Следва

Huawei се класира на 9-то място в Топ 10 на най-ценните марки според Brand Finance за 2022 г.

Благодарим, че ни светнахте за NFT-тата, изкуството на нашето време

Имам въпрос относно тази нововъзникваща... форма на изкуство? Платформа? Идея? Продукт?

All About Life преди 2 години

Толкова е присъщо на времето ни това усещане след експлозия от блокчейн новини, която ни кара да си мислим: "Хм… какво става тук?“. Това е усещането, което изпитваме, докато четем за Граймс, която изкарва милиони долари от NFT, или за Nyan Cat, който се продава като такова. И докато всички си мислихме, че знаем за какво иде реч, основателят на Twitter пусна туит с автограф за продажба като NFT. Сега, когато NFT-тата са най-модерната и чисто нова форма на изкуство и ежедневно виждаме статии за хора, които плащат пари, с които човек спокойно може да си купи къща - майките и лелите ни все още не разбират какво е NFT, а и ние имаме няколко въпросителни. След буквално часове проучване намерихме отговорите във формата на интервю между специалист и неспециалист от The Verge, лесно, кратко и бързо, всичко (не)ясно за NFT-тата е надолу >>>

Какво е NFT? Какво значат буквите?
Non-Fungible Token, незаменим "жетон" или незаменим токен. Това не най-доброто описание за невежи, обаче: "Незаменим“ горе-долу означава, че е уникален и не може да бъде заменен с нещо друго. Например, един биткойн е заменим - обменяме един с друг биткойн или един биткойн с друга валута и притежаваме абсолютно същото нещо с равна стойност. Единствената по рода си търговска единица NFT обаче е незаменима, уникална. Ако я заменим за друга, ще имаме нещо съвсем различно. Отказваме се от Скуъртъл и си взимаме T206 Хонус Вагнер от 1909 г., който Стейдиъм Тоук нарича "Мона Лиза на бейзболните карти“. С няколко думи - витруално произведение, единствено по рода си, незаменимо с друго.

Как функционират NFT-тата?
На много високо ниво повечето NFT са част от блокчейна на Етериум. Етериум е криптовалута, като биткойн или доджкойн, но неговият блокчейн също поддържа тези NFT, които съхраняват допълнителна информация, която ги кара да работят по различен начин от, да речем, ETH монета. Струва си да се отбележи, че други блокчейни могат да внедряват свои собствени версии на NFT - някои вече имат.

Какво си струва да си купим от "супермаркета" за NFT?
NFT наистина могат да бъдат всякакви цифрови неща - от рисунки, през музика, до човешки мозък, превърнат в AI (изкуствен интелект) - но голяма част от сегашното вълнение е свързано с използването на технологията за продажба на дигитално изобразително изкуство.

Тоест хората могат да купят добрите ни туийтове и дори статии?
Най-вероятно никой не може да ги спре, но всъщност не това се има предвид. В голяма част от разговорите за NFT става дума за еволюция на колекционирането на изобразително изкуство в дигитален формат.

Наистина ли хората мислят, че това ще се превърне в колекциониране на изкуство?
Със сигурност, някои хора наистина се надяват на това - като този човек, който плати почти 390 000 долара за 50-секундно видео на Граймс, или онзи, който даде 6,6 милиона долара за видео на Beeple. Всъщност едно от произведенията на Бийпъл беше продадено на търг в Christie's...

Добре, а не може ли просто с десен бутон да изтегля същото това видео за милиони?
Това е грубо и доста неудобно... Да, можеш да копираш цифров файл толкова пъти, колкото искаш, включително произведения, "брандирани" като NFT. Но NFT-тата са предназначени да дадат нещо, което не може да бъде копирано: самата собственост върху произведението, въпреки че художникът все още може да запази авторските права и правата за възпроизвеждане, точно както при физически произведения на изкуството. А по отношение на колекционирането на физическо изкуство - всеки може да си купи принт на Моне, но само един човек може да притежава оригинала.

Можем ли въобще да сравняваме Вeeple и Моне?
Tова изображение, което Beeple обяви на търг в Christie's, в крайна сметка беше продадено за 69 милиона долара, което между другото е с 15 милиона долара повече от картината на Моне "Нимфеи“, продадена през 2014 г.

Най-известните NFT-та на Beeple

Който и да се е сдобил с тази творба на Моне, всъщност може да я оцени и по външни, физически белези. С дигиталното изкуство копието е буквално тъждествено равно на оригинала.
Но кефът идва от притежаването на оригинален Beeple... Същото е, просто за различен тип ценители.

Чух някъде, че NFT вече умират. Бумът не пропадна ли?
Но със сигурност си чувал и за пингвински общности?

