Следва

Като броколи, риба, дакел и къща - най-готините чанти от ревютата за Пролет/Лято 2023

Trend Report: Великолепието на Кафявото

Забравяма всички предразсъдъци за кафявото, то никога не е било по-тренди

All fashion преди 1 година

Загърбваме моментално асоциациите на кафявото с обикновения, леко старомоден панталон от рипсено кадифе на баща ни от 70-те, с тромавите есенни ученически обувки и шезлонгите за тераса в съвпадащо скучно кафеникаво на баба и дядо. Кафявото е новият секси крал на нюансите тази есен и, вглеждайки се детайлно във възможностите му, намираме, че е това признание е справедливо. 


Бела Хадид във винтидж Prada

Вместо доказателствен материал, вижте Хейли Бийбър, божествена в няколко тесни кафяви рокли на Saint Laurent на последните събития, на които я видахме - става дума за тясната рокля без презрамки с изрязан на корема отвор колекция Пролет/Лято 2023 на Антъни Вакарело (Anthony Vaccarello) за Saint Laurent, както и за много тясната рокля с високо деколте в мока нюанс от същата колекция за Вечерта на наградите на сп. Elle, комбинирана с обувки в бордо.


Хейли Бийбър в Saint Laurent

За следващия топъл сезон Saint Laurent показа особено елегантна колекция, с вълшебни рокли от трико, които прилепват по тялото, усукват се изкусно и падат в изящни драпeрии до пода, повечето - в приглушената цветова палитра на меко кафяво, маслинено, камилско кафяво и тъмношоколадово - цветово ветрило, което, може би леко неочаквано, засилва мощната привлекателност на дрехите.

Което ни връща отново към кафявото като важен тренд, макар че цветът по принцип се асоциира повече с уют и носталгия, снимки от Polaroid и известна битова осезаемост, отколкото с подчертан сексапил. 


Saint Laurent Пролет/Лято 2023

Не че уюта и чувството за сигурност не са част ототколешната привлекателност на кафявото. 

Новото е, че милото старо кафяво е секси кралят на сезона. Вижте Бела Хадид като архивна кралица - гъвкава, смела, уверена, тя е поредното It-girl на червения килим в красивия шоколадов цвят - Бела носи винтидж Prada - пола с дължина до коляното, отворена жилетка и подходящ сутиен от шоуто на къщата за пролетта на 2009 г.. Бела се облече така на вечерята на Miu Miu в Париж по време на Седмицата на модата, приключила преди дни. Интелигентността на интерпрепатцията и разпознаваемият стил на Миуча Прада пренасят тоалета отвъд очевидното секси (не че има нещо лошо и в това!) на терена на сигурността и елегантността. 

Припомняме, че въпросното шоу на Prada възбуди силно духовете преди 13 години. Ревюто бе особено красиво и някак еротично - с модели, облечени в дрехи, които изглеждат рошави и измачкани, сякаш момичетата бързат да се върнат обратно в офиса след проба при шивача в обедната пауза. Както Сара Мауър от Vogue Runway написа за бляскаво необработената колекция по онова време: „Няма друг като госпожа Прада, който да увеличи градуса на неуловимата сексуална провокация до такива нива". 


Prada Пролет 2009

Кафявото се появи и в най-новото шоу на Prada, като част от историята около скъпите й, мечтани дрехи, може би с лека носталгия, пак малко омачкани, но необичайно секси и живи. Определено съзираме връзка с цитираната колекция от 2009 г. - пак се търси (и намира) начин да се подходи професионално към това, което влагаме в "облечен съм" (и "гол съм"!). Този въпрос стои междувпрочем пред много марки за идната пролет - от луксозната и прочута с върховите постижения в деконструкцията Sacai до австралийската марка за секси момичета Sir, от което, впечатлението, че новият сезон изобилства от секси кафяви бюстиета и костюми, рокли, минита и пр, се затвърждава окончателно.

Хейли Бийбър и Бела Хадид не са единствените звезди, които се обърнаха в последните дни към кафявото за поразителен ефект. Зоуи Салдана облече красива рокля без презрамки колекцията Висша мода Есен 2022 на Fendi за премиерата на предстоящия драматичен сериал на Netflix From Scratch. Хари Неф се появи в кафява кожена мини рокля от Loewe Есен/Зима ’22/. Отделно Кейт Хъдсън в горчица и кафяво, и Габриел Юниън в поръчкови Prada затвърдиха месец октомври 2022-ра като месец на кафявото - неочаквано съблазнителен цвят, богат на възможности и еднакво добър за всеки натюрел - русо, черно, рижо, светло като тен, матово и пр. Просто невероятно добър хамелеон. 


Зоуи Салдана


Хари Неф в Loewe


Кейт Хъдсън

Уличното обличане също зави към гамата - веднъж приели отметката "кафявото е секси", с кафяви комбинации от къси горнища и дълги панталони, мрежести рокли по тялото, костюми от глава до пети и много лицева кожа в нюансите, десетки фенове на добрата мода се разходиха по улиците на четирите модни столици именно в brown - "стражарска марка бум печат", че догодина палитрата ще е още по-тренди. 

Привлекателни в кафявото са мекотата и обещанието за спокойствие, както и споменатият факт, че подхожда на всички тонове на кожата. То също така е по-неочаквано от черното и може би дори по-практично, явявайки се приятен противовес на ярките цветове и многото пастел, където черното може да изглежда малко грубо.


Габриел Юниън в Prada

Най-хубавото е, че в цялата работа има провокация. Кафявото изначално не е предназначено да бъде секси и все пак, докато сексапилността е субективна, разбира се, има особена привлекателност в изопачаването на очакванията.

More All fashion