Следва

Ателие за деца Кристо и Жан-Клод

Нобелова награда за Луиз Глюк, възхитителната

"Душата е тиха. Ако говори, говори в мечти."

Books преди 3 години

Луиз Глюк е 16-та жена - носител на Нобелова награда и първата от 27 години насам. Необичаен кандидат и необичаен избор е Глюк, но Шведската академия окончателно и официално взима решението си и награждава американската поетеса за "нейния безпогрешен поетичен глас, който със студената си красота превръща индивидуалното в общочовешко“.

В кратък  телефонен разговор с представител на Академията, Глюк споделя, че първата й мисъл е била: “сега ще изгубя всичките си приятели, понеже всички те са писатели. Това е твърде ново за мен, не мога да осъзная значението му. Голяма чест е - да, не харесвам някои Нобелови лауреати, но други уважавам много. Сега гледам да мисля само за вторите“. Поетесата споделя още, че наградата (1 милион долара) ще й помогне да си построи къща във Върмонт. “Много се тревожа за запазването на отношенията с любимите си хора... това може да е разрушително."

Нека кажем повече за живота и творчеството на тази необикновена жена, на която никога не сме обръщали внимание, а сега ни се иска да бяхме... Родена е в Ню Йорк през 1943-та, израства в Лонг Айлънд и посещава Колумбийския университет. Преподава поезия в доста университети, а в момента е професор по английски език в Йейл. Когато в инервю я питат за баланса между работа и личен живот, тя казва това: “трябва да живееш живота си, докато работиш, защото работата извира от автентичното живеене; ако потискаш всичките си страсти и импулси в името на изкуство, което дори все още не се е оформило като такова, правиш ужасна грешка“. И още: “когато бях по-млада живеех живота, който смятах, че трябва да живее един писател. Показно отхвърлях света, отдавайки всичката си енегрия на изкуството. Две години минаха така, писането беше ужасно и реших, че няма да бъда писател. Започнах да преподавам във Върмонт (дотогава смятах, че поетите не трябва да преподават), но все пак го направих и в точно този момент (моментът, в който поех ангажимент към света) започнах да пиша отново“. Печели Пулицър (1993, със стихосбирката ‘The Wild Iris’), National Book Award (2014), Наградата на Болинген за поезия (2001), Wallace Stevens Award (2008) и National Humanities Medal (2015).

Ако не сте чели Луиз Глюк, писателката препоръчва да не започвате с първите й книги, освен ако не искате да я презрете. Но всичко след това би ви било интересно. Тя обича скорошните си произведения. ‘Averno’ е много добро начало, последната й книга ‘Faithful and Virtuous Night’ - също. А ние днес четем това стихотворение, в оригинал, защото, оказа се, Глюк не е превеждана на български: 

The Myth of Innocence

One summer she goes into the field as usual
stopping for a bit at the pool where she often
looks at herself, to see
if she detects any changes. She sees
the same person, the horrible mantle
of daughterliness still clinging to her.

The sun seems, in the water, very close.
That's my uncle spying again, she thinks—
everything in nature is in some way her relative.
I am never alone, she thinks,
turning the thought into a prayer.
Then death appears, like the answer to a prayer.

No one understands anymore
how beautiful he was. But Persephone remembers.
Also that he embraced her, right there,
with her uncle watching. She remembers
sunlight flashing on his bare arms.

This is the last moment she remembers clearly.
Then the dark god bore her away.

She also remembers, less clearly,
the chilling insight that from this moment
she couldn't live without him again.

The girl who disappears from the pool
will never return. A woman will return,
looking for the girl she was.

She stands by the pool saying, from time to time,
I was abducted, but it sounds
wrong to her, nothing like what she felt.
Then she says, I was not abducted.
Then she says, I offered myself, I wanted
to escape my body. Even, sometimes,
I willed this. But ignorance

cannot will knowledge. Ignorance
wills something imagined, which it believes exists.

All the different nouns—
she says them in rotation.
Death, husband, god, stranger.
Everything sounds so simple, so conventional.
I must have been, she thinks, a simple girl.

She can't remember herself as that person
but she keeps thinking the pool will remember
and explain to her the meaning of her prayer
so she can understand
whether it was answered or not.

Поезията й фокусира болезнената реалност на това да си човек, занимава се с темите за смъртта, детството и семейтвото. Луиз Глюк се вдъхновява от старогръцката митология, особено от Персефона и Евридика, героини - жертви на предатества. През 2006-та Шведската академия казва (за ‘Averno’), че е "майсторска колекция от визионерски интерпретации на мита за Персефона - пленена в Подземното царство от Хадес, Бога на смъртта“.

12-те й стихосбирки са “търсещи чистотата“. Сравняват я с Емили Дикинсън, заради нейната “строгост и непримиримост с простите принципи на вярата“. “Тя не е мажоретка. Тя не е гласът на ничия кауза, тя е човек, свързан с езика и със света. Тя не е полемична и може би заради това е почитана. Не се стреми да те убеди в нищо, същевременно помага да опознаем собствения си свят. Тя е прочистващ поет.“

Честито признание на Луиз Глюк! И да, познахте, точно нея ще четем този уикенд.

More Books