър проводник на закачката от сабото като пантоф, носено със съответстващ чорап?

"Темата, - продължава Гвасалия, "е да се обличаш за себе си. По време на карантината разбрахме колко важно е за хората, които обичат модата, да знаят, че тя се прави за собственото им удоволствие - основно и преди всичко. За мен лично, работата от къщи стартира с боксерки и долнища на пижама - супер мързеливо. Смятах, че няма никакъв смисъл да полагам усилие, за да въведа вида си в ред всяка сутрин, само че след определено време това ме депресира. Когато започнах да се обличам сутрин, се промени цялата ми нагласа, започнах да се чувствам добре със себе си. Което всъщност е и целта на модата!"

И така, в очакване на Октомври, помнейки все още апокалиптичното му последно живо ревю, изпълнено с пламъци и изобилно количество черни, почти монашески дрехи, Гвасалия споделя: "Мога да ви кажа едно: идните сезони за мен са пълни със светлина, въпреки че всички ние все още сме в тази дупка от ужасни неща. Аз вярвам обаче, че чрез работата, която вършим, ние можем да допринесем много за надеждата, за това да видим всички заедно светлината в тунела."

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.