Следва

Fendi, RESORT 2022 - скучничка

5 неща, които не знаехте за Елза Скиапарели, зодия Дева, смела до лудост

Припомняме интересни факти от живота й. Става въпрос за невероятен стратег в бизнеса, за абсурдно модерно мислене и за основите на една модна империя, която днес, век по-късно, преживява повече от Ренесанс.   

 

All fashion преди 9 месеца

1. Елза Скиапарели и Коко Шанел са еднакво популярни от 30-те до 50-те години на миналия век. И не могат да се понасят.

Между двете големи в модата има подчертано напрежение и непрестанна надпревара. И до днес в аналите остава емблематичният случай, в който Шанел настанява Скиапарели на прясно боядисан в бяло стол на свое парти. 

2. Тя е жената, изобретила разделения бански костюм

Горнището и долнището биват отделени, а освен това Елза въвежда и шортите като вид облекло. Новаторският й подход директно е обявен за лош маниер, а някои директно я определят като "луда" (четете още: Моден маверик: Чудатият свят на Елза Скиапарели). 

3. Човекът, положил основите на толкова популярните днес модни колаборации

Синьора Скиапарели е близка приятелка с Алберто Джакомети, Ман Рей и Мерет Опенхайм и си сътрудничи с тези сюрреалистични художници при направата на дрехите в колекциите си (Кой е новият на Schiaparelli?). 

4. Най-известните произведения на Скиапарели са създадени заедно със Салвадор Дали

Двойката рисува омар върху рокля, изобретява обеци като телефонни слушалки и шапка във формата на обувка (четете още: The Gilded Fashion: как Салвадор Дали превърна омара в модна икона).

5. Скиапарели пътува до СССР

През 1935 г. дизайнерката посещава СССР като представител на френската мода. В мемоарите си тя описва страната така: „Придържах се към едно меню: сух хляб с черен хайвер, понякога есетра и винаги водка. Хайверът се продаваше в отделите за хранителни стоки в махагонови бъчви, от които вадеха с голям черпак. Свидетелствам, че тази диета е чудотворна за отслабване - върнах се в Париж слаба като Ганди и се чувствах страхотно" (четете още: Французойките са друго нещо! 50-те най-обаятелни присъствия на всички времена).

More All fashion