П-пингвински общности?
Да, точно така... хората от доста отдавна изграждат общности въз основа на неща, които притежават, а сега това се случва с NFT. Една общност, която е изключително популярна, се върти около колекция от NFT-та, наречена Pudgy Penguins, но това не е единствената общност, изградена около токените. Може да се твърди, че един от най-ранните NFT проекти, CryptoPunks, има цяла общност около себе си. Разбира се, дейността зависи от общността. В случая със собствениците на Pudgy Penguin или Bored Ape тя е предимно събеседване и споделяне на миймове в Discord или обменяне на комплименти за техните аватари Pudgy Penguin в Twitter. С няколко думи - докато има хора, които се интересуват (а такива има много в момента, повече от винаги), ще се поддържа NFT бизнесът.

Pudgy Penguins

CryptoPunks

Какъв е смисълът зад тях?
Това наистина зависи от това дали си художник или купувач.

Ако съм художник?
Значи може да се интересуваш от NFT, защото ти дава начин да продаваш работи, за които иначе няма голям пазар. Ако ти хрумне наистина страхотна идея за цифров стикер, какво ще правиш? Ще го продадеш в iMessage App Store? Няма начин. Освен това NFT-тата имат функция, която можеш да активираш, и да получаваш процент всеки път, когато твоето NFT бъде продадено или смени собственика си и така ще бъдеш спокоен, че ако творбата ти стане изключително популярна и стойността ѝ нарасне, ще имаш приходи от нея.

Ако съм купувач?
Едно от очевидните предимства на закупуването на изкуство е, че позволява финансово да подкрепяме артисти, които харесваме, и това важи и при търговията с NFT. Купуването на NFT обикновено дава някои основни права за ползване като например възможността да публикуваме изображението онлайн или да си го сложим като профилна снимка. Освен това, разбира се, имаме право да се похвалим, че притежаваме изкуството, доказазателството е следата в блокчейна.

А ако съм отдаден колекционер?
NFT-тата могат да работят като всеки друг спекулативен актив, който купуваш и се надяваш, че стойността му ще се повиши един ден, за да го продадеш с печалба.

Значи всяко NFT е уникално?
В скучния технически смисъл, всяко NFT е уникален токен в блокчейна. Но, въпреки че може да бъде нещо като Ван Гог, от което има само една окончателна, действителна версия, може да бъде и като карта за размяна, от която има 50 или стотици номерирани копия на едно и също произведение.

Кой би платил стотици хиляди долари за това, което всъщност представлява просто "бартер елемент"?
Именно това прави NFT-тата толкова объркваща тема. Някои хора ги третират като бъдещето на колекционирането на изящни изкуства, а други - като покемон карти, които са достъпни и за обикновените хора, и за безмерно богатите. Говорейки за карти покемон, Логан Пол току-що продаде няколко NFT, свързани с тях. 

Моля те, спри за малко. Не ми харесва накъде отива това.
Да, той продаде NFT видеоклипове, които са просто откъси от видеоклип, който можеш да гледаш в YouTube, когато пожелаеш, на цени, стигащи до $20 000. Той също така продаде NFT карта покемон Логан Пол.

Кой е платил 20 000 долара за видеоклип на Логан Пол?!
"Глупакът лесно се разделя с парите си“, бих казал.

Няма ли да е нелепо, ако Логан Пол реши да продаде още 50 NFT от точно същото видео.
Майк Шинода от Linkin Park, който също продаде няколко NFT-та, включително и песен, всъщност говори за това. Това е нещо, което някой би могъл да направи, ако беше, по думите му: "опортюнистически изкривен идиот“. Не казвам, че Логан Пол е това, просто трябва да внимавате от кого купувате.

NFT масови ли са вече?
Зависи какво имаш предвид. Ако питаш дали, да речем, майка ми притежава NFT, отговорът е не. Обаче все по-често виждаме големи марки и знаменитости като Marvel и Уейн Грецки да стартират свои собствени NFT кампании, които изглежда са насочени към по-традиционни колекционери, а не към крипто-ентусиасти. Въпреки че не бих нарекъл NFT-тата "масови“, по начина, по който смартфоните са масови или по който "Междузвездни войни“ е масов филм, те изглежда вече показват, поне до известна степен, устойчивост дори извън криптосферата.

Но какво мислят младите за тях?
Отличен въпрос. Ние тук в The Verge се интересуваме от това, което прави следващото поколение и със сигурност голяма част от него вече са експериментирали с NFT. 18-годишен младеж, който носи името FEWOCiOUS, казва, че неговите NFT са му донесли над 17 милиона долара, макар че очевидно повечето хора нямат същия успех. New York Times скоро разговаря с няколко тийнейджърa в NFC пространството и някои казват, че са използвали NFT като начин да свикнат да работят по проект с екип или просто да спечелят малко джобни.

