Следва

Приказките на Умберто Еко за първи път в България

Четиво в четвъртък: "Животът в Южна Корея"

Книгата „Животът в Южна Корея“ ще ви покаже истинската същност на корейската култура, ще ви запознае с корейския начин на живот във всички негови форми и ще ви разкрие начина, по който местните хора се забавляват и с кого обичат да го правят

Books преди 3 години

Подробно са представени важните центрове на корейската култура и дизайнерските хъбове, за да може по-добре да се обясни неочакваният за мнозина бум на южнокорейското кино, уникалното отношение на феновете към техните идоли, разнообразието на модната сцена и още множество аспекти от това, което е тази страна днес.

Ако сте любопитни как корейците излизат на среща, къде може да се седне вечер в Сеул, какъв е местният етикет по време на хранене, какво представлява нунчи– корейското изкуство да се създава емоционален комфорт на другите, тази книга ще бъде ваш незаменим пътеводител към сърцата и душите на хората в Корея.

Откъс:

Как корейците излизат на среща

Обикновено това става в резултат на предварителна организация (макар и невинаги). За корейската култура е нещо обичайно да се разчита на приятели и на семейството за намиране на потенциален партньор (партньорка). Да се обърнеш директно към някого, особено към напълно непознато момче или момиче, и да го поканишна среща, е голяма рядкост, макар че не може да се каже, че е напълно невъзможно.

Общо взето, излизането на срещи тук започва на доста по-късна възраст, отколкото на Запад, където и момчетата, и момичетата понякога още в гимназията създаватсериозни и трайни отношения. Но както стана дума в предишната глава, корейската гимназиална степен на образование е доста стресираща заради подготовката заприем в университета, така че на младежите реално не им остава време за гаджета,а и изобщо за каквото и да е лично време. Допълнително родителите в Корея обикновено не разрешават на децата си да ходят на срещи, преди да започнат да следват.

В корейския език има термин согетинг(소개팅), който представлява съчетание между корейската дума за „представям“ или „запознавам“ и окончанието на английскатадума „мийтинг“ (среща). С този термин се обозначават срещите на хора, които до този момент не са се познавали, по инициатива на техни приятели, колеги или близки, и това е обичаен начин за откриване на любовта при младото поколение корейци.

Студентите предпочитат друг тип срещи „на сляпо“, наричани директно с английската дума „мийтинг“ (미팅), в които участват група момичета и момчета, които не се познават. Често пъти такива срещи се осъществяват в някое кафене, където ще видите момичетата седнали от едната страна на масата, а същият брой момчета седят срещу тях отдругата страна. В хода на срещата се очаква някои от тях да се оформят като двойки.

Има, разбира се, и хора, които срещат романтичната си половинка случайно, ноорганизираните срещи между непознати са най-честата практика. Защото те добреподхождат на консервативния характер на много от традиционно настроените корейци, които често са срамежливи и нерешителни, когато става дума за срещи сдругия пол. За по-неопитните момчета и момичета този вид срещи елиминира напрежението и неудобството да направят първата крачка в разкриване на своя интерес към човека насреща. Защото самото уреждане на подобна среща означава, чеучастниците в нея са заинтересовани от романтично продължение на установенитетам отношения, така че отпадат всякакви съмнения и притеснения за това дали идругият по принцип има подобни намерения.

Съществува и по-формален тип уговорки като матсон(맞선), които се подготвятот специални посредници (сватовници). Корейските телевизионни сериали честовключват сцени с родители от богати семейства, които използват такива посредници, за да намерят подходяща партия за своя син или дъщеря. Някои млади хоранямат нищо против този вид сватосвания, които могат евентуално да доведат и добрак – след не много продължителен период от време, необходим на двамата дасе опознаят достатъчно добре. Много от тези матсонсрещи и уговорени по тозиначин бракове се случват, защото родителите са ги желали дори повече от самитемлади. Това като че ли се случва по-често при останали незадомени синове и дъщери в по-напреднала възраст. Много родители с такива деца са по-склонни данастояват потомците им да опитат с матсон. По принцип браковете, сключени потози метод, са характерни и изобщо за по-старите поколения корейци.

Книгата се разпространява от Книгомания и може да бъде закупена тук.

More Books