Следва

Скандал: Кари Брадшоу облече Forever 21!

Малките големи модни истории: Двата пъти, в които Вивиан Уестууд скандализира кралица Елизабет, #nounderwear

Тази история е любимият ни пример за здравословен непукизъм и пънк нюх, разказваме, естествено, за Вивиан Уестууд и сензационните случки, в която се появява в Бъкингамския дворец без бельо, два пъти

All fashion преди 2 години


1992 г.

Първият път е през 1992 г., когато дизайнерката с бунтовно сърце получава високото отличие орден "OBE” (Order of the British Empire) за приноса и работата си в британската модна индустрия. Лично кралица Елизабет връчва съответното признание, тъй като в задълженията на монарха е ежегодно да присъжда почетни кралски титли на фигури, оказали значително влияние в своята област на реализация. И точно за този изключително официален повод дизайнерката решава да се появи без бельо.

Само няколко години след като шокира целия свят на корицата на Tatler, преобразявайки се в тогавашния британски премиер Маргарет Тачър, Вивиaн Уестууд решава отново да предизвика кралския протокол. Когато се появява в Бъкингамския дворец за да получи своя "OBE", дизайнерката носи много елегантен сив костюм, състоящ се от тясно сако и широка дълга пола, съчетан с барета в същия нюанс и контрастираща бяла риза с асиметрична и обемна яка. На изхода от церемонията пред орда от фотографи, дизайнерката започва да играе с полата си, а те запечатват заветния момент. Картинката, която се разкрива е чорапогащник в телесен цвят и очевидното отсъствие на бельо: "Чух, че кралицата много се е забавлявала при вида на снимките“, казва дизайнерката по-късно пред The Guardian. Но това, съвсем очаквано, не е единственият път, когато Уестууд се осмелява да не носи бельо за кралско събитие.


Големите любовни истории: Вивиан Уестууд и Андреас Кронталер


През годините много дизайнери са награждавани от кралица Елизабет за изключителения си артистичен и културен принос. Наскоро Ралф Лорън стана първият американски дизайнер, получил титлата почетен рицар на Британската империя, обаче той никога няма да бъде официално "Сър" Ралф Лорън, защото само тези, удостоени с най-високия ранг на Рицар- Командир или Дама-Командир могат тържествено да добавят титлата към името си. Значим детайл, който Вивиан Уестууд - Дама на Британската империя успява да получи през 2006 г., въпреки дързостта, показана четиринадесет години по-рано пред строгия кралски протокол.


2006 г.

Този път дизайнерката получава кралската чест от принц Чарлз. Облечена е в черна рокля на точки и носи съответстващи пелерина и шапка. На въпроса на Daily Mail дали носи бельо, или не, Уестууд отвръща: "Не ме питайте. Отговорът е същият. Не нося. Само когато съм с панталони, може... да сложа копринените боксерки на съпруга ми”. Запомнящ е революционният й тоалет сред общия избор на облекла: "Това е фантастична рокля с нещо като мрежа. Дрехите ми отразяват моите политически настроения", продължава тя по време на интервюто."С баретата показвам, че искам да приличам на истински градски партизанин, на Че Гевара". Обичаме тази жена с борбен дух, обичаме идеалистите с чувство за хумор!


Истории от живота: Вивиан Уестууд, ЧРД 80, Кралице на пънка



2006 г.

More All fashion