Мога ли да купя тази статия като NFT?
Не, но технически всичко цифрово може да се продава като NFT - включително статии от Quartz и The New York Times, при условие че разполагаш с $1800 до $560,000. deadmau5 е продал успешно цифрови анимирани стикери. Уилям Шатнър е продал карти за размяна на тема Шатнър - една от които се оказала рентгенова снимка на зъбите му.

Отврат. Всъщност мога ли да закупя нечии зъби като NFT?
Има някои опити за свързване на NFT с обекти от реалния свят, често като вид метод за проверка. Nike патентова метод за проверка на автентичността на маратонки с помощта на NFT система, която нарича CryptoKicks. Но засега не съм открил никакви зъби, не. Страх ме е да се разтърся

Да се разтърсиш? Къде?
Има няколко пазара, които се появиха около NFT, които позволяват на хората да купуват и продават. Те включват OpenSea, Rarible и Grimes’s choice, Nifty Gateway и много други.

Чух, че има замесени котенца. Разкажи ни за котенцата.
NFT наистина станаха технически възможни, когато блокчейнът на Етериум създаде поддръжка за тях като част от нов стандарт. Разбира се, една от първите употреби беше игра, наречена CryptoKitties, която позволяваше на потребителите да търгуват и продават виртуални котенца. Благодаря ти, интернет.

CryptoKitties

Обичам котенца.
Не толкова, колкото човекът, който е платил над $170 000 за едно!

Олеле!
И аз така. Но според мен котенцата показват, че един от най-интересните аспекти на NFT - за тези от нас, които не искат да създават бърлога на дигитален дракон - е как могат да се използват в игри. Вече има игри, които позволяват да имаш NFT като предмети в играта. Един дори продава виртуални парцели земя като NFT. Това са възможности играчите да закупят уникален пистолет или каска в игра като NFT, което би било яко за повечето хора.

Мога ли да поплача на рамото ти?
Само ако и аз мога да поплача на твоето.

Мога ли да извърша музеен обир, за да открадна NFT?
Зависи. Част от привлекателността на блокчейна е, че той съхранява запис от всяка транзакция, което прави кражбата и препродаването на черно по-трудни, отколкото, да речем, в случая с картина, висяща в музей. Въпреки това, криптовалути са били крадени успешно и преди, така че наистина зависи от това как се съхранява NFT-то и колко труд би положил човек, който е потенциалната жертва, за да си върне това, което му принадлежи.

Има ли повод за опасение, че дигиталното изкуство няма да преживее следващите 500 години?
Вероятно има. Bit rot е истинско явление, при което качеството на изображението се влошава, файловите формати вече не могат да се отварят, уебсайтовете се изключват, хората забравят паролата за цифровите си портфейли. Обаче физическото изкуство в музеите също е учудващо крехко.

Искам да увелича, колкото може, дейността си на блокчейн. Мога ли да закупя NFT с криптовалути?
Вероятно, да. Много от пазарите приемат Етериум. По принцип всеки може да продаде NFT и може да поиска каквато и да е валута.

Ще допринесе ли търговията ми с Логан Пол NFT за глобалното затопляне и стопяването на ледниците в Гренландия?
Определено е нещо, за което трябва да се внимава. Тъй като NFT използват същата блокчейн технология като някои енергийно гладни криптовалути, те също така използват много електричество. Има хора, които работят върху решаването на този проблем, но досега повечето NFT все още са обвързани с криптовалути, които създават много емисии на парникови газове. Има няколко случая, в които артисти се отказват да продават NFT или отменят бъдещи продажби, след като чуват за лошия начин, по който биха могли да повлияят на изменението на климата. За щастие, един от моите колеги вече се е задълбочил в този въпрос, така че можете да прочетете в интернет, за да получите по-пълни данни.

Мога ли да си създам подземно художествено обежище, пещера или бункер, за да съхранявам моите NFT там?
Ами, подобно на криптовалутите, NFT се съхраняват в цифрови портфейли - важно е да се отбележи, че портфейлът трябва да е съвместим с NFT-то. 

Ами ако ми се догледа някое предаване, което по някакъв начин е свързано с NFT?
Всъщност имаш такива възможности! Стив Аоки работи по шоу, вдъхновено от NFT герой, наречен Dominion X. Сайтът на шоуто казва, че това ще бъде епизодично предаване, пуснато в блокчейна - първото кратко видео е в OpenSea - и има стотици NFT-та, които вече са включени в предаването. Има и предаване, наречено Stoner Cats - да, става дума за котки, които се напушват, и да, в него участват Мила Кунис, Крис Рок и Джейн Фонда. Предаването използва NFT като вид система за билети. В момента има само един наличен епизод, но за гледането му е необходим Stoner Cat NFT.

Омръзна ли ти да си говорим за NFT? Още нещо, от съществена важност, за NFT-тата?
Стига толкова...  

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.