Следва

Хитът на Лято 2022 "Комбайна-вършачка", музика, текст и изпълнение

Пушкин в колекцията „Детски шедьоври от велики писатели”

„Приказка за цар Салтан” излиза с рисунките на Пенко Гелев

Books преди 1 година

Среща със стиховете на гения Пушкин организира издателство „Лист” за читателите си в детска възраст. Тези дни излезе „Приказка за цар Салтан”, появила се изпод перото на Александър Сергеевич през 1831 г. и отпечатана за първи път преди 190 години.

Книгата е 27-а поред в селекцията „Детски шедьоври от велики писатели” и впечатлява не само с великолепния превод на Тодор Харманджиев, но и с илюстрациите на Пенко Гелев. Художникът взима като повод легендата за цар Салтан, раждането на сина му княз Гвидон, интригите на злите лели и срещата с царкиня Лебед, за да отправи своето собствено послание към света днес. Какво е то, читателят ще открие между страниците.

Пушкин се вдъхновява за приказката си от сюжети и легенди от руския фолклор. Записва няколко варианта на историята, чути по време на пътуванията му, носи я в сърцето и ума си дълго-дълго и поне осем години я реди в рими насън и наяве. Чак в края на август 1831 г. „Приказка за цар Салтан” най-сетне е готова. По онова време гениалният поет е навършил 32 години и от няколко месеца е щастлив младоженец. Неговата муза и съпруга Наталия е сред първите читатели, а години по-късно двамата ще радват с приказката четирите си деца – дъщерите Мария и Наталия и синовете Александър и Григорий.

За съжаление само шест години по-късно куршумът на Жорж Дантес слага край на живота му.

More Books