Четиво в четвъртък: Деветте разказа на Селинджър в нов превод , откъс от

Четиво в четвъртък: Деветте разказа на Селинджър в нов превод , откъс от "Чичо Уигили в Кънектикът"

Отново Селинджър, отново естетическа наслада 

Издателство Дамян Яков, топлата ни връзка с обичния Селинджър, издава неговите произведения повече от 20 години, дарявайки ни с възможността да четем този гениален човек по-най изкусен начин. Знаменитите Девет разказа излизат с нов превод на Светлана Комогорова - Комата, и тази седмица Четивото ни в четвъртък е откъс от "Чичо Уигили в Кънектикът", ренесансът на словото е вече в книжарниците, докосваме се за пръв път надолу >>>

ЧАСЪТ НАБЛИЖАВАШЕ ТРИ, когато Мери Джейн най-сетне намери къщата на Елоиз. Тя обясни на Елоиз, излязла на автомобилната алея да я посрещне, че всичко вървяло направо идеално и съвсем вярно си спомняла пътя, докато не свърнала от Мерик Паркуей.

- Мерит Паркуей, сладурче - поправи я Елоиз и ѝ напомни, че два пъти преди това е намирала къщата, но Мери Джейн само нададе някакъв неясен вопъл, нещо за кутията ѝ с хартиени салфетки, и изтърча обратно към колата си със сгъваем покрив. Елоиз повдигна яката на палтото си от камилска вълна, обърна се с гръб към вятъра и зачака. Мери Джейн се върна след малко, бършеше си лицето със салфетка и още изглеждаше разстроена и дори уязвена. Елоиз съобщи весело, че целият обяд загорял, да го вземат дяволите - и момиците, и всичко, но Мери Джейн каза, че и без това обядвала по пътя. Двете се запътиха към къщата и Елоиз попита Мери Джейн как така има свободен ден. Мери Джейн отговори, че не целият ѝ ден бил свободен, обаче господин Уейинбърг получил херния и си стоял у дома в Ларчмънт, а тя трябвало всеки следобед да му носи пощата и да пише под диктовка по две-три писма.

- Какво точно е херния все пак? - попита тя Елоиз.

Елоиз пусна цигарата си на мръсния сняг под нозете им и каза, че не знаела точно, но Мери Джейн нямало защо да се притеснява много, че ще я прихване.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.