Хапвам и се мажа с ЦИНК и кожата ми е перла - всичко, което трябва да (Zn)аем за него

Хапвам и се мажа с ЦИНК и кожата ми е перла - всичко, което трябва да (Zn)аем за него

Разказваме защо е важно в да не допускаме недостиг на този микроелемент, какви храни да добавим към диетата си и как откриваме дали минералът е посочен на опаковката на продуктите ни

 

Вярно, че в горещините искаме да използваме възможно най-малко козметика, но за да носим минилано грим и да не се притесняваме от кожни проблеми, имаме нужда от някои специфични витамини и минерали, подходяща грижа за кожата и храна, действаща като бюти booster - баланс на всички микро и макро елементи в тялото му е майката... Особено на цинка, обясняваме защо.

Защо тялото се нуждае от цинк?

Цинкът е важен микроелемент в човешкото тяло. Това е минерал, който е от съществено значение за енергийния метаболизъм, синтеза на протеини, укрепването на имунната система, регенерацията на тъканите, бързото зарастване на рани, възстановяването на мускулите, подобреното храносмилане и регулирането на хормоните. Тъй като цинкът не се задържа в организма дълго време, ежедневната консумация на храни, съдържащи този микроелемент, е необходима за цялостното здраве. Нещо повече, дефицитът на цинк има дълбоко въздействие върху кожата - повече за това по-долу.


Всичко за Глицерина, нешлифованият диамант на козметичната индустрия


Как цинкът влияе на кожата

Цинкът е много важен за нормалното (под нормално са се разбира идеално) състояние на кожата. Ако имате проблеми с акне, вероятно тялото ви няма този конкретен микроелемент, защото той контролира производството на себум, като по този начин предотвратява образуването на възпаления и черни точки. Освен това микроелементът участва в регенерацията на кожата, което помага ожулванията, раните и пъпките да се лекуват по-бързо. Ако в тялото няма достатъчно цинк, страдаме от сухота, лющене, дори дерматит и други кожни проблеми. Сега малко научни данни: според скорошно проучване, цинковите добавки са полезни в борбата с акнето в десет от четиринадесет случая. Друго проучване показва, че ежедневната консумация на цинк намалява броя на цялостно вътрешните и външните възпаления в тялото. Първите резултати могат да се видят след четири седмици редовен прием на цинк - участниците в изследването, които приемат микроелемента всеки ден, забелязват значително намаляване на акнето и неговия интензитет. Още 12 седмици по-късно те установяват, че средният брой на пъпки и възпаления е спаднал с 85%.

Колко цинк е необходим на всеки организъм

Дневният прием на цинк трябва е 8-15 милиграма. Мъжете се нуждаят от 11 милиграма цинк дневно, жените - от 8, освен при бременност и по време на кърмене, тогава е добре да приемаме повече. Като цяло тялото не се нуждае от големи количества цинк, основното нещо е да се предотврати дефицитът му.

Храни с цинк

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.