Съдбата рано ги излъгала, живота сграбчил ги отвред - истината за един барелеф и за един морал

Съдбата рано ги излъгала, живота сграбчил ги отвред - истината за един барелеф и за един морал

Да накараш деца да лъжат... 

По повод 15 септември - ден на Знанието, Светлината, Учението и Бъдещето, първият учебен ден, екипът на View Sofia бе поканен от 43 ОУ "Христо Смирненски" на юбилейна церемония по откриване на учебната година, съвпадаща с освещаването на реставрирания барелеф на Христо Смирненски, който екипът на View Sofiа откри захвърлен до контейнер на Женския пазар в началото на годината. Припомняме ви преживяването си с този ценен паметник ТУК. Поканата, отправена към нас за днешния ден, изглежда така: 

Днес, когато Барелефът е на мястото си, точно както си пожелахме и ние, нов, обгрижен, осветен, избираме да ви споделим цялата му история и щастливо-тъжния й развой, в който две деца бяха накарани да излъжат в националния ефир на bTV. Следва разказ от първо лице, включващ имена на политически лица, журналисти, учители, директор, служители на Национален литератутрен музей и други. Историята е повече ужасна, отколкото хубава, вижте.   


Откриването на барелефа е много мил за нас момент, описан напълно в статията по-горе. След интереса на вас, читателите, много българи разбраха за случилото се, отправиха поздравления и добри пожелания, за които целият екип на View Sofia благодари. 

След разговори с Катя Зографова (уредник на Къща музей "Никола Вапцаров"), Соня Кирицова (ръководител в Национален литературен музей), Елена Алекова (главен уредник на Музей "Христо Смирненски") и Атанас Капралов (директор на Национален литературен музей) и други специалисти в областта на българската литература през 10-те и 20-те години, бюстът беше закаран лично от мен (Виляна Соколова, автор на тази статия) и моя приятел Светослав Ковачки в тогава неоткрития Музей "Христо Смирненски" - и така започна дискусия за бъдещето му, която бе отразена от NOVA телвизия на 13 януари. 

Веднага след публикуването на новината с нас се свърза и г-жа Снежина Георгиева, директор на 43 ОУ "Христо Смирненски", с желание и мотивация да бъде вторият осиновител на бюста след нас. Дадохме съгласието си Музея на Христо Смирненски и Училището на Христо Смирненски да преговорят какво да се случи и кой да поеме отговорността и радостта. За реставрацията се доверихме изцяло на посветените на Поета институции, за което не съжаляваме. В последна сметка бяхме уведомени, след няколко лични разговора с г-жа Георгиева и г-жа Кирицова, че Смирненски ще бъде на 43. ОУ. 

Сн. 43ou.com

На церемонията днес освен нас бяха поканени президентът на Република България Румен Радев, д-р Ваня Кастрева - Началник на РУО-София-град, г-н Иван Божилов - кмет на СО Район "Илинден", арх. Здравко Здравков - гл.архитект на Столична община, г-н Атанас Капралов - директор на Национален литературен музей, г-н Сергей Богачев - почетен директор на 43.ОУ, партньори и приятели на училището. В 9:16 в "Тази сутрин" по bTV колегата Леда Виденова проведе интервю с г-жа Георгиева и двама от учениците на 43. ОУ, в което двете деца бяха накарани да излъжат. Да излъжат нагло, макар и вероятно невинно, право в окото на камерата, за нуждите на национален ефир, в най-важният училищен ден - първият убечен ден.  

След като читатели ни сигнализираха какво е излъчено по bTV, решихмe да поговорим на място с г-жа Виденова, журналиста от bTV, която сподели, че информацията, която има, е "предоставена от директора на училището, но написана от Президентството на Република България". Да, г-н Радев беше там, придружен от 10-ина охранители и няколко полицаи, които всъщност "посрещаха" деца, родители и учители пред главните порти на училищната сграда. Цялата тази информация, написана от Президентската пресслужба и излъчена в национален ефир по bTV, е в разрез с реално случилото се и с написаното на сайта на 43. ОУ. ("Изключителни благодарности на поета и общественик Атанас Капралов, директор на Национален литературен музей, с чието решение барелефът бе незабавно предоставен на 43.ОУ.Благодарности на екипа на View Sofia, който не подмина барелефа и така постави началото на пътя му към нашето училище.Благодарим ви!"). Изваждаме някои цитати от интервюто с децата, излъчено на живо тази сутрин, със съжаление, че са попаднали в тази отвратителна ситуация.  

Леда Виденова: Как се натъкнахте на този изоставен на боклука барелеф на поета?
Стоян Хинков: Барелефът беше намерен на Женския пазар в боклука.
Лора Лазарова: Радваме се, че го открихме на Женския пазар. Ние се гордеем, че го имаме. Важното е, че имаме символ и нещо, с което можем да се гордеем. Радваме се, че го намерихме и успяхме да го реставрираме.
Леда Виденова: Какво ви подбуди да не го подминете, а да решите да го приберете?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.