Следва

Говори ми за ЛЮБОВ, Реми Тоин

Професор Георги Момеков: какво да пием, какво да мислим, какво да очакваме в пика на Covid 19

Днес темата е Ковид, разбира се

Interviews преди 3 години

Първият ни разговор с Георги Момеков беше през януари 2010-та година. Тогава той беше най-симпатичният аптекар в Лозенец, днес е най-симпатичният професор по фармация у нас и Председател на Българското научно дружество по фармация.

Тогава, преди почти 11 години, Георги ни каза нещо супер интересно: 
"В китайската народна медицина има едно растение, наречено Вълча ябълка, което има диуретично действие. Хората, използвайки го, наистина започват да отслабват, но за сметка на дехидратация. Освен това са описани някои тежки бъбречни увреждания от употребата на растението. У нас се продават продукти, в които вероятно има вълча ябълка, но тя не е упомената на опаковката. Вълчата ябълка е забранена в целия ЕС, в Америка и т.н., но е факт, че тук може да се купи, внос от Китай. И хората купуват, след реклама, която са прочели в някой вестник, например... затова, питайте, само така ще знаете."

Днес темата е Ковид,  разбира се. Извинихме се на професор Момеков, че ни се иска да се вредим сред многото желаещи колеги за интервю по темата в последните дни, на което той любезно ни отвърна: нямате никакъв проблем, първото интервю в живота ми е с вас, още си го харесвам, така че давайте. Благодарим, разговорът ни следва, както винаги смешен, сериозен, верен, интелигентен и полезен. Приятно четене!

View Sofia
: Каза, че другата година ще е съвсем различна. Защо?
Проф. Георги Момеков: Другата година ще знаем още повече за SARS-CoV-2 вируса, което ще ни прави и по-успешни в борбата с него. Ранните истерични опити за лечение с огромен брой лекарства от различни терапевтични групи вече отстъпва на така наречената медицина на доказателствата. Бяха планирани и в голяма степен проведени мащабни клинични проучвания, които позволиха някои терапии да се отхвърлят като неефективни, ролята на други да бъде по-добре позиционирана. Догодина ще има и ваксина, която ще промени правилата на играта и ще позволи да вземем контрола в ръце.

V.S.: Какво взима човек, който не е тестван, но има симптоми, очевидно не антибиотик, така че какво и с каква цел?
Г.М.: При огромен процент от пациентите, заразени със SARS-CoV-2 вируса, заболяването е самоограничаващо се, т.е. не се налага никакво специфично лечение, но същевременно е важно проследяване на някои лабораторни показатели и на кислородната сатурация, които могат да ни ориентират за евентуално влошаване. Леките форми могат да бъдат лекувани с елементарните симптоматични средства, познати ни от другите респираторни вирусни инфекции - антипиретици, противокашлечни, евентуално витамини и минерали. Мантрите за прием на над двадесет продукта, повечето от които са хранителни добавки, и особено самолечението с антибитоци са абсолютно неподплатени с доказателства.

V.S.: Някои подводни камъни, които непрофесионалите няма как да знаят, но е важно да избегнат?
Г.М.: Съветите от хора, които нямат професионална подготовка да дискутират лечението на болестта следва да се игнорират. Социалните мрежи са пълни с много повече подвеждаща, невярна и дори опасна информация, което прави прибягването до тях като източници на информация крайно неразумно. Инфодемията е обхванала дори някои авторитетни учени и институции, които злоупотребяват с авторитета си и говорят глупости от самото начало. За съжаление в някои от нещата, които може да прочетете в интернет има брутално продуктово позициониране и приканвам хората да проявят пословичната за нашата нация мнителност, а не да се доверяват на шамани и месии.

V.S.: Страхът е завладял всички - рецептата за релакс?
Г.М.: Троянска сливова ракия, сервирана ледена и в юзчета. Това е шега, разбира се. Предвид необходимостта от социална дистанция може би разходките на открито и сред природата са прекрасен метод. Ако няма как, приемете че първото изречение не е било шега.

