Следва

Коридорът на затъмнението от 25 октомври до 8 ноември: рязък астрологичен обрат ще промени хода на живота ни

Не може всичко: Камила Паркър-Боулс без право да носи короната на кралицата майка с легендарния Кохинор

На коронацията на Чарлз III през май следващата година Камила Паркър-Боулс, според западните медии, едва ли ще може да носи короната на кралицата майка с легендарния диамант Кохинор от 105 карата

Celebrities преди 1 година

Причината е скандалът около диаманта, за който претендират едновременно няколко държави, поради което вероятността кралицата-консорт да сложи най-скъпото украшение в света на ккоронацията на съпруга си за крал на Великобритания изглужда нищожна.  

Диамантът е намерен в Индия още през 13-ти век и оттогава е сменил няколко собственика: камъкът е краден няколко пъти, продаван е и е предаван от ръка на ръка. Претендира се от правителствата на Индия, Пакистан, Иран и Афганистан.

През 1850 г. той се появява в Обединеното кралство и става лична собственост на кралица Виктория, но собствеността върху камъка в Индия е спорна. Въпреки че се смята, че камъкът е подарък на кралицата от 10-годишния император Дулип Сингх, мнозина са убедени, че "подаръкът" е направен, след като майката на императора е била пленена и е трябвало да послужи като разменна монета.

През 1937 г. диамантът украсява короната на кралица майка Елизабет, съпруга на крал Джордж VI. Освен това върху кралския атрибут са монтирани за украса други 2800 други диаманта. Елизабет, Кралицата-майка, носи тази корона няколко пъти, включително на коронацията на дъщеря си Елизабет II през 1953 г.


По време на погребението на кралица Елизабет II короната беше поставена върху ковчега 

През последните години "Кохинор" се превърна в своеобразен символ на колонизацията от Обединеното кралство: жителите на бившите колонии сравняват огромния, безценен камък с отнетото им от Обединеното кралство. Припомняме, че политическите скандали, свързани с колонизацията, ескалират през последните години: принц Уилям и Кейт Мидълтън често бяха изправени пред подобни обвинения по време на пътуването си до Карибите това лято. Тези обвинения се чуват многократно срещу британската монархия и след смъртта на кралица Елизабет II от жителите и правителствата на страни, които преди това са били британски колонии.

Междувременно станаха известни някои подробности за коронацията на крал Чарлз III. Отбелязва се, че церемонията ще включва традиционни ритуали, но ще бъде модернизирана, съкратена и доста по-скромна, особено в сравнение с предната коронация във Великобритания, тази на Елизабет II през 1953 г. Чарлз III възнамерява да съкрати продължителността на церемонията и списъка с гости, като изостави и някои остарели ритуали.

More Celebrities

Time 100 в гости: Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа и другите

Celebrities преди 3 дни

Гала вечерята, посветена на класацията на списание Time за 100-те най-влиятелни личности в света, се състоя снощи в Ню Йорк. На събитието присъстваха десетки звезди, а сред най-елегантните нареждаме Ума Търман, Кайли Миноуг, Дуа Липа (и гаджето й Калъм Търнър), Били Портър, Мая Рудолф и др.