Следва

Street Style вдъхновения: Седмицата на модата в Токио

Paco Rabanne, Fall 2021, READY-TO-WEAR

Есента на 2021 за Paco Rabanne изисква момичешка палавост, обезателно докарана в рокли, блясък и изобилни бижута

Runway преди 2 години

Много ни допада идеята за този тип бляскава лекота, с все подскоците на моделите във видеото, с позите им, сладки и откровени, със смеха и движението.

Всичко е fun, всичко е very French, а щипката английска ексцентричност само доукрасява нещата. "Хубавото в модата", - казва ни Джулиън Досена, творческият шеф на лейбъла, е "че предначертаваме идеята за дрехите за предстоящите 6 месеца. Ние твърдо вярваме, че в следващите 6 месеца нещата ще се наредят добре и най-накрая ще ни се случи едно хубаво парти, и всички ще излизаме до насита, ден след ден, и нощ след нощ..."


Джулиън Досена, снимка: Interview Magazine

Оптимизмът в ателието на Paco Rabanne извира директно от сладката тийнейджърска носталгия по времето, когато никое от децата не бе пускано да излиза навън по тъмно, а пък децата жадуваха именно за това - забраните да отпаднат и никой да не те спира да вилнееш, когато пожелаеш. Това е времето, в което да се забавляваш, ти осигуряваше идентичност. Всички помним този момент от детството и младостта, когато, макар и у дома, пробвахме дрехите на майките и татковците си, затворени в стаята, мечтаейки един ден палмата на стил-първенството да е у нас.

Цялата колекция е подчертано Парижка, с хедонистичното звучене на 70-те и 80-те години, с малко примес на естетическия вкус на големите фотографи на Vogue от онова време - Ги Бурден и Хелмут Нютън и носталгичните спомени за принцеса Даяна в периода "Срамежливата Ди". "Гледах The Crown," казва Досена, смеейки се. "Освен това буквално погълнах продукцията на френските гении Шаброл и Бунюел, с всички жени в лентите им, непрекъснато общуващи една с друга." Видяното и усетеното от Досена рефлектира в колекцията му с големите бели яки на кадифените рокли и жакети, както и с шетланд пуловери, многото английска бродерия, туидените палта, тип английска лейди, и изобилието от кристални бижута, включително под формата на толкова характерните за основателя на модната къща Пако Рабан метални ризници.

"Извънредно много се забавлявах, докато работех по тази колекция", - казва Досена, визирайки видеото, в което красивите модели подскачат жизнерадостно пред стена, облепена с флорален тапет. "Голяма част от детството си прекарах при моите баба и дядо, които имаха крайбрежен хотел в Англия, в който всички стаи изглеждаха така. В снимките на Бурден и Нютън също се откриват много стари хотелски стаи за фон. Не знам, може би някак направих връзката, докато работех, но всъщност, цялата история е за това момичетата да се чувстват добре в кожата си, излъчвайки вибрации на чисто удоволствие".

More Runway

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Stella McCartney

Runway преди 1 месец

За да покаже пролетно-лятната си колекция за 2024-та, Стела Маккартни избра Marché Saxe-Breteuil, популярен парижки пазар на открито, където риба, сирене, хляб, дрехи и всякакви хубави неща се продават в четвъртък и събота. На първи ред дизайнерката покани представители на фирми, специализирани в новите технологии в производството на тъкани

Седмица на модата в Париж Пролет/Лято 2024: Hermès

Runway преди 1 месец

Не очакваме удивителни ефекти от колекциите на Hermès, но винаги се ентусиазираме от начина, по който Надеж Ване-Цибулски (Nadège Wane-Cybulski) ръководи женския отдел на топ марката в продължение на седем славни години. Концепцията й по традиция се опира на тихия лукс, който просто нежно и с едва доловим жест променя цвета, формата и структурата си