Следва

Бела, Емили, Ашли отправят „Любовно послание към музата“ за календара на Pirelli 2023

Зелен ринг София ще свърже 30 софийски квартала и над 250 000 души в линеен парк

Приоритетните отсечки в реализацията му са в Изток, Слатина, Южен парк и Гоце Делчев, като първа копка се очаква край гара Пионер още догодина

All About Life преди 1 година

София, 16 ноември 2022 — Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, главният архитект Здравко Здравков и екипите на Софияплан и фондация Зелена линия София представиха подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. Бъдещият линеен парк ще свързва 30 софийски квартала по третия градски ринг на София и ще предостави паркова среда за над 250 000 столичани в обхват 9 мин. пеша от ринга. Вече има осигурено финансиране, решение на съда и влязъл в сила подробен устройствен план за първата отсечка от реализацията на ринга в участъка до гара Пионер и се очаква изпълнението му да започне догодина, обяви главният архитект Здравко Здравков по време на представянето на концепцията за реализацията на ринга, което се проведе на 15 ноември в Топлоцентралата в София.

“Добрата новина е, че от 5 дни вече имаме влязъл в сила подробен план за голяма част от трасето. На предстоящата сесия на общинския съвет ще внесем доклада за придобиване на държавните имоти в този участък. Благодаря на вицепремиера и министър на транспорта г-н Алексиев, който ме увери, че ще съдейства за това държавата бързо да предостави тези терени.”, сподели кметът Йорданка Фандъкова по време на събитието. “За мен е добър знак, че това събитие се случва именно в Топлоцентралата — обект близо до парк, който беше изоставен, а днес е преобразен и изпълнен с живот и креативна енергия и всичко това се случи по идея на гражданите и с тяхното активно участие в реализацията на проекта. Идеята за Зеления ринг също тръгва от гражданите на София и благодаря на екипа на Фондация Зелена линия София за идеята и постоянството в тяхната инициатива.”

В събитието участваха арх. Светослав Александров и ланд. арх. София Стоянова от фондация Зелена линия София — автори на идеята за Зелена линия София. Те говориха за пътят на инициативата досега и представиха няколко примери за реализация за трансформация на неизползвани пространства в паркове от други места по света, като Атланта, Ню Йорк, Париж, Йерусалим и Вупертал. Събитието продължи с представяне на концепцията за реализация на Зеления ринг от Станимира Николова, урбанист в общинското предприятие Софияплан. Концепцията, която Софияплан разработиха, включва подборни урбанистични анализи, план за действие и приоритизация на реализацията на трасетата.

Цялото трасе на бъдещия Зелен ринг е с дължина 30 км и може да свърже пешеходно и велосипедно града, създавайки гръбнак на пешеходната и велосипедна мрежа в града. Така може значително да се облекчи трафика, да се насърчат по-здравословните начини на придвижване и с това да подобри и качеството на въздуха в града. Изграждането на Зеления ринг би дало достъп до най-големия линеен парк в София за близо 250 000 души, които живеят на разстояние до 9 мин. пеша от парка в 30 софийски квартала. Зеленият ринг трябва да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града. Чрез линейния парк кварталите ще имат много по-добър достъп до обекти на зелената система и разнообразни публични сгради, сред които са десетки училища, детски градини, спортни и културни центрове.

Анализът на Софияплан разглежда собствеността на земята, на която трябва да бъде създаден Ринга, 82% от която е държавна и общинска. Разгледани са още устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. На тази база са определени и приоритетните отсечки за реализация на ринга, които са в парк Изток, по протежението на Слатинска река и Южен парк, в жк Гоце Делчев, бул. Вардар, район Възраждане, жк Надежда, Сухата река, река Суходолска и жк Левски.

“Концепцията за Зелен ринг София е прекрасна и зависи от солидаризиране на гражданското общество тя да стане факт. Ако работим заедно по реализацията му, ще постигнем наистина високо качество на проекта.” каза главният архитект Здравко Здравков по време на обсъждането. “Надяваме се пролетта да стартираме и и първата отсечка да е готова още следващата година.“

По анализа и концепцията за реализация на Зеления ринг работят екипът на общинското предприятие Софияплан и инициаторите на проекта от фондация “Зелена линия София“.

More from View Sofia

Лесен и вкусен Великден с ценните съвети на Мирослав Гочев от “Готвене за начинаещи”

Food преди 1 година

Макар и времето навън все още да ни напомня, че е неразумно да прибираме зимните си пуловери, пролетното настроение се прокрадва от всеки ъгъл и, разбира се, от всеки добре зареден с великденски изкушения магазин на Lidl - любимата локация за вкусни и достъпни гастро-приключения. И тъй като в редакцията ни сме абсолютни фенове на предстоящия празник, но пък не сме чак така вещи в кулинарията, решихме да почерпим опит от един истински професионалист, отдаден на това да ни показва как да приготвяме бързо и лесно вкусни и ефектни гозби не само на Великден, а всеки ден

More All About Life

Наречи го грил майстор и ще ти приготвя наденички цял живот

All About Life преди 2 дни

Привет, онлайн читателю. Аз съм Камен и вече 10 години съм призван да бъда истински грил майстор на приятелската ми компания. Ако трябва да бъда честен, тази титла изобщо не ми тежи и изобщо не ми е трудно да се подвизавам на това поприще. Но защо това е така - ще разбереш след минутