Следва

Якето ми дънково, настроението ми - пролетно

Секс, голота, провокация, импровизация: топ 10 на ключовите тенденции Пролет/Лято 2022

„Не е ли най-еротичната част от тялото там, където дрехата се отваря леко?“ е цитат, който често си припомняме, от френският писател и теоритик Ролан Барт. Би било интересно да си представим какво би казал нежният мъж Барт за декарите гола плът, показани на подуимите по време на Седмиците на модата за сезони Пролет/Лято 2022. Ревютата, проследени от нас почти до последното, минаха през септември, съответно в Ню Йорк, Лондон, Париж и Милано. Какво ни чака през настъпващите Пролет/Лято, състематизираме на база видяното, надолу. Пригответе се за ултра сексапил, много голота, много късо, също толкова прозрачно и изобщо за един приятно топъл бунт на плътта... 

All fashion преди 2 години

Край на ограниченията! Така, най-общо, изглежда казаното и показаното от дизайнерите. От младите играчи - албанката Ненси Доджака и британката Суприя Леле, за които хедонистичният подход е визитна картичка, в Лондон, до най-големите - Прада и Версаче, в Милано - всички разголват тялото. Бельото става връхна дреха, дизайнът съблазнява тялото, а Людовик де Сен Сернин, младият дизайнер с малко, но всеотдайни последователи, показа колекция, съставена от миниатюрни кожени ивици, сплетени заедно - работа, спонсорирана от Pornhub. 

Цепки до най-горната част на бедрото, много латекс, прозирна дантела на килограм, бюстиета - от къси до мега къси, колани с тиранти и други аксесоари, подобни на секс аксесоари - всичко това доминира тенденциите за идните пролет и лято. Драматични нюанси на чувствеността виждаме например в колекцията на Прада и Симънс, наречена Seduction, Stripped Down - работата на модното дуо за бранда Prada, вярна на изключителната им класа, забавлява с конвенционалните интерпретации на съблазънта чрез корсети от остра вълна и компенсирайки микро подгъвите с ниски обувки. „Умувахме върху думата елегантност, но тя звучи толкова старомодно“, каза Прада за шоуто. Истината е, че акцентът е върху друга дума - секси. 

Всъщност, модата най-накрая се съобрази с факта, че секси може да се отнесе до всички форми, тонове на кожата и размери. Време беше! Моделите Precious Lee, Alva Claire, Paloma Elsesser и Yumi Nu бяха сред най-търсените за пролетта, внасяйки много необходимото разнообразие на подиумите. Междувременно, супер интересната Куана Пот нашумя много в дебютния си сезон, дефилирайки за всички - от Chanel до Prabal Gurung и Gucci. Разни хора, разнообразна мода - толкова е хубаво да го чуем и видим след всичко преживяно! 

Усещането за разхлабване след пандемията проникна в колекциите, дори когато не става дума за секса (или размера). При Chanel моделите дори се усмихваха, въртейки се към камерите като суперзвезди от 90-те. От друга страна, цветът идва в сочни нюанси - освен ако не е премахнат напълно, в полза на бялото от глава до пети. 

Накратко, Covid уби термина "модни тенденции" веднъж завинаги. Сезон Пролет/Лято 2022 е хаотична, творческа смесица от разнообразни възгледи на това, което светът след пандемията иска да бъде. Тази неистова енергия е много очевидна при Louis Vuitton - Никола Гескиер си представя „вампир, който пътува през вековете, адаптиращ се към дрескода на епохата“. Сетете се за роклите от 18-ти век, само че скъсени до крайност, за да разкрият червени сатенени ботуши в стил супергерой; хибриди пелерини-смокинги, съчетани с индиго дънки; украсени със златни плитки жилетки, къси карго поли, мега широки пелерини, и още, и още... 

Тенденциите са мъртви, да живеят тенденциите! Следват 10-те най-важни за Пролет/Лято 2022 >>> 

Микромания

Точно когато си помислихме, не минито не може да е по-мини, Миуча Прада с шоуто си за Miu Miu директно ни накара да поискаме собственоръчно да отрежем излишната дължина от собстевните си дрехи. Носени ниско на ханша или като ивица плат, която едва покрива гащите, минита на Miu Miu са повече от пикатнти. Виждането на Миуча се подкрепя от Dolce & Gabbana, Versace, Bottega Veneta, Chanel и дори Emporio Armani. Ако някой реши да порицае дължината, ще отговорим с коментара на самата Прада след шоуто: „Странното вече не е странно.“


Най-малката пола на света



Miu Miu

 


Chanel


Prada


Balmain


Loewe


Bottega Veneta


Missoni


Moschino


Ahluwalia


Alberta Ferretti


Christian Dior


Courrèges


Lanvin


Emilio Pucci


Hermès


Charles Jeffrey Loverboy


Emporio Armani


Giambattista Valli

Дневниците на мотоциклетиста

Байкърско яке за пролетта? Обезателно! Acne Studios, Supriya Lele и Miu Miu ни връщат към 90-те, правейки байкърски одежди без ревери, в класически мото-стил с каишка около гърлото или безумно украсени. При Balenciaga и Prada виждаме драматичен обем и множество ципове. А при Alexander McQueen, Simone Rocha и Richard Quinn нещата стават малко фънки: кожата е смесена с деним, острите ревери се сливат с женствени рамене. Която и итерпретация да ви хареса, този ала Кейт Мос шик ще доминира.


Balenciaga


Knwls


Simone Rocha


Richard Quinn


Supriya Lele


Acne Studios


Ports 1961


Alexander McQueen


Blumarine


Diesel


Miu Miu


Philosophy di Lorenzo Serafini


Prada


Tod's


Christian Dior


Dolce & Gabbana

Цвят!!!

Да на яркото, не на приглушеното! Вземете Валентино, където шоколадово кафяво, малиново и лазурно синьо се смесват превъзходно, не само защото ги рекламира Зендая. Или Halpern, чиите модели бяха представени от членове на Royal Ballet company, който комбинира мандариновото с фуксия. Ако ви се струва сложно да сте Ротко, ви стига един цвят от горе до долу - примерите на Емилия Уикстед и Кристиан Сириано са перфектни. 


Halpern


Molly Goddard


Proenza Schouler


Huisham Zhang


Rejina Pyo


Valentino


Versace


Brandon Maxwell


Christian Siriano


Gucci


Comme des Garçons


Tom Ford


Richard Quinn


Akris


Emilia WIckstead


Tod's


Jason Wu Collection


Shang Xia

Драма!

Представете си ефекта, докато мини роклята ви Gucci с червена пелерина се носи зад вас в стил лейди Гага. Представете си реакциите на наблюдаващите шиповете ви от Максимилиан. Помислете за насладата от живота, интерпретирайки го властно и нахално, единствено внимавайте при минаването през вратата. 


Gucci


Alexander McQueen


Maximillian


Collina Strada


Carolina Herrera

Fendi


Chanel


Marques Almeida


Louis Vuitton


Prabal Gurung


Emilia Wickstead


Rochas


Balenciaga


Prada


Missoni


Rick Owens


Giorgio Armani

Между редовете

Тенденция за тези, които умеят да носят райета и ресни. Нашите фаворити: мини роклите на JW Anderson, спортното горнище на Louis Vuitton (съчетан с наситено син деним) и пернатото Gucci палто. Ако ресните ви се струват твърде фру-фру, давайте с райето - особено прекрасно при Balmain. Диагоналните ивици, характерни за 70-те на миналия век, доминират при Fendi; а вълнообразното райе е на почит при Marni. 


Duro Olowu


Marni


Kennet Ize


Carolina Herrera


Alaia


JW Anderson


Balmain


Etro


Molly Goddard


Schiaparelli


Wales Bonner


Jil Sander


Raf Simons


Louis Vuitton


Fendi


Lacoste


Max Mara


Torry Burch


Paul Smith


Vetements

Свежо като утринна роса

Най-минималистичната тенденция: бяло, изцяло, за свежа и чиста пролет. Тук подреждаме луксозните The Row и Peter Do (последният направи своя дебют на модния подиум в Ню Йорк с колекция, която взриви ценителите - „Перфектна в своята минималистичност"). Същото е и с Alaïa, където Pieter Mulier контрастира сложните кройки с най-обикновен памук. При Hermès и Valentino виждаме убийствени актуализации на вечния бял панталон, а Chloé прави бялото от главата до петите много бохемско - топъл и уютен антидот на странните възгледи върху тенденцията на някои от дизайнерите. 


