Следва

"Американска мечта": Ким Кардашян отново the best за Interview Magazine

Джейн Фонда: "Ракът е учител“. Така актрисата разкри диагнозата си

:(

Celebrities преди 1 година

"Скъпи приятели, имам да споделя нещо лично: бях диагностицирана с неходжкинов лимфом и започнах химиотерапия.“ С тези думи, публикувани в Instagram, ясни и директни, Джейн Фонда разкри, че има рак.


Джейн Фонда стана лице на H&M на 85: "Движи се! Само така ще останеш млад"


Но носителката на Оскар, актриса и активист, избра да разшири перспективата, измествайки фокуса от личната трагедия и използвайки тази възможност да привлече вниманието към различни социални проблеми - от американската здравна система до извънредната климатична ситуация. "Имам здравна застраховка и достъп до най-добрите лекари и лечения, и осъзнавам, че това, че съм привилегирована, е болезнено. Почти всяко американско семейство се е сблъсквало с рак в един или друг момент и твърде много нямат достъп до качественото здравеопазване, което получавам, и това не е честно." Според Американското онкологично дружество, неходжкиновият лимфом е рак, който започва в лимфоцитите, клетките на имунната система, и представлява около 4% от всички видове рак. Но, както Джейн Фонда посочва в публикацията си, споделяща диагнозата рак, за щастие тя е лечима.

На климатичен протест през 2019

Фантастичната жена обясни, че дори и да се подложи на химиотерапия в продължение на шест месеца, тя ще продължи да изпълнява ангажимента си към екологичните каузи: "Повярвайте ми, няма да позволя това да попречи на моя климатичен активизъм“, подчерта Фонда, използвайки възможността да повтори, че изменението на климата, особено изгарянето на изкопаеми горива, води до повишен риск от рак: "Трябва да говорим за много повече неща, не само за лечението, но и за причините, така че да можем да ги отстраним."

С обичайното си внимание към широкообхватни размисли, Фонда вече приветства всички уроци, които може да извлече от това преживяване: "Ракът е учител и аз обръщам внимание на уроците, които ми предлага. Едно нещо, на което вече ме научи, е важността на общността. Да растеш и да задълбочаваш връзките, за да не си сам. И ракът, заедно с моята възраст - почти 85 години. - със сигурност учи колко е важно да се адаптираме към новите реалности. Ние преживяваме най-важния период в историята на човечеството, защото това, което направим или не направим сега, ще определи бъдещето - и аз няма да позволя на болестта да ме спре да правя всичко, което мога."

Ако борбата с изменението на климата винаги е на върха на мислите й, Фонда подчертава спешната необходимост от изграждане на политическа сила на екологичното движение. И болестта със сигурност няма да й попречи да остане на първа линия: "Междинните избори са пред нас и са много важни, така че можете да разчитате на мен: аз ще бъда там, заедно с вас, за да увеличим армията от шампиони на климата.“ 

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.