Следва

Street Style вдъхновения: 25 пъти кафяво като шоколад, кафяво като есен...

200 години Louis Vuitton, но кой е човекът зад марката

Този месец френският луксозеният моден бранд даде началото на празненствата по случай двувековния юбилей на своя основател, озаглавен „Луи 200", с книга, документален филм, 200 колаборации (да, правилно сте прочели) и дори NFT игра.

 

All fashion преди 2 години

Всички те разказват историята на младо момче на име Луи Вютон, което едва 14-годишно пристига в Париж от малко градче на име Джура във Франция. Това е пътешествието, което изгражда фундамента, превърнал марката в гигантската модна къща, която днес всички познаваме и обичаме.

Историята на Луи ни кара да се запитаме дават ли си сметка лидерите, първооткривателите и изобщо онези, които са изпреварили времето си, че целта им е по-голяма от тях? И дали са в състояние да си представят история, която ги надживява и заживява собствен живот, за радост и в услуга на целия свят?

По случай 200-ния рожден ден на Louis Vuitton ще ви разведем из алеята на паметта, за да съпреживеем историята на мъжа, марката и иновациите им, които живеят и днес, и то какъв живот.


Портрет на младия Луи Вютон

Мъжът, домът, наставникът

Louis Vuitton е роден на 4 август 1821 г. Като талантлив дърводелец (той наследява умението от редица занаятчии в семейството), Vuitton напуска Jura, малък град, сгушен между Франция и Швейцария, за да даде пространство на големите си мечти в Париж. Две години по-късно (да, той върви пеша), момчето пристига в града на светлините, събрало всичките си вещи в малка чанта и с ум, пълен със знания и впечатления, събрани по пътя.


Как е изглеждал багажът през 19 век. Louis Vuitton преценява характера на времето, за да внесе иновации в начина на пакетиране на багажите, който продължава и до днес

Като всеки запален ученик в ранна възраст, той стажува при известния производител и опаковчик на пътни чанти и куфари Ромен Марешал. Едва прекрачил прага на работилницата, Vuitton се издига чрез труда и таланта си и дори е назначен за личен опаковчик и производител на кутии за императрица Южени, съпругата на Наполеон Бонапарт, през 1853 г. С покровителството на парижкия благороднически елит, той става един от най-търсените занаятчии в града. 


Пътешествие около 167-годишната история на куфарите Louis Vuitton, au revoir!


Следващата естествена стъпка е отварянето на собствена марка. Модната къща Louis Vuitton е основана през 1854 г. на 4 rue Neuve-des-Capucines близо до площад Вандом в Париж, където е домът на големите модни къщи. Картие и Баленсиага са само на един хвърлей разстояние. Във всички книги за лидерство, които се срещат днес, интуицията се описва като най-важното чувство на всеки добър лидер. Louis Vuitton следва духа на времето и собственото си чувство, за да лансира поредната иновация на марката.


Първият магазин на Place Vendôme в Париж

Представете си края на 19 век. Железниците се превръщат в новия начин на транспорт, заедно с корабите и появата на омнибусите. Багажът, както и пътуванията в чужбина, придобиват нова форма. Vuitton бързо се приспособява към времето, като създава куфари с плоски капаци, за да ги направи по-леки и по-здрави, и да могат да се подреждат един върху друг, каквото е изискването на новия вид транспорт. 

Куфарите и пътните чанти винаги вървят ръка за ръка с модата при Louis Vuitton. Всъщност Вютон с право се нарича „опаковчик" на модата. 1850-те са ера на пищни рокли, кринолини и широки поли, изискващи гениални "контейнери" и умели ръце за прибиране и транспортиране на луксозния багаж. Louis Vuitton предоставя и двете, като също преосмисля традиционния куфар, за да го направи по-лек и по-устойчив. И докато модата се променя от многопластови кринолини към по-елегантни и олекотени стилове, той осъзнава, че куфарите вече не трябва да са чак толкова обемни.


Луи Вютон винаги се е наричал „опаковчик“ на модата

Сред неговите изобретения е Gris Trianon, платно с покритие, което прави корпусите водоустойчиви. Той регистрира патенти за много технологични и типологични иновации в ателието си, което лансира и първите меки пътни чанти към края на 1800-те - предшественици на съвременната чанта Louis Vuitton Neverfull Tote, днес синоним на комфорта при пътуване.


Новата ера на пътуванията, а с нея и новите куфари на Louis Vuitton

През 1896 г. най-големият син и наследник на Louis Vuitton, Жорж-Луи Вютон, създава монограма LV в чест на покойния си баща. Всчики днес разпознаваме безпогрешно гениалното съчетание от букви. Преплетените инициали и цветя с четири венчелистчета, обвити около вдлъбнат диамант, са един от най-специфичните и лични подписи на своето време и превръщат бранда в пионер. Това също ще влезе в историята като едно от първите имиджови  проявления на луксозен моден бранд.


Емблематичният "багажник" ще бъде преосмислен от 200 изключителни автора от цял ​​свят. Този е на архитекта Ниго. Сред останалите визионери са Дрейк, Марк Джейкъбс и много други.

През 1892 г. Луи Вютон си отива от този свят, но не и без да предаде скъпоценния savoir faire (know-how) за вземане на визионерски решения на бъдещите поколения. Това е модната къща, която си сътрудничи с Такаши Мураками и Supreme, поставя Марк Джейкъбс на върха та творческото си ръководство и днес ни представя колекции, в които живеят дигиталните иновации. 

Така че не е изненадващо, че за 200-годишния рожден ден на Louis Vuitton марката ще извади всички "спирки" по пътя на основателя си, и то в 360 градусов формат - от колаборации в областта на изкуството до дигитални игри и дори книга и документален филм за Apple TV. Ето списъка с тържества, които можем да очакваме от къщата на Louis Vuitton през останалата част от годината и след това.


Видео играта Louis NFT

На 4 август бяха отворени "прозорци" в глобалните бутици на Louis Vuitton, в които се представят емблематичните куфари, преосмислени през погледа на 200 известни личности, включително рапърът Дрейк, журналистката Глория Щайнем, дизайнерът Марк Джейкъбс и архитектите Карим Нуру и Ниго.

Романът, базиран на исторически факти, на френската писателка Каролин Броняр, озаглавен „Louis Vuitton, L'Audacieux", ще бъде публикуван през октомври, а преводът на английски език ще излезе през ноември.

Документален филм на Apple TV, озаглавен Looking for Louis, който проследява приключенията на младия предприемач, ще се излъчи през декември. А триптихът "По-голям от живота" на американския художник Алекс Кац ще бъде представен през есента.

И тъй като нито един празник не е истински без балончетата в чаша пенливо шампанско, собственикът на LVMH и Veuve Clicquot ще пусне „cuvée spéciale" през втората половина на  годината. 

More All fashion