Следва

ЧРД! Бюти еволюцията на Дуа Липа, кралицата на всяка възможна прическа

Хапвам и се мажа с ЦИНК и кожата ми е перла - всичко, което трябва да (Zn)аем за него

Разказваме защо е важно в да не допускаме недостиг на този микроелемент, какви храни да добавим към диетата си и как откриваме дали минералът е посочен на опаковката на продуктите ни

 

Body преди 2 години

Вярно, че в горещините искаме да използваме възможно най-малко козметика, но за да носим минилано грим и да не се притесняваме от кожни проблеми, имаме нужда от някои специфични витамини и минерали, подходяща грижа за кожата и храна, действаща като бюти booster - баланс на всички микро и макро елементи в тялото му е майката... Особено на цинка, обясняваме защо.

Защо тялото се нуждае от цинк?

Цинкът е важен микроелемент в човешкото тяло. Това е минерал, който е от съществено значение за енергийния метаболизъм, синтеза на протеини, укрепването на имунната система, регенерацията на тъканите, бързото зарастване на рани, възстановяването на мускулите, подобреното храносмилане и регулирането на хормоните. Тъй като цинкът не се задържа в организма дълго време, ежедневната консумация на храни, съдържащи този микроелемент, е необходима за цялостното здраве. Нещо повече, дефицитът на цинк има дълбоко въздействие върху кожата - повече за това по-долу.


Всичко за Глицерина, нешлифованият диамант на козметичната индустрия


Как цинкът влияе на кожата

Цинкът е много важен за нормалното (под нормално са се разбира идеално) състояние на кожата. Ако имате проблеми с акне, вероятно тялото ви няма този конкретен микроелемент, защото той контролира производството на себум, като по този начин предотвратява образуването на възпаления и черни точки. Освен това микроелементът участва в регенерацията на кожата, което помага ожулванията, раните и пъпките да се лекуват по-бързо. Ако в тялото няма достатъчно цинк, страдаме от сухота, лющене, дори дерматит и други кожни проблеми. Сега малко научни данни: според скорошно проучване, цинковите добавки са полезни в борбата с акнето в десет от четиринадесет случая. Друго проучване показва, че ежедневната консумация на цинк намалява броя на цялостно вътрешните и външните възпаления в тялото. Първите резултати могат да се видят след четири седмици редовен прием на цинк - участниците в изследването, които приемат микроелемента всеки ден, забелязват значително намаляване на акнето и неговия интензитет. Още 12 седмици по-късно те установяват, че средният брой на пъпки и възпаления е спаднал с 85%.

Колко цинк е необходим на всеки организъм

Дневният прием на цинк трябва е 8-15 милиграма. Мъжете се нуждаят от 11 милиграма цинк дневно, жените - от 8, освен при бременност и по време на кърмене, тогава е добре да приемаме повече. Като цяло тялото не се нуждае от големи количества цинк, основното нещо е да се предотврати дефицитът му.

Храни с цинк

Цинкът усвояваме най-добре чрез храната. Най-сигурният начин да дадем на тялото си нужното количество цинк е да включим богати на него храни в диетата си. Най-високото съдържание на цинк има в стридите - 85 грама от морския дар съдържат около 74 милиграма цинк. Следващи в списъка са червеното месо, кедровите ядки, кашуто, тиквените и слънчогледовите семена, сусамът, лещата и соята.

Хранителни добавки с цинк

Ако по някаква причина не можем да си набавим цинк от храната, обръщаме се към специалните добавки. Те трябва да бъдат предписани от специалист след преминаване през някои изследвания и установяване на дефицита на елемента. Има няколко варианта. Първият е чист цинк,  вторият вариант - ако имаме нужда и от други минерали, можем да взимаме мултивитамини (почти всички съдържат цинк) или сами да го комбинираме с магнезий или витамин С. Часовете на прием и дозите се определят от лекар в зависимост от резултатите от изследванията и идентифицираните проблеми.

Как цинкът е посочен на опаковката на продуктите

Освен перорално, цинкът може да се използва и външно. Поради своите антибактериални и лечебни свойства, този елемент е популярна съставка в козметиката за проблемна кожа и в слънцезащитни продукти, подходящи дори за деца. Основното, на което винаги трябва да обръщаме внимание при избора на крем с цинк, е концентрацията му да не надвишава 25 процента.

Цинкът във всичките му форми

- Цинковият оксид е най-често срещаната форма на цинк. Добавките и козметиката с този компонент имат антибактериални, успокояващи и защитни свойства. Цинковият оксид е основна съставка именно на слънцезащитните продукти - той създава бариера и предпазва от негативните ефекти на UV лъчите.
- Цинковият сулфат успокоява добре кожата, намалява възпаленията и насърчава бързото зарастване на рани.
- Цинковият глюконат е често срещана съставка в продуктите против стареене, защото подобрява синтеза на колаген и еластин, а също така подобрява стегнатостта на кожата.
- Цинковият пиритион се използва в продуктите за коса за борба с пърхот, сухота на скалпа и лющенето на кожата на главата. 


Защо няма смисъл от продуктите с колаген и как да стимулираме продукцията на магичния белтък


 

More Body