Следва

Даниел Лий напусна Bottega Veneta, причините - неизвестни

We Love: Виктор Димитров за Maison Laponte в Vogue Italia

Пеперуди, пеперуди, тънки сребърни крила...

All fashion преди 2 години

"Какво е общото между творческия процес и пеперудите? Отговорът е Maison Laponte" - така се казва проектът, който артистичното присъствие на нашия Виктор, модел на Визаж, с когото преди почти година имахме страхотен разговор за стил и всичко модно, одухотворява.


My Style: Виктор и Huawei x Gentle Monster или всичко за добрия гардероб


Творческите процеси, които карат творците да създават своите произведения, често са редуване на моменти на създаване и разрушаване, на непрекъсната трансформация и обмен не само на материално ниво, но и на емоционално. Размишлявайки върху това, Бенедета Бертолини и Джанандреа Серги, двамата дизайнери начело на марката Maison Laponte, проследяват връзката на творчеството и метаморфозата, която характеризира живота на пеперудите в хризалис, преди да полетят. Върху този конкретен концептуален паралелизъм те изграждат своята колекция Пролет/Лято 2022, озаглавена Artist's studio - Every artist is a butterfly" и говорейки за новия сезон, двамата казват: "Колекцията идва от страстта, която винаги сме имали към творенията на Деймиън Хърст, художник, който често анализира пеперудата и целия й жизнен цикъл. В неговите творби пеперудите винаги са представяни колкото в своята красота, толкова и в своята грозота. Силният контраст между ужас и прелест, смърт и живот ни позволи да се идентифицираме с творческия цикъл, който непрекъснато преживяваме в работата си." Резултатът е колекция, която по прост начин преработва творческите процеси във връзка с тези насекоми като начална концепция чрез графики и скици, които правят всяка дреха уникална, макар и винаги лесна за носене.

Принтовете, които пресъздават крилцата на пеперуди, се използват като повтаряща се декорация за широки шорти с кант, дълги сатенени рокли със заоблени цепки и за рамкиране на деколтета в дамските предложения. За мъжете, от друга страна, те се превръщат в тениски, но също така, по-буквално, перфорации, които пресъздават мотивите на крилата на насекомото. Plissé-то е друг повтарящ се елемент в колекцията, както за асиметрични поли, така и за контрастни поли, които приятно оживяват силуетите. Шивачеството характеризира и лятната колекция на Maison Laponte - широките панталони, оградени отстрани с островърхи декорации, присъстващи вече в други предложения, но преди всичко блейзъри и палта без ръкави, които напомнят на рибарски анораци. Сред визиите също се открояват ризи с геометрична яка, която за пореден път напомня формата на butterfly queen. Четете още: Alberta Ferretti, Spring 2022, READY-TO-WEAR

Ето и womenswear на колекцията:

More All fashion