Следва

We Love: Аня Тейлър-Джой в снежнобяла рокля на Dior с ажурна златна яка на премиерата на "Викингът"

На гости в Yettel Town с Галина Парментер - Think Global, Act Local

Част 1/4 от поредицата ни "На гости в Yettel Town", в която ви срещаме с интелигентни, нежни, модерни дами, отдадени в личен и професионален план на Yettel, и в която съвсем човешки говорим за успеха, силата, тънкостите на успешната женственост и философията на баланса, залегнала в корените на най-позитивната компания у нас!

All About Life преди 1 година

Галина Парментер, експерта по устойчив бизнес и ръководител на това звено в ролята на ESG Senior Advisor в Yettel, срещаме рано сутрин - бодра, фина, в съвършен черно-бял тоалет, лъскава и пригладена назад коса, безупречен маникюр, спокойна стойка. Разпознаваме веднага образована жена, живяла и работила в чужбина, спокойна и балансирана. Разбираме, че Галина има повече от 10 години опит в корпоративния свят и устойчивите бизнес трансформации, любопитството я превежда през целия свят, но нужния пристан на оптимизъм, модерност и устойчива визия, съвпадаща с нейната собствена, открива в България, в Yettel. Надолу е позитивният ни разговор със специалист по бизнеса на бъдещето , какъвто преди не сме срещали - искрен, полезен и вдъхновяващ.

View Sofia: Здравейте, Галина, представете ни се.
Галина Парментер: Бих се представила като голям ентусиаст за това, което правя - ESG или преведено на български - устойчиво бизнес развитие. Казано по обикновен начин, всеки бизнес трябва да функционира в баланс с околната среда и хората- т.е. да се стреми да намалява своя екологичен отпечатък и да следва силни етични принципи при работата със служители , клиенти, други. Смятам, че бизнесът в България има голям потенциал да се развие сравнително бързо в тази посока , защото устойчивото бизнес развитие е точно това - да бъдем в синхрон с природата и хората около нас. Родена съм до морето, в Каварна, и когато бях на 22, реших, че искам да пътувам по света, да живея и да уча там и малко неща можеха да ме спрат. Живях в чужбина малко повече от десет години - Германия, Чехия, Унгария, като най-дълго живях в Брюксел, Белгия. Завърших Устойчиво бизнес развитие в Кеймбридж и преди няколко месеца заедно с моето семейство взехме решението да се върнем в България, за да опитаме живота тук.

VS: Как взехте решението?
Г. П.: Доста случайно и ако трябва да бъда честна го дължа от части на COVID 19. Поради наложените локдауни, имах възможността да работя дистанционно от България за  предишната ми компания, която беше в модния сектор. Прекарахме накъсано шест месеца тук и видяхме, че животът може да бъде прекрасен, ако си го направиш такъв. Времето и природата са прекрасни (за разлика от Белгия , където вали 180 дни в годината). Тогава получих и позицията си в Yettel.

VS: Интересно ни е да чуем какво беше в модната индустрия?
Г. П.: Модната индустрия се класира на второ място сред най-замърсяващите индустрии в света. Устойчивото бизнес развитие е под много по-голям фокус и медиен интерес там. Също така, нещото, което свързва всички хора по света е, че всички ние се събуждаме сутрин, ставаме и обличаме чифт дрехи. За щастие, социалните мрежи и медиите мотивираха хората да са любопитни и даискат да знаят къде са произведени дрехите, които носят, дали има детски труд, дали има голям екологичен отпечатък, дали работниците са получили своите заплати на време. Имах възможността да пътувам много по света, най-вече в Азия и това ми даде изключително полезен професионален и житейски опит. Когато пътуваш и работиш в Камбоджа, Мианмар и Индия, никога не оставаш същия човек- ставаш много по-толерантен и започваш да оценяваш малките неща в живота.

VS: Разликата между Yettel и всичко останало?
Г. П.Разликата е, че средата в Yettel е дружелюбна, гостоприемна, всички са много топли. Бях впечатлена, когато започнах тук - атмосферата в офиса е семейна и топла. Междувременно, тъй като това е телекомуникационен бизнес, той се развива изключително динамично и затова има и start-up момент. Голяма компания, но с много възможности за развитие. Конкретно за моята сфера, Yettel е една от малкото компании в България, които изграждат много амбициозна стратегия за устойчивост. Хубавото е, че имаме възможността да направим нещата по правилния начин още от самото начало. Това е посоката на бизнеса на бъдещето, този, който има по-малък отпечатък върху околната среда, за да може да забавим климатичните промени и да запазим най-ценното, което имаме - нашия единствен дом, наречен Земя, и хората в него.

