Следва

Банските на 2022: шестте големи тенденции

Кой кой е в модата днес: SS Daley, любим на Хари Стайлс и носител на наградата LVMH 2022

Новата звезда на мъжката мода

All fashion преди 1 година


Стивън Стоки-Дейли с наградата LVMH

Конкурсът LVMH Prize отдавна има репутация на първокласен лакмус за огромни модни таланти: през него са преминали Симон Порт Жакмюс, Марин Сер, Питър До, Шейн Оливър и други твърде интересни и успешни дизайнери, които днес дефинират случващото се в индустрията. Затова и цялата модна индустрия наблюдава особено внимателно победителите и финалистите на състезанието: всички те са бъдещи звезди, които се раждат точно пред очите ни. Все пак тазгодишният победител се справя добре и без помощта на конгломерата LVMH и журито от уважавани дизайнери - още преди да участва в състезанието за наградата LVMH, Стивън Стоки-Дейли облича Хари Стайлс, с което влезе във всички големи модни списания в света. Разказваме ви всичко, което трябва да знаете за неговата марка SS Daley, която има всички шансове да се превърне в най-обсъждания лейбъл за първокласно мъжко облекло тази година (четете още: Запознайте се със Сол Наш, британският дизайнер, който спечели наградата Woolmark 2022).


Daley, S/S 2022


Daley S/S 2022

Колекциите на SS Daley са трудни за описване накратко. Основният източник на вдъхновение за Стивън Стоки-Дейли е естетиката на елитните британски частни училища и начина, по който се обличат учениците им. Особено по време на спорт: според дизайнера това е „за което мъжете се обличат и събличат“. Оттук в колекциите му се появяват вдъхновени от винтиджа бодита, къси боксерки и поло с дълъг ръкав. Спортните елементи от своя страна Stokey-Daily щедро смесва с дрехи за дома и свободното време: копринени и жакардови халати и пижами, памучно бельо, парти тениски и спокойни ризи с къс ръкав. Като ефект на изненада дизайнерът допълва всичко това с атрибутите на официален гардероб, използван неочаквано за други цели: той връзва широки връзки вместо колани, обсипва широкополи сламени шапки с цветя, сякаш от фламандски натюрморти, и с широки и дори просулени панталони (това, между другото, е абсолютният бестселър на младата марка), предлага да носите елегантни ризи от „хрупкав“ памук с бухнали ръкави. Толкова неочакваната еклектика бързо привлича  вниманието на знаменития стилист Хари Ламбърт, който приковава вниманието си към младия дизайнер веднага след дипломното му шоу в Уестминстърския университет. В крайна сметка: няколко артикула от дебютната колекция на SS Daley (включително същата шапка с цветя) се появяват във видеото към песента Harry Styles Golden. 


Хари Стайлс в риза и шапка SS Daley във видеоклипа към песента Golden


Хари Стайлс в SS Daley

В същото време произходът на самия дизайнер е възможно най-далеч от елитните интернати. Стивън е роден в работническо семейство в Ливърпул и посещава държавно училище. "Но всеки ден виждах да минават облечени учениците от частното училище Хароу. Когато започнах да изучавам тази тема по-отблизо, неволно започнах да сравнявам обсипания с цветя традиционализъм на елитната образователна система и грозната реалност на работническата класа в Ливърпул. Струва ми се, че мъжествеността се излъчва много различно в тези социални кръгове“, разкавза дизайнерът в свое интервю. Този сравнителен анализ го подтиква към друга интересна идея: същата „посипана с цветя мъжественост“ се вписва идеално в странните модни кодове. За по-нататъшно развитие на тази тема той е подтикнат от филмите "Морис" и "Друга страна", посветени на любовта между млади мъже в елитни британски училища. Това обяснява чувствеността на образите на SS Daley: героите на марката не са сковани английски аристократи, а млади хора, които търсят себе си, изследвайки своята сексуалност. Затова те предпочитат ироничното жонглиране с мъжки и женски елементи от гардероба, овкусени с необичайни аксесоари, пред конвенционалния мачизъм. Резултатът е един вид „крехка мъжественост“, която не е чужда на никакви слабости.


SS Daley есен-зима 2021/22

Въпреки това, не по-малко от „крехката мъжественост“ и проблемите на социалното неравенство, Стивън е загрижен и за околната среда. Затова в колекциите си той използва изключително винтидж или сток плат. Някои платове са му предоставяни регулярно от къщата на Александър Маккуин, където дизайнерът, между другото, работи преди. Трябва да се отбележи, че в колекциите му веднага се забелязва колко много е научил през това време: Stokey-Daily не само се справя блестящо с най-сложната кройка, но и майсторски съчетава неразбираемото и балансира на ръба между дрехи за ежедневието и театралните костюми. А да не се плъзнеш в една от крайностите, както знаем, е доста трудно.


Джош О'Конър в SS Daley на БАФТА 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.