Следва

Офис обяд експрес. Здравословно от Слънце Луна

В сърцето на Барселона. Едно архитектурно-познавателно пътешествие - част 2

Първият ни пълен ден в Барселона започва! След сутрешното кафе и закуска тръгваме из старите улици, но скоро...

All About Life преди 14 години

Едно малко по-различно пътешествие до една от архитектурните столици на Западна Европа - Барселона, ти предлага нашият редактор от Лондон Никола Енчев.

Ако искаш да уцелиш право в биещото сърцето на испанския град още след слизането от самолета, прочети разказа на Никола и неговите петима спътници. Ето и втората част от приключението, както ти обещахме:

Първият ни пълен ден в Барселона започва! След сутрешното кафе и закуска тръгваме из старите улици, но скоро усещаме, че за да успеем да видим всичко, трябва да се движим по-бързо. Веднага правим най-логичното нещо – намираме най-близките велосипеди под наем и плащаме за цял ден (12€).

Усещането за града веднага се променя. Средновековните криволичещи улички се размиват и така по-ясно проличава структурата на града – динамична и хаотична, пълна с традиционни и модерни изненади на всеки ъгъл. В Барселона няма конфликт между старото и новото – въпреки че повечето сгради са от средата на 19-ти и 20-ти век, в градът няма никакво чувство на старост.

Когато минаваме с колелата през просторните тротоари, на всеки ъгъл можем да погледнем до края на града, където се виждат планините, небето или морето. Този неописуем простор създава страхотно усещане за модерност и отвореност, сякаш Барселона е била построена с идеята да се развива през вековете.



Случайно, докато караме колела и гледаме красивите сгради, попадаме на La Padrera, един от шедьоврите на Гауди.

Къщата е на ъгъла на един основните булеварди, които водят до плажа. Състои се от 5 етажа, като последния етаж е отворен за посетители, а на покрива се намират известните комини на Гауди, които са с всевъзможни форми и размери.

На първите 4 етажа обаче живеят хора! Представяте ли си – да живееш в жив музей, където всеки ден идват стотици души от цял свят!

Влизаме, за да се качим на последния етаж с комините, но има още много интересни неща за гледане. Вътрещния двор сформира едно много приятно пространство – уюутно заради облите и органични форми на Гауди, но същевременно функционално, защото така апартаментите са осветени от две страни.

Горе в апартамента на петия етаж попадаме в съвсем различен свят – просторни стаи със старинни мебели и тежък аристократичен дух от началото на 20-ти век. Откриваме и едно подпокривно помещение, където има макети на цялата сграда заедно с изложба на фотографии.



Самият покрив е със страхотна гледка към града, защото се издига съвсем леко над обичайната височина на сградите. Комините са страхотни – формите им напомнят на екзотични плодове, а освен това придават неповторим харектер на мястото. В далечината се вижда Саграда Фамилия, която се надяваме скоро да видим.



На отсрещния тротоар виждаме още една сграда на Гауди и слизаме бързо да я разгледаме и нея! Това е Casa Batllo, която има същото енигматично излъчване. Всички прозорци и врати и са заоблени, а фасадата е построена с перфектно издялани камъни в чудновати форми.

Когато се отдалечиш и я погледнеш от другия тротоар, особено вечерно време, къщата прилича на хамелеон – покривът е покрит в цветни отразяващи керемиди, които нощно време блестят в лилаво, синьо, червено, оранжево...



Без да усетим вече е минал половин ден в гледане на Гауди! Така и така сме на тази тематика, решава ме отидем с колела до парк Гуел, който е отново на Гауди. За жалост не знаем, че паркът се намира на един хълм в северната част на града и прекарваме следващите час и половина в катерене и бутане на колела, но скоро осъзнаваме колко много си заслужава.



Хълмът е около 100 метра над нивото на Барселона и гледката е страхотна! Вижда се целия град – в далечината се виждат форумът и северните плажове, точно пред нас – основната част на града и централна плажна ивица, а надясно – комуникационната кула на Калатрава, олимпийския стадион и дори летището!

Слънцето е залязло вече зад хълмовете и се виждат само оранжево-червените оттенъци в облаците. Наоколо все още е пълно с хора, но малко по малко всички тръгват към центъра за поредната страхотна нощ в Барселона. Ние също тръгваме – в 8:30 имаме среща в един тапас бар в старата част – трябва да видим остатъка от випуска и да се разходим из всички възможни барове и ресторанти.

Утре започва официалната част от посещението ни, когато по цял ден се разхождаме из града с учителите и събираме идеи за проектите си. Ако сте решили да дойдете на екскурзия, тук или в който и да е друг хубав град, правете го с архитекти под ръка – те знаят най-добре как се разглежда нов град!
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.