Gabriela Hearst


Hermès


Peter Do


The Row


Alexander McQueen


Boss


Bottega Veneta


Chloè


Issey Miyake


Sportmax


Altuzarra


Brunello Cuccinelli


Givenchy


Max Mara


Valentino


Petar Petrov


Cecilie Bahnsen


Ermano Scervino


Fendi

Новото секси

Супер прозрачни, супер стегнати и супер къси. Ако се интересувате от ключовата визия на пролетната рокля, запомнете, че трябва да се вижда плът. Множество млади дизайнери носят факела за този екстремен подход към „новото секси“, водени от носителката на наградата на LVMH Ненси Доджака, както и Суприя Леле в Лондон и Людовик де Сен Сернин и Коперни в Париж. 

Nensi Dojaka


Alaia


Coperni


Eckhaus Latta


Ludovic de Saint Sernin


Gucci


Khaite


Dsquared2


Supriya Lele


Maison Margiela


Versace


Rejina Pyo


Andreas Kronthaler за Vivienne Westwood


No21


David Koma


Ashish


Kochè

Безкрайно парти

Блясък! Пайети, вериги, искряща мрежа, кристали и щедри украси - какво по-добро от това, за финално освобождаване от всякакви ограничения. Да бъдеш прекалено облечен, както и да бъдеш скучно облечев, е безспорно демоде. 


Bottega Veneta


Balenciaga


Burberry


Christopher Kane


Alexander McQueen


Rodarte


Lanvin


Paco Rabanne


Christian Dior


Michael Kors Collection


Gucci


Halpern


Giorgio Armani


Junya Watanabe


Philosophy di Lorenzo Serafini


Philipp Plein

Милениум бъг

Потници и пеперуди, гръцки драпировки и панталони с ниска талия, вериги за тяло и тънки,  напълно безполезни шалове - отново чуваме мелодиите от 2000-те, ознаменуващи новата пролет. Blumarine идеално демонстрира силата на носталгията в Милано, популяризирайки „военни феи... секси момичета-пеперуди... русалки с ниска талия“, на които някак неизбежно искаш да подражаваш. Дори Etro изневери на строгия си почерк и показа ниски талии и оголени кореми, като наблегна силно и на карго панталоните, нещо, което видяхме и при Том Форд и Цимерман. Сигурни сме, че Dua Lipa и останалата част от поколението на TikTok ще се влюби във всичко, показано от Roberto Cavalli и Dolce & Gabbana. Самият Том Форд, цитирайки Даяна Врийланд, лаконично изрази темата в бележките си за шоуто: „Знам, че е много, но достатъчно ли е?“


Blumarine


Isabel Marant


Christopher John Rogers


Coperni


Coach


Roberto Cavalli


Etro


Missoni


Maryam Nassir Zadeh


KNWLS


Zimmermann


Tom Ford


Bottega Veneta


MSGM


Dolce & Gabbana


Alberta Ferretti


Dquared2


Richard Malone

Премислена елегантност

Намек за тежест и увереност? Категорично да, като за целта ни трябват добро шиене и добър силует. Елегантни сака и блейзъри, често с мъжка кройка, се сблъскват челно с меките и нежни извивки на прелестни падащи рокли. Altuzarra правят това да изглежда супр лесно, в тоновете на нежни пролетни плодове, Louis Vuitton предпочита леко театралната нотка, но все така ориентацията е към комфорта. Разбира се, бихте могли да се откажете от роклята, както предлагат от Saint Laurent - Антъни Вакарело отново съчетава прецизнота шиене с прозрачни чорапогащи и нищичко повече. Но защо да пропуснете шанса да поиграете, наслагвайки и комбинирайки с вещина? Просто повторете Наоми Кембъл и Alexander McQueen - многото тюл се комбинира чудесно със скъсен смокинг - вариант, отличен за вечер, но еднакво възможен и през деня. 


Givenchy


Harris Reed


Alexander McQueen


Miu Miu


Saint Laurent


Nina Ricci


Boss


Thom Browne


Versace


Burberry


Altuzarra


Louis Vuitton


Preen by Thomas Bregazzi


Sacai

More All fashion