VS: На 1 март, което в Редакцията наричаме рождения ден на Yettel, бяхме на страхотно събитие при Вас, ядохме захарен памук и хотдог, но нещо, което специално остана в мислите ни, е, че локациите на Yettel предстои да са paperless.
Г. П.Да, точно така. Това е само една от инициативите ни. Ще има електронно подписване на документи като част от стремежа да създаваме по-малко отпадък и да намалим консумацията на хартия. В нашите офиси вече доста добре прилагаме принципите на кръгова икономика (reduce, reuse, recycle) – събираме разделно, рециклираме и се стремим да използваме дадени продукти за по-дълго време. Разбира се, винаги може и по-добре и правим планове с конкретни измерими цели как това да се случи като част от дългосрочната ни ESG стратегия да рециклираме, да използваме всичко възможно най-дълго време.

VS: Личните Ви zero-waste практики - в дома, на път, в офиса?
Г. П.: Имам късмет, че и моят съпруг, който е чужденец, също е много запален по устойчивия живот - изхвърляме разделно, пазаруваме от фермерски магазини и вериги с нисък отпадък, носим си свои опаковки и кутии при пазар, много рядко купуваме пластмасови бутилки за вода, даряваме и рециклираме дрехи, караме колелета. Малки неща, но с мисъл и старание. Като общество и държава трябва да мотивираме поведения за насърчаването на т.нар. кръгова икономика (произвеждаме, използваме, рециклираме и използваме отново, няма отпадъци!). А в момента, за съжаление, превес има линеарната икономика - произвеждаме, използваме и изхвърляме на боклука, без мисъл какво се случва с тези отпадъци.

VS: На какво учите малкия си син? Какъв въобще е начинът да възпитаваме малките и младите в природосъобразност?
Г. П.: Да бъдат отговорни. Виждам, че младото поколение е всъщност много информирано по тази тема. Насърчавам всички млади хора да продължат да са такива, да бъдат критични към компаниите, да проверяват колко етични и колко замърсяващи са бизнес практиките. Потребителите имат най-голямата сила, те взимат решенията да купят даден продукт/услуга или пък не. И, разбира се, да бъдат позитивни и да вярват, че най-доброто предстои.

VS: Трите стълба на печелившата женственост?
Г. П.: 
Интелигентност, увереност (тя идва с интелекта), емпатия. 

VS: Как туширате страховете си?
Г. П.: 
С факти и с узнаване на истината. Страховете идват от дезинформация, от незнание и аз ги туширам, информирайки се. Невинаги се справям, но се стремя.

VS: Без кои качества един действен човек е несъстоятелен през 2022 година?
Г. П.: Това, което трябва да култивираме в себе си, е умението да учим постоянно, тъй като бизнесът, технологиите, светът се променят изключително динамично и един действен човек трябва да е в крак с тези нови тенденции. Това не е лесно, човек трябва да е постоянно готов да попива нови знания, иначе става неактуален, неинтересен на работния пазар. Моят призив е постоянно да сме любопитни - любопитството е моята пътеводна светлина. Любопитството създава жаждата за знания, които са толкова нужни в наши дни.

VS: Yettel свързваме с баланса. Най-неуловимите и коварни начини да го счупим?
Г. П.Когато искаш всичко, по много, по едно и също време. Когато не си търпелив. Ако трябва да бъда честна, аз клоня съм този тип хора и осъзнавам колко лесно се губи балансът, когато човек е нетърпелив. Затова трябва да създаваме много моменти на малки удоволствия, без да мислим за миналото или бъдещето, а само за сегашния момент, тъй като именно той съществува. Трябва да го сграбчим и да му се насладим.

VS: В какво вярвате безрезервно?
Г. П.: Не вярвам в нищо абсолютно безрезервно. Вярвам в много неща, но нищо не е на 100%, тъй като животът не е права линия, има върхове и спадове. Вярвам силно в човешката гениалност и във втория шанс.

VS: Пътят Ви в професионален аспект е изключително интересен - всичко от него ли бихте повторили?
Г. П.: Работя това, което обичам, така че не смятам, че бих променила нещо съществено. Разбира се, винаги може повече, винаги можеш да учиш повече езици, да пътуваш повече, да работиш повече, но пък не трябва да забравяме и баланса, точно както в Yettel.  


We love: Yettel!


VS: Живеем във време, в което стигми, вярвания и убеждения се чупят лесно. Кое и как Ви спасява в момент като този?
Г. П.: Начинът, по който аз се справям, е, като чета информация от надеждни източници. Животът е предизвикателен, защото сме бомбардирани от тонове информация, вярна и фалшива. Лесно се объркваме. Трябва да си създадем списък от надеждни информационни източници - уебсайтове, вестници, телевизии, които имат репутацията и акредитацията за предаване на истинност. Времето на всеки един от нас е прекалено ценно, за да го прекарва в четене на безсмислие без добавена стойност. Критичното мислене в повечето случаи спасява от грешни стигми и вярвания.

VS: Оптимист ли сте?
Г. П.: Да! Голям оптимист!

