Следва

5 неща в къщата, от които незабавно се отърваваме

7 дизайнерски бижута в интериора, които нямат възраст

Една дизайнерска вещ в стаята и нещата са други, вярвайте ни 

All About Life преди 1 година

Подобно на модата, предметният дизайн има своя дълга история и свои икони - култови модели мебели и декори, за които страстните колекционери днес плащат огромни суми, освен че прекарват десетки часове в търсене. Говорим за най-ярките интериорни обекти на XX век, отразяващи естетическите кодове на епохата. И в същото време за това кои от тях могат да се открият от начинаещите ценители на дизайна през 2022 г.

Диван Сориана, Касина (Cassina)

Семейното дуо Афра и Тобиа Скарпа проектират прекрасния постмодерен модел през 1969 г., а марката Cassina въплъщава идеята им като дву- и триместен диван. Мекият, приласкаващ модел получава една от най-престижните награди за дизайн в този период, Compasso d'Oro (Златен компас) през 1970 г. Новата версия на класическия дизайн Soriana, която се появи през 2021 г., е изцяло изработена от екологични материали и вече е вещ-магнит за световната дизайнерска общност.


5 неща в къщата, от които незабавно се отърваваме


Столът Чандигар от Пиер Жанере

Столовете на швейцарския архитект Пиер Жанере, който приживе често работи с братовчед си Льо Корбюзие, са икона на дизайна, копирана стотици пъти. Най-успешното копие на легендарния модел, иначе познат като Capitol Complex, е вариация, пресъздадена в индийския град Чандигар, където, между другото, самият Жанере създава столовете. Дистрибуторите на възкресения модел твърдят, че уникалността на модерния иконичен стол на Жанере Capitol се крие в етичния му компонент и начина на добив на материалите, от които се прави днес. 

Масата с колони (Il Colonnato) на Марио Белини

The Pillar Table се счита за една от подценяваните творби на италианския дизайнер Марио Белини, тъй като цялото внимание винаги се обръща на неговите по-популярни проекти като стола Doll и дивана Camaleonda. Въпреки това, Il Colonnato остава вещ с изключително интересен дизайн, лесно разпознаваем благодарение на комбинацията от кръгли, правоъгълни и квадратни форми. Белини е вдъхновен от елементарната структура в архитектурата, когато създава Il Colonnato. Смята се, че този модел е истинска класика в света на дизайна.

Диванът DS-1025 от Ubald Klug за de Sede

Един от най-експресивните модели в света, от de Sede, известен също като Terrazza Sofa (диван Тераса), е изобретен от дизайнера Убалд Клуг през 1973 г. Неговата уникалност се крие в мигновено запомнящата се каскада от възглавници, препращаща към много икони на мебелното изкуство от 70-те години, както и в многофункционалността на модела. Два елемента от дивана могат да се свързват и разединяват, получавайки фотьойл или диван, в зависимост от желанието на собственика. Обикновено изработван с кожена тапицерия, DS-1025 е един от кралете на интериорното пространство и днес, половин век след създаването си. 

Pumpkin столът на Пиер Полен

Работата на френския дизайнер Pierre Paulin изглежда по-малко традиционна от неговия "отличителен стол". Този дизайн е направен специално за бившия френски президент Жорж Помпиду, който иска да обзаведе Елисейския дворец. Впоследствие марката Ligne Roset изработва собствена версия на стола с повече функционалност и цветово разнообразие от оригинала.

Огледалото Ultrafragola от Ettore Sottsass

Един от най-известните италиански дизайнери на мебели Еторе Зотзас създава огледалото Ultrafragola през 1970-та. То си отличава със специалната си извита форма и цветна неонова рамка. През последните години този модел е особено популярен поради неочакваното си възраждане в социалните мрежи.

Фотьойлът Et Cetera от Jan Exelius

Шезлонгът Et Cetera става хит още с раждането си през сакралната за интериорните въхове 1970-та. И до днес той се смята за общо отражение на естетическите тенденции на десетилетието. Столът отново е в производство благодарение на сътрудничеството между Жан Екселиус и марката Etcetera, която се опитва да запази всички важни детайли на модела и кани само опитни специалисти, които са имали опит в сглобяването на оригиналния стол, вклч автора, да работят върху него.

 

More All About Life

Написаните желания се сбъдвали. Вижте как да изпратите писмото си до Дядо Коледа

All About Life преди 22 часа

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Деца от всички възрасти нетърпеливо описват мечтаните подаръци, а възрастните с носталгия се връщат към топлите и радостни спомени, когато с вълнение и старание са изброявали желанията си за това какво искат да открият под елхата

С Халите се случва чудо: двете възстановени фасади и още от процеса по реставрация

All About Life преди 2 дни

Днес имахме огромното удоволствие да надникнем в процеса по възстановяване на Централните софийски хали. Екипът на Kaufland България показа какво е свършено дотук. Гледката и усещането са вдъхновяващи.