Четиво в четвъртък:

Четиво в четвъртък: "Мадам Пикасо" разказва какво е да си муза на велик художник

Романът описва първата голяма любов на Пабло Пикасо

 

Париж от началото на XX век – една от най-привлекателните идеи за хората на изкуството тогава и днес. Новата книга на издателство "Кръг" – "Мадам Пикасо" от Ан Жирар, която може да бъде намерена по книжарниците от 30 септември, успешно пренася читателя в тази вдъхновяваща епоха. Романът представя очарователната и неразказана досега история на Ева Гуел – незабравимата жена, откраднала сърцето на Пабло Пикасо.

С искряща проницателност и страст творбата ни запознава с ослепителната героиня, като ни отвежда от салона на Гъртруд Стайн до бляскавия "Мулен Руж" и вътре в студиото и живота на един от най-загадъчните и емблематични художници на ХХ век.

Ева Гуел пристига в Париж от провинцията, изпълнена с амбиции и бляскави мечти. Макар млада и неопитна, тя успява да намери работа като шивачка в прочутия "Мулен Руж" и именно там за първи път привлича вниманието на Пикасо – изгряваща звезда в света на изкуството.

През 1911-а Пикасо се чувства неспокоен, макар да се намира на ръба на богатството и славата на абсолютен гений. Дългогодишната му връзка с Фернанда Оливие, самопровъзгласила се за "Мадам Пикасо", въпреки че двамата нямат сключен брак, е изпълнена с напрежение. Когато Пабло се запознава с Ева – остроумна и амбициозна, той се вманиачава по нея. Двамата се впускат в страстна афера и бохемски начин на живот. Ева е негова муза – тя разбира и вдъхновява радикалните му творби. Щастието обаче е краткотрайно. Те се сблъскват с ескалираща поредица от предизвикателства: предателства, разпадащи се приятелства, Първата световна война и опустошителна болест.

Ценителите на парижкия начин на живот и историята на изкуствата ще намерят в "Мадам Пикасо" интересен поглед към малко известната муза и първата голяма любов на художника.

Авторката успява да пресъздаде прекрасно епохата, умело описвайки духа на френската столица преди Първата световна война. Тя изкусно улавя и същността на Пикасо през този кратък, но съществен период от живота му. А за да постигне максимална автентичност на героинята си, тя проучва писма на Ева до Гъртруд Стайн и Алис Токлас.

Преводът на романа е поверен в ръцете на Маргарита Терзиева, а по корицата работи художикът Стоян Атанасов от Kontur Creative.

"Романът е прекрасен портрет на сложните взаимоотношения между изкуство, страст и любов от женска гледна точка. С таланта си на разказвач и историк, Жирар потапя читателя изцяло в света на своите герои.", пише RT Book Reviews.

 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.