VS: Смята се, че един живот е смислен, ако "родиш дете, посадиш дърво и построиш дом“ - вярно ли е?
Г. П.: Да, съгласна съм, защото съм родила дете, което със сигурност даде много голям смисъл в моя живот. С децата осъзнаваме своята смъртност, те са отправна точка на течението на нашето собствено време. Всеки човек има право да бъде щастлив по свой собствен начин - аз подкрепям всяка дефиниция на щастие, няма правилна или грешна, при условие че то не е срещу закона.

VS: Вашата лична дефиниция?
Г. П.: Да бъда в баланс със себе си - като Yettel!

VS: Спомняте ли си първия си ден в Yettel?
Г. П.: Спомням си го много ясно. Две години работих само вкъщи и когато дойдох в офиса, всички бяха много приятелски настроени, забавлявахме се, черпихме се. В Западна Европа е много различно, много по-корпоративно, по-бързо, по-фокусирано само върху работата. В Yettel са важни и човешките отношения, което много ми хареса, почувствах се у дома.

VS: А как протече вчерашният Ви ден в Yettel?
Г. П.: Вчера обсъждахме ESG стратегията и амбициите на компанията и планирахме инициативи, които се стремят към намаляване на отпадък в офиса и магазините ни, намаляване на въглеродния ни отпечатък. Всичко, към което се стремим, е само едно: да опазим нашата планета, единствения ни дом и хората на нея. Скоро публиката ще разбере повече за конкретните ни измерими цели в тази сфера за следващите пет години.

VS: Ребрандът отрази ли Ви се?
Г. П.: Ребрандирането се случва в много компании. То не е просто промяна, а надграждане, трансформация. Telenor се промени, но Yettel продължава да работи върху това, което е вече установено. В моята сфера всичко това е добре дошло. Разбира се, Telenor е много силен, а новото послание за баланса (с природата и въобще) за мен е уау!


Довиждане Telenor, здравей Yettel


VS: Малките бягства - къде, как с кого?
Г. П.
Това, което най-много ми помага, е да се кача на самолет с куфара и семейството и да замина в незнайни или знайни земи. Обожавам морето, чувствам се пълноценно, когато съм близо до него. Както се казва, пътуването е единственото нещо, за което харчиш пари, а ставаш по-богат.

VS: Разкажете ни за Вашата Сватбена гора.
Г. П.: С удоволствие! В устойчивото бизнес развитие най-важната дума е impact, a именно да променяш средата около теб към по-добро. Ние, хората, сме изправени пред мащабни предизвикателства като климатични промени, превес на човешките права, военни конфликти и затова всеки трябва да се стреми да остави положителна следа след себе си. Всяка рециклирана пластмасова опаковка има значение, всеки жест на приемственост към различните има значение. Когато организирахме нашата сватба, пожелахме да оставим някаква следа заедно. Помолихме гостите вместо букети да оставят някаква символична сума и тези пари дарихме на gorata.bg, чиято уникална мисия е да засаждат повече гори в България. Моето единствено изискване беше нашата гора да е близо до морето, затова тя беше засадена до град Балчик. Състои се от две полета с дъбова гора. Надявам се някой ден синът ми да я види и да се грижи за нея.

VS: Най-ценният съвет, който сте получавала като дете? А по-късно?
Г. П.: Учи, за да сполучиш - знанието е единственото нещо, което никой не може да ти отнеме. А като пораснах разбрах колко е важно човек да излиза от зоната си на комфорт, именно извън нея започва истинският живот.

VS: Ако и аз искам да се занимавам с ESG и да работя в Yettel - очертайте ни примерен път към тази мечта?
Г. П.: В България вече има университетски програми по устойчиво бизнес развитие. Важно е да се мине определена теоретична база, която да се надгражда практически с работа в бизнес, неправителствени организации или дори правителство. Препоръчвам младите професионалисти да се насочат към стажантски програми - Yettel има такава всяка година. Мотивирам всички млади и умни хора да се включат и да останат в Yettel, ако намерят правилна позиция за себе си тук.

VS: Вашето отношение към модата?
Г. П.: Моето отношение към модата е доста специфично, защото съм виждала целия процес - от памуковите полета до шиенето, транспортирането и маркетирането на дрехите. Затова моля всички ваши читатели да дават втори живот на дрехите си, да не ги изхвърлят и да се грижат за тях. Всяка минута еквивалентът на един камион с дрехи се изхвърля в околната среда. Иначе съм фен на класическия business-casual. Не държа на дизайнерските дрехи, за мен е важно само да се харесвам и чувствам добре в това, което нося, а то да е произведено по етичен начин.

VS: Пожелайте ни нещо!
Г. П.: На вашите читатели пожелавам да са смели, критични, да изслушват другите и да желаят да бъдат чути. На Yettel пожелавам този ентусиазъм, който пренесохме от стария към новия бранд, да продължава да се развива!

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.