Следва

Фестивалът във Венеция 2022: божествени Ирина Шейк, Пенелопе Крус, Стела Максуел на премиерата на Immense

Княгиня Мириам Сакскобургготска стана принцеса на Йордания, подробностите >>>

На 3 септември 2022 г., в град Аман, в присъствието на краля на Хашимитско кралство Йордания Абдула II, нейно царско височество княгиня Мириам се венча за негово кралско височество принц Гази Бин Мохамед 

Celebrities преди 1 година

Княгинята на Търново Мириам де Унгрия, родена в Мадрид през 1963 г., снаха на цар Симеон II, ден след рождения си ден стана принцеса на Йордания, запазвайки православната си вяра. Първият съпруг на Мирям, Княз Кардам Сакскобургготски, боледува тежко и почина през 2015 г., но днес българското Царско семейство обяви новината с радост и подкрепа. Двете царски семейства - българското и йорданското - са в близки и приятелски отношения.


Miriam de Ungría: Да уловиш елегантността!


Съпругът на княгинята е първи братовчед на краля на Йордания - принц Гази бин Мохамед. Кралският двор на Йордания разпространи официалното съобщение: “Техни височества принц Ел Хасан бин Халал и принц Талал бин Мохамед присъстваха на церемонията. Кралското хашемидско семейство пожелава на Техни кралски височества принц Гази бин Мохамед и принцеса Мириам Гази дълъг и щастлив живот”. Той е роден на 15 октомври 1966 г. в Аман, завършва престижната гимназия “Хароу” в Лондон, а след това "Литература" в ”Пристън”. По същото време там учи и Н.Ц.В. Княз Кирил Преславски и двамата с йорданския принц са съквартиранти по време на следването си. Принцът е главен съветник на крал Абдула II по религиозните и културните въпроси и специален пратеникна краля.

Принц Гази бин Мохамед е приятел на Царското семейство от дълги години. След смъртта на Княз Кардам по негова инициатива е поставена каменна възпоменателна плоча в памет на Княза на брега на р. Йордан, на едно от любимите места на Княз Кардам в Светите земи, която плоча на 2 септември Мириам и синовете й Борис и Белтран посетиха. 

Царят и доня Маргарита подкрепят снаха си в решението ѝ да продължи живота си с нов мъж до себе си и от сега нататък да се нарича принцеса Мириам Гази. Тя вече веднъж е сменяла вярата си - когато сключва брак със сина на Симеон, е католичка и след смъртта му става православна, каквито са и двете й деца. Преди да се омъжи завършва история и география, специализирано с история на изкуството в университета “Компулетенсе”, Мадрид. След това учи гемология, дизайн и изработване на бижута, подредба на скъпоценни камъни и восъчни модели в Европейския център за изработване на бижута към университета в Овиедо. Създава собствена модна линия за бижута през 1991 г. и скоро след това инициира основаването на Испанската асоциация на оценителите на бижута заедно с група гемолози, а по-късно става и нейн президент. Досега е имала няколко изложби на своите бижута в България, печели награди тук и създава колекции, вдъхновени от български символи като розата.

С княз Кардам се запознава в дискотека в Мадрид, а по-късно той ѝ споделя, че още същата вечер е разбрал, че ще се ожени за нея. Двамата сключват брак 7 юли 1996 г. в православната църква “Сантос Адреас и Деметрио” в Мадрид. “Животът ни беше възхитителен. Кардам беше изключително любопитен човек, склонен към разсъждения. Много обичаше да чете, това е нещо, което наследиха синовете ни. Животът ни беше прекрасен”, споделя след смъртта му Мириам.

На 15 август 2008 г. Кардам и Мириам катастрофират в близост до Мадрид. И двамата са с много тежки травми, но Мириам успява да се възстанови. Кардам обаче е с черепно-мозъчна травма и остава в кома. След него престолонаследник в царското семейство е първородният му син Борис, който вече носи титлата на баща си - княз Търновски. Но тъй като България не е монархия, цар Симеон II е предпочел внукът му да носи титлата “пазител на короната”.

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.