Нормалните хора са новите ни музи

Нормалните хора са новите ни музи

От най-обикновени майки и баби до лекари, медицински сестри и дизайнери, в модните кампании изгряват все по-нестандартни типажи

 

Жанет Уей. Сабрина Пилкати. Йоана Чокан. Всички тези имена може и са не са част от едно домакинство, но заедно изграждат голямото семейство на т.нар. "реални модели", които играят все по-ключова роля в модата.


Gucci

Ето например, Уей е баба на дизайнера Джоузеф Алтузара и нейният забележителен гардероб вдъхновява есенната му колекция за 2020 г. Дизайнерът наскоро убеждава Уей, майка си Карън Алтузара, братовчедка си Лили Скаут Куонг и дъщеря си Ема Алтузара - Вайсман, да дефилират в кампанията му през този сезон.

Вляво: Жанет; вдясно: Карън

"Майка ми беше на гости при мен в Лонг Айлънд" - обяснява Алтузара - "и точно тогава пристигна нейната лична поръчка от нашата PreFall колекция. Гледах я как пробва моделите и си мислех, че би било забавна идея да ми позира. Тя винаги изглежда зашеметяващо елегантно, а поканата да участва във видеото идеално пасна на натюрела й. Много се забавлявахме и го направихме по-скоро за себе си. Но се получи блестящо". Потребителските отзиви доказват гениалността на хрумването му. Видеоклипът се разпространява в мрежата със скоростта на фешън вирус, а в Twitter достига до аудитория, далеч надхвърляща модните среди, покорявайки потребителите по начин, който стандартните кампании рядко успяват.

 

Кастингът за "реални модели" едва ли е ново явление - Мартин Маржела отдавна залага на този подход. Но често е доста трудно да подбереш точните лица. Дизайнерите често се ограничават до поканата на 70-годишна красавица да дефилира по котешката пътечка или до скейтъра с татуирано лице, който профучава с борда си по подиума. В лошия случай се залита към модели от малцинствени обществени групи, каквито са да речем plus size моделите. Но истинските хора, с които ежедневно се разминаваме по улицата още не са извървяли пътя си под сценичните прожектори.


Пухкава, самоуверена и откровена: новата звезда в кампанията на Marc Jacobs


Едно от малкото предимства на мъчителната самоизолация е, че виждаме все по-често как дизайнерите се обръщат към своите приятели, семейства и служители, както и към други обикновени хора да представят дрехите им. Резултатът е, че онази (досега) невидима за модната индустрия част от човечеството най-сетне е във фокуса на обектива.

Това важи с най-голяма сила за служителите от екипите на модните брандове, които сме свикнали да виждаме най-вече зад кадър. Поне допреди Covid да пренареди пъзела. След като представи своя дизайнерски екип в ревюто за "есен 2020 г.", Алесандро Микеле от Gucci сега прави още една крачка напред в своето шоу Epilogue, представяйки ги като модели в лукбука на марката. Индивидуалните особености и малките странности на служителите му са изписани върху самозалепващи се бележки, отбелязващи елементите на техния личен стил, характерни за всеки един от тях - силно изрусените краища в косата на Пилкати и собственоръчно изработените от дизайнера на мъжки облекла Марвин Дескро обеци, които той гордо ни демонстрира.

Брандът Acne Studios предприе подобен ход, представяйки своите служители, включително Йоана Чокан (технически дизайнер на марката) да позират с кучетата си. А макар да не дефилират като останалите си колеги, трябва да признаем усилията на членове от ателието на Dior, които разработват минимизирани версии на couture колекциите на къщата.

В някои случаи самите дизайнери се превръщат не просто в свои собствени модели, но и в музи-вдъхновители. Габриела Хърст например лично позира за лукбука си този сезон, а дизайнерът на Collina Strada Хилари Таймур самa представя сътворените от нея предпазни маски в Instagram.


Габриела Хърст


Хилари Таймур

Човешкият фактор е силен двигател на интереса към ревютата, защото публиката жадува да види хората, чийто принос към изработването и лансирането на модните колекции обикновено остава скрит. Но инвазията на реалните модели далеч надхвърля рамките на фешън индустрията. Вече сме свикнали да виждаме медицински сестри и лекари в новите реклами на Reebok, промотиращи здравето като най-успешния лайфстайл и отдаващи дължимото на хората в бели престилки, които пандемията превръща в истински герои на своето време.

Проектът на Moschino At Home на Джереми Скот пък показва дизайнерът, шофиращ из Лос Анджелис и раздаващ дрехи както на знаменитости, така и на приятели, които не са публично известни: лекар и майка-домакиня. А мобилното приложение Look Book на New York Magazine ни показва пощенски служители в ролята на street style модели.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.