V.S.: За ваксината против Ковид или не съвсем?
Г.М.: Твърдо вярвам, че успешна и безопасна ваксина ще промени правилата на играта. Засега има интересни, но много предварителни данни. Когато бъдат публикувани мащабните проучвания, може да говорим пак. На този етап твърденията за очаквана супер ефективност и особено спекулациите колко ще е траен имунният отговор не са подплатени с надеждна научна информация. Аз съм оптимист обаче.

V.S.Какво ще е следващото - всичко тече, всичко се променя, няма начин да не идва друго?
Г.М.: Не съм визионер, футурист и фен на врачки. Надявам се да идват по-добри времена.

V.S.: Ти лично уплаши ли се?
Г.М.: Разбира се, още повече, че инфодемията и дезинформацията пометоха всичко и всички.

V.S.Вярно ли е това за Вит Д?
Г.М.: Витамин Д е прекурсор на хормон, наречен 1,25-хидроксиВит Д, който повлиява не само калциевата обмяна и костната тъкан, но е с важна роля за функциите на имунната система. Така, че ако въпросът е добре ли е да добавяме прием на това вещество при наличие на дефицит, отговорът е Да. Няма недвусмислени доказателства за специфични ползи при COVID-19, но на теоретична основа може да се очаква благоприятен ефект по отношение на нормалната имунна функция. Ако въпросът е обаче има ли добавка, витамин, минерал и пр., която да действа като химическо Каско или Гражданска отговорност, или като медикаментозни доспехи срещу COVID-19, позволяващи да се държим глупаво, арогантно, себично и да не спазваме никакви препоръки за разумно поведение в тази обстановка, отговорът е Не.

V.S.: С какво съвременният човек е най-уязвим? Очевидно е, че не е безсмъртен, нито по-крепък от Природата?
Г.М.: С арогантността си.

V.S.: Мъничко вино? Изобщо как стоят нещата с подходящата за случая диета?
Г.М.: Не съм диетолог и освен това успешно качих около 20 кg през годината. Ползите от виното са свързани с наличието на антоциани и ресвератрол, както и на чудесните анксиолитични свойства на умерените дози алкохол. Тези ползи ще бъдат несъмнени само на фона на разумна консумация, в комплект със здравословна храна. Суперхраните са за инфлуенсъри и визионери, имам предвид вкусна, питателна храна и много сурови зеленчуци и плодове.

V.S.Казваш, че трудно работиш със студентите си дистанционно. Същото важи и за децата в училище. Доколко е спешно да се върне нормалният ход на нещата и как ще стане?
Г.М.: Това е форсмажор и всичко това се прави за да се запази здравето на хората и да се предотврати преждевременна загуба на човешки живот. Ще го правим, докато е нужно, а несъмнено ситуацията е нетърпима и дистанционното обучение е бледо подобие на същинското академично образование. Надявам се скоро да си спомняме с досада за този период.

V.S.: Хомеопатия/бабешки илачи/игли/масажи - ясно е, че има полза от тях. Една добра комбинация от тези алтернативи в този момент?
Г.М.: Не съм експерт по хомеопатия, но тя е базирана на емпирични наблюдения с давност над двеста години преди сблъсъка ни с COVID-19... Полза има от много неща, стига да са с мярка. Циркулиращите в интернет и по някои медии прескрипции с 10 и повече продукти СА ОТКРОВЕНА ГЛУПОСТ И СА ОТ ПОЛЗА ЕДИНСТВЕНО ЗА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ, ТЪЙ КАТО ПРОДАЖБАТА ИМ СЕ РЕГИСТРИРА. Хранителните добавки не са лекарствени продукти и регистрационният им режим не изисква привеждане на данни за клинична ефективност. Така ползите от тях за каквито и да било патологични състояния не са верифицирани в рандомизирани проучвания, те нямат регистрация като лекарствени продукти, а литературни данни за ползи при COVID-19 отсъстват поначало. Ако се касае за витамини и минерали всичко е ОК, но ако искат да екстрахират от бюджета ви десетки или стотици левове за чудодейни пенкилери, моля минете в режим "закупуване на зимни гуми", т.е. консултирайте се и бъдете приятно скептични и много стиснати.

