Следва

Лила Грейс Мос, щерката на Кейт, се облича ДОБРЕ, вижте

Нормалните хора са новите ни музи

От най-обикновени майки и баби до лекари, медицински сестри и дизайнери, в модните кампании изгряват все по-нестандартни типажи

 

All fashion преди 3 години

Жанет Уей. Сабрина Пилкати. Йоана Чокан. Всички тези имена може и са не са част от едно домакинство, но заедно изграждат голямото семейство на т.нар. "реални модели", които играят все по-ключова роля в модата.


Gucci

Ето например, Уей е баба на дизайнера Джоузеф Алтузара и нейният забележителен гардероб вдъхновява есенната му колекция за 2020 г. Дизайнерът наскоро убеждава Уей, майка си Карън Алтузара, братовчедка си Лили Скаут Куонг и дъщеря си Ема Алтузара - Вайсман, да дефилират в кампанията му през този сезон.

Вляво: Жанет; вдясно: Карън

"Майка ми беше на гости при мен в Лонг Айлънд" - обяснява Алтузара - "и точно тогава пристигна нейната лична поръчка от нашата PreFall колекция. Гледах я как пробва моделите и си мислех, че би било забавна идея да ми позира. Тя винаги изглежда зашеметяващо елегантно, а поканата да участва във видеото идеално пасна на натюрела й. Много се забавлявахме и го направихме по-скоро за себе си. Но се получи блестящо". Потребителските отзиви доказват гениалността на хрумването му. Видеоклипът се разпространява в мрежата със скоростта на фешън вирус, а в Twitter достига до аудитория, далеч надхвърляща модните среди, покорявайки потребителите по начин, който стандартните кампании рядко успяват.

 

Кастингът за "реални модели" едва ли е ново явление - Мартин Маржела отдавна залага на този подход. Но често е доста трудно да подбереш точните лица. Дизайнерите често се ограничават до поканата на 70-годишна красавица да дефилира по котешката пътечка или до скейтъра с татуирано лице, който профучава с борда си по подиума. В лошия случай се залита към модели от малцинствени обществени групи, каквито са да речем plus size моделите. Но истинските хора, с които ежедневно се разминаваме по улицата още не са извървяли пътя си под сценичните прожектори.


Пухкава, самоуверена и откровена: новата звезда в кампанията на Marc Jacobs


Едно от малкото предимства на мъчителната самоизолация е, че виждаме все по-често как дизайнерите се обръщат към своите приятели, семейства и служители, както и към други обикновени хора да представят дрехите им. Резултатът е, че онази (досега) невидима за модната индустрия част от човечеството най-сетне е във фокуса на обектива.

Това важи с най-голяма сила за служителите от екипите на модните брандове, които сме свикнали да виждаме най-вече зад кадър. Поне допреди Covid да пренареди пъзела. След като представи своя дизайнерски екип в ревюто за "есен 2020 г.", Алесандро Микеле от Gucci сега прави още една крачка напред в своето шоу Epilogue, представяйки ги като модели в лукбука на марката. Индивидуалните особености и малките странности на служителите му са изписани върху самозалепващи се бележки, отбелязващи елементите на техния личен стил, характерни за всеки един от тях - силно изрусените краища в косата на Пилкати и собственоръчно изработените от дизайнера на мъжки облекла Марвин Дескро обеци, които той гордо ни демонстрира.

Брандът Acne Studios предприе подобен ход, представяйки своите служители, включително Йоана Чокан (технически дизайнер на марката) да позират с кучетата си. А макар да не дефилират като останалите си колеги, трябва да признаем усилията на членове от ателието на Dior, които разработват минимизирани версии на couture колекциите на къщата.

В някои случаи самите дизайнери се превръщат не просто в свои собствени модели, но и в музи-вдъхновители. Габриела Хърст например лично позира за лукбука си този сезон, а дизайнерът на Collina Strada Хилари Таймур самa представя сътворените от нея предпазни маски в Instagram.


Габриела Хърст


Хилари Таймур

Човешкият фактор е силен двигател на интереса към ревютата, защото публиката жадува да види хората, чийто принос към изработването и лансирането на модните колекции обикновено остава скрит. Но инвазията на реалните модели далеч надхвърля рамките на фешън индустрията. Вече сме свикнали да виждаме медицински сестри и лекари в новите реклами на Reebok, промотиращи здравето като най-успешния лайфстайл и отдаващи дължимото на хората в бели престилки, които пандемията превръща в истински герои на своето време.

Проектът на Moschino At Home на Джереми Скот пък показва дизайнерът, шофиращ из Лос Анджелис и раздаващ дрехи както на знаменитости, така и на приятели, които не са публично известни: лекар и майка-домакиня. А мобилното приложение Look Book на New York Magazine ни показва пощенски служители в ролята на street style модели.


Лиз Голдуин е една от щастливците, които получиха специална доставка на живописната колекция на Moschino Spring2020 от Джеръми Скот. Дрехата бе доставена от самия Скот, пред вратата на Лиз.


LookBook на New York Magazine

Тънката червена нишка, обединяваща всички подобни проекти е желанието да постави във фокуса на общественото внимание хората с реална професи, мисия и цел. Онези, които наистина има какво да ни кажат и които носят онзи дух, стимулиращ интереса към продажби в публичния сектор. Което доказва, че не е нужно са сте инфлуенсър с милиони последователи за да имате личен стил, достоен за червения килим. Нарастващият интерес има все по-ясно очертани количествени измерения. Алтузара нарича отзивите от видеото с майка си, "невероятни и толкова неочаквани!" добавяйки, че ефектът е "много по-силен от всичко друго, което публикуваме до сега. Хората наистина реагират на интимното усещане от видеото и с радост стават част от нашата семейна динамика."

Въпреки че използването на непрофесионални модели поражда едни и същи въпроси за бъдещето на професията и как тя устоява на възхода на моделите-аватари, няма съмнение, че тази стъпка в страни от нормата е освежаваща. "Хрумването добавя нови измерения и дълбочина към историите, които дизайнерите разказват чрез своите творения", казва Алтузара. "В моя случай семейството ми е толкова съществена част от живота ми и позволява по един трогателен начин да разкрия нова, непозната за широката публика част от личността ми".

А ние се надяваме, че тенденцията ще устои във времето.

More All fashion

„Оригиналът“ на тесните дънки, Кейт Мос

All fashion преди 23 минути

От известно време плахо споменаваме, че тесните дънки май се завръщат, но така ли е наистина? Ако гледаме внимателно какво носят Бела Хадид и Жизел Бюндхен, както и какво показаха на подиума Miu Miu, по-скоро трендът е факт. В което ни убеждава и съвсем скорошната поява на Кейт Мос.