Следва

Всичко за филма "Три етажа" и кой какво облече на премиерата му в Кан

Да се откажеш от токчето: Трябва ли високите обувки да за задължителни на фестивала в Кан?

Това е един от най-запомнящите се моменти на Червен килим някога: През 2018 г. актрисата Кристен Стюарт присъства на премиерата "BlacKkKlansman" на фестивала в Кан и посредата на дефилето си по червения килим демонстративно хвърля своите високи до небето Christian Louboutin. Защо? Защото го може!

Celebrities преди 2 години

Революционтият й ход мигновено превзема всички погледи, медии, мнения и настройки по въпроса "Трябва ли задължително да се носят токчета на фестивала в Кан?" Фестивалът има дългогодишно, макар и неофициално правило, че жените трябва да носят високи обувки на Червения килим, а мнозина виждат в импровизираното "събличане" на Стюарт като акт на непокорство. "Чувствам, че повече не мога да робувам на хорското мнение", казва тя през 2017 г. "Щом не изисквате от момчетата да носят токчета и рокля, значи не можете да принуждавате и мен."

Кристен не е първата звезда, която прави подобно изявление. През 2016 г. Джулия Робъртс и Саша Лейн отиват боси в Кан, но и след това токчетата продължават да доминират на Червения килим. Фестивалът започна миналата седмица и звезди като Джоди Фостър и Мелани Лоран се появиха в извисяващи се стилети - е, това може би е техният личен избор, но по-големият въпрос е: Трябва ли той да е задължителен?


Най-добре облечените от първия ден на Фестивала в Кан: Бела Хадид, Спайк Лий и другите



Наоми Кембъл с токчета в Кан през 2018г., Джулия Робъртс ходи боса на фестивала през 2016г.

Правилото "Ток на Червения килим в Кан" никога не се е появява в писмена форма, а по-скоро е неписано изискване. Въпреки че официалните кодове за облекло са изрично посочени в поканите, в тях никога не са кодифицирани обувките на ток, Кан изисква високо ниво на класно и елегантно обличане. "Червеният килим е институция", казва Клоуи Севини, често присъстваща на фестивала - "във Франция, където общото ниво на елегантност се насърчава яростно - това е очаквано, може би. Но тази идея е някакво старомодно и архаично правило. Жените трябва да могат да носят това, което искат."


Клоуи Севини в Miu Miu, 2019г.

През 2015 г. група жени на около 50 години не биват допуснати до премиерата на "Карол" на фестивала, тъй като обувките им не са достатъчно високи. По-късно става ясно, че някои от въпросните дами имат здравословно състояние, което всъщност им пречи да носят високи обувки и тогава правилото за високия ток се възприема като дискриминационно (макар че по-късно Тиери Фремо, директор на фестивала, отрича в Twitter това да е официално правило.) Оттогава позицията на фестивала по въпроса остава почти мракобесна и застинала в едни отдавна отминали времена. Токчетата все още се предпочитат сериозно пред всяка друга дамска обувка и гостите се придържат към това, но поне тези, които носят балерини или равни сандали не носят последици и не биват отхвърлени от събитието. Между другото, в миналото подобни негласни рестрикции се прилагат и върху мъже гости на събитието: ако някой господин откаже да спазва модните правила, не бива допускан; през 1960 г. авторът на "Тропикът на Рака" Хенри Милър не е допуснат до церемонията заради отказа си да носи сако.

Като човек, който познава Червения килим като петте пръста на ръката си, Севини казва, че разбира привлекателността на тънкия ток, стъпващ смело върху него. "Обичам да нося токчета и това ми помага да се чувствам по-силна. За мен това е част от радостта да се обличаш официално - да носиш нещо, което не носиш всеки ден. Но също така мисля, че равната подменка също е много шик. Правилото трябва да е просто - да се носят елегантни обувки." Топ стилистите на Холивуф се съгласяват с думите на й, но въз основа на техния опит на фестивала споделят, че много звезди всъщност предпочитат да са на ток. "Моите клиенти обикновено са изключително отворени към токчетатаа, тъй като те удължават фигурата", казва стилистът Филип Утър, който облича Наташа Поли и Мила Йовович в Кан. "Колкото по-висок си, толкова по-добре ще изглежда роклята на килима", добавя той. Джонатан Хюгет, който се грижи за Изабел Юпер, Софи Марсо и Емануел Беарт, също споделя настроението в защита на "високото". "Когато носите токчета, това ви дава власт", казва той. "На Червения килим всеки влиза в ролята на бляскав персонаж и токчетата допринасят; променят начина на движение. Това е цената, която плащате с тях."


Инес де ла Фресанж на платформи в Кан, 2015г.

Равните подметки започват бавно да си пробиват път на Червения килим в Кан - през 2019 г. френската актриса Маймуна Ндиайе присъства на премиерата на "Young Young" в шикозни балеринки от розов сатен; преди това актрисата Сюзън Сарандън носи черни ниски обувки със заострен връх през 2016 г., а френският модел Инед де ла Фресанж много пъти носи равни сандали. Стилисти като Утър казват, че работят с клиенти в Кан, които не са фенове на високите токчета. "Ако моята клиентка не се чувства добре на токчета, то ние се опитваме да намерим вратичка и да изберем по-нисък вариант, който най-вероятно ще бъде скрит под роклята", казва той.

От модна гледна точка може би най-убедителната причина да се премахне обичаят завинаги е, че е истинска отживелица. Вече няколко сезона топ дизайнерите създават и предлагат ниски обувки, които са по-подходящи за модерните, изтънчени жени. На ревюто на Dior миналата седмица, Мария Грация Кюри представи елегантни "бални" рокли с едва повдигнати от земята мрежести балеринки. В The Row вечните дизайни на Мери-Кейт и Ашли Олсън са съчетани с кожени сандали, които напомнят домашни чехли. Louis Vuitton и Alexander McQueen, които имат огромно присъствие в Кан, лансират по-грубички модели ботуши и маратонки, вместо изящни токчета. Разбира се, преживяваме и пандемия, която кара много хора да забравят завинаги за високия ток след дългите месеци, през които отвикват да ги носят. Елегантните сандали предлагат дори на най-големите модни ентусиасти опцията да се улеснят в обличането си, без да се налага да изтезават краката си в стилети.


Кецове от колекцията на Alexander McQueen, Fall 2021


Равните обувки на Dior, Fall Couture 2021

Други големи церемонии по награждаване - като Оскарите - също разхлабват своите дрескод идеи и позволяват по-индивидуално и удибно стилово изразяване. "Когато гледате Оскарите, виждате как момчета се появяват на червения килим с рокли", казва Хуге. "Сега всеки може да бъдеш какъвто си иска." Онези, които редовно посещават Кан, прогнозират, че мандатът на високия ток бавно, но сигурно изтича. Севини казва, че Кан винаги ще бъде място, където човек може да бъде бляскав за една нощ, но това трябва да се отнася за всеки, независимо дали е обут в токче или в маратонка. "Видях много жени при последното ми пътуване [в Кан], които просто носят костюми и не биха обули токчета за нищо на света; това не ги прави по-малко женствени", казва актрисата. "Това е едно от последните места, на които човек може наистина да удиви света и да изживеете собствената си приказка. Но някои хора не желаят да живеят в приказки и трябва да има място и за тях."


Високите токчета на Кристен Стюарт от Louboutins в Кан през 2018г.


Всичко за филма "Три етажа" и кой какво облече на премиерата му в Кан


Връщаме се към заглавието ни и питаме за вашето мнение по въпроса в анкетата долу: 

Анкета

Високите обувки - задължение или опция?

More Celebrities