V.S.: Забелязваме напоследък, че ядем лимоните с корите. На какво може да се дължи тази осезаема нужда на организма?
Г.М.: Нямам представа. Не ям лимони и без кората. В лимоните има много витамин С и флавоноиди, а в кората има пестициди и понякога синтетични оцветители.

V.S.: Други странни хранителни и поведенчески нововъведения, които забелязваш или които би препоръчал?
Г.М.: Джинджифиловата истерия е много забавна, въпреки че това растение има полезни свойства. Аз лично предпочитам сливовата ракия.

V.S.: Студентите по медицина са се увеличили двойно спрямо 5-6 години назад. Ще има ли лекари тази клета България?
Г.М.: Да, ако успее да ги мотивира да останат тук.

V.S.: Фармацията какво бъдеще има, какви са тенденциите, какво ще е различно след 3/5/10 години?
Г.М.: Това изисква отделно интервю. Отчита се нарастване на дела на биотехнологичните лекарства - моноклонални антитела, други терапевтични протеини, които са огромно предизвикателство пред науката, практиката и регулаторните агенции, защото имат особени свойства от получаването до логистиката.

V.S.: Съпрузите, които измислиха ваксината против Ковид - Шахин и Туречи, станаха по-богати от Луфтханза за една нощ. Фармацията ли е следващият Амазон?
Г.М.: Фармацевтичните компании са една от причините хората в развитите страни да живеят толкова дълго. Това също изисква отделна дискусия, печалбите на тези компании номинално са огромни, но разработването на нови молекули е дълъг и трънлив път и олимпийските шампиони са малцина.

V.S.: Препрочитаме "Граф Монте Кристо", вечен роман, и си припомняме как дъщерята на барон дьо Вилфор бе опазена от отровата на мащехата си, като превантивно бе тровена с малки дози, за да навикне организмът. Твоята рецепта как да привикнем към необичайното Днес?
Г.М.: Индийските сериали дават приемлива и преглъщаема доза идиотизъм, който ни имунизира донякъде към това, което ни очаква навън. Шегувам се, разбира се. Нямам добра препоръка по този казус, по принцип приятелските компании на мъжете позволяват ударна имунизация с простотии и много смях, най-доброто лекарство на света...

V.S.: Бидейки оптимист: кога ще преборим Алцхаймера; Рака; паническите и психически разстройства?
Г.М.: Преборвайки някои от архетипните си врагове се сблъскваме с други. Напредъкът е огромен, но са огромни и предизвикателствата. Еволюцията на ранната диагностика и масовите скрининги, ще направят борбата много по-лека.

V.S.: Доцент Мангъров - да или не?
Г.М.: Руските учени едно време казваха нещо много мъдро: Искусство это я, наука это мы. Не превеждам и не тълкувам.

V.S.Страхът на съселяните от санитарката от с. Равнец - да или не?
Г.М.: Един много умен мъж ми каза, че когато дадено явление може да се обясни с глупост, не е необходимо да се търсят други причини. За глупаците обаче не ми е жал, особено когато са ревностни кулинарни християни, които знаят отлично какво да сготвят на всеки светъл празник...

V.S.: И накрая - най-хубавото, което Светът ще получи от тази криза, приемайки я неизбежно и като възможност?
Г.М.: След години може би ще знаем. Предишният въпрос ясно илюстрира, че някои от нас нищо няма да научат. А Светът може би ни дава нишани...

More Interviews