Следва

Street Style вдъхновения: Шик за дъжд, защото кой знае...

Година по-късно: размисли и страсти от Миуча Прада и Раф Симънс за модния им дует

След година заедно на модната сцена Миуча Прада и Раф Симънс правят разбор на творческото си партньорство...

All fashion преди 2 години

Миуча Прада не харесва да колаборира.“От години съм умолявана да участвам в колаборации - винаги всички са ми звучали клиширано, фокусирани върху това да се направят повече пари, изградени на баналност, а не на идеи... така и не ме заинтересуваха“, обяснява г-жа Прада пред колегите от Vogue.

Миналата година обаче интересът на "желязната“ лейди спечели Раф Симънс и партньорството им стана новината на годината в модния календар. Предизвиквайки огромен интерес и изненада, с вече две колекции зад гърба си, пръстовите отпечатъци на двамата дизайнери са ясно щамповани в колекциите на Prada. (Вижте още: Prada, Spring 2021 READY-TO-WEAR)

Дотук дуото представи две дамски колекции - Spring 2021, която показаха чрез лайв-стрийм (типично в стил Covid-ера) миналия септември, представляваща подбрана поредица от минималистични силуети и игриви материи. Сред монохромните щампи и анораци, колекцията представя и нова класика от Prada: поли с А-образна кройка с авиаторски колан, които някак хем е много Prada, хем е много Simons.

Този февруари пък Къщата показа колекцията Fall 2021, която предлага безкраен диалог между визиите, движещи се както между еуфорични цветове и оптимистична чувственост, така и между защитни доспехи и платформени ботуши. 

Prada Spring 2021 Ready-to-Wear

Prada Fall 2021 Ready-to-Wear

Но как точно се случва магията на тази божествена среща между гении е това, което ни интересува. "Започнахме с диалог“, стартира разказа си Раф Симънс: "обсъждахме последния сезон, говорихме за идеи, и за чувства“.

"Това прави добрият дизайнер... първо трябва да имаш добри идеи и след това да си способен да ги транслираш визуално. Когато нямам конкретна идея в главата си, се питам какво наистина ме вълнува - може би е място, може би е цвят, или пък емоция. След което се хващам за това нещо и се замислям какво около него ме вълнува толкова“, допълва Миуча, а нетърпелив да доразкаже, Симънс подхваща: "Да работим заедно не се оказа тудно, дори обратното - практиката ни е много подобна. Има дизайнери, които просто сядат и започват да скицират, но това изобщо не сме ние.“

"Надявах се той поне да е, защото аз със сигурност не съм такъв дизайнер“, смее се Прада.


Актрисата Вунми Мосаку в Prada; Photographed by Rafael Pavarotti, Vogue, September 2021

Жена, чиито визии до една са конструирани като стилово вдъхновение, никога не може да разочарова - русата й коса е разделена и прибрана, разкривайки златисти обеци с камъни; облечена е с кафяви карирани панталони и поло в розово. Дотук - скромно. Обаче обувките й - чифт Miu Miu, блестящо инкрустирани с перли чехли, залепват погледа и възхищението е истинско, но и реципрочно - Симънс носи черен панталон и минималистични боти до глезена, заедно със запазената марка на своята визия, оувърсайзд пуловер, над който наднича синя яка.


Prada е Миуча Прада. 10-те елемента от стила й, които да откраднем сега


Честно казано, в съюза им няма прецедент за двамата дизайнери, всеки много успешен сам по себе си - марката Raf Simons, която е в разцвет вече четвърт век, и Prada, непоказвайки признаци на спад нито във влиянието, нито в продажбите си - два толкова сериозни характера обединяват силите си, като решението идва след дълъг период на взаимно възхищение.

 "Харесвам много малко брандове, а Prada е един от тях и такъв, който сам обличам“, споменава Раф Симънс, известен с неудобството си от това да облича свои дизайни, заради което си налага "диета“, съставена предимно от Prada и Helmut Lang. През далечната 2005-та пък Миуча и съпругът й Патрицио Бертели, изпълнителен директор на Прада, назначават Раф за творчески директор на Jil Sander, друга марка в богатото им портфолио."Това беше нещо незабравимо. Работата за собствения ми лейбъл бе оценена като авангард в мъжкото облекло, а Jil Sander беше нещо тотално различно - те видяха нещо, което никой друг не беше съзрял“,  казва Раф.


Ема Корин в Prada; Photographed by Rafael Pavarotti, Vogue, September 2021

Актрисата Симон Ашли в Prada; Photographed by Rafael Pavarotti, Vogue, September 2021

Партньорството на тези двама души ни замисля какво означава колаборацията за индустрията днес. Днес, за разлика от преди, когато щеше да е невъзможно, не само Prada и Raf Simons обединяват сили, но също и гигантите Balenciaga и Gucci, така че е трудно да не направим заключението, че настъпва дълбока промяна в идеята за автора като единствен, диктаторски творчески гений. Очевидно се поема към по-общ подход към дизайна като цяло. Сега Симънс възприема ролята си на вице творчески директор в Prada, продължавайки да ръководи и собствения си лейбъл (четете още: Раф Симънс пуска и дамска колекция под собствения си лейбъл), докато г-жа Прада поддържа своята сфера на еднолично влияние в Miu Miu, където Симънс не играе роля. Изглежда двамата изпитват особено удоволствие да задълбават в своите неприязън, страхове и неудобства - независимо дали става въпрос за плат, който дружно мразят, или нещо по-абстрактно. Миуча напомня за влиянието на емоцията в работата си - "Първо забелязваш, че мразиш нещо и после разследваш защо го мразиш... оттам идва въодушевлението, а за креативните хора, да си въодушевен, е единственият начин да съществуваш“. (Вижте още: "Miu Miu, Fall/Winter 2021").

Това, което вълнува двамата дизайнери в момента е новият повей към капиталистическата и популистката политика, за което Прада казва: "Хората стават толкова консервативни, че искам да направя шоу за това, защото е истина“. Нито тя, нито Раф Симънс биха ни казали повече по въпроса, но, питайки ги дали колекцията им Spring 2022 ще сатиризира политиката, двамата си разменят погледи. "Мисля, че сме много заинтригувани от това да разберем как работи, как еволюира и как се отразява света върху модните виждания на хората. Всичко се променя драстично и по всичко изглежда, че тази промяна до голяма степен е нещо поколенческо“, допълва Симънс. А Прада, която е прекарала своята историческа кариера, обърквайки както очакванията, така и представите за лукс, се съгласява с колегата си: "Чрез работата си аз показвам идеите си за света. Така че я приемам много сериозно". И след повече от пет десетилетия в Prada, идеята да не върши работата си, не е нещо, което я блазни. "Защо да е така?“, категорично пита тя, "... че все някога трябва да спрем да работим? Аз правя каквото искам и нямам намерение да спирам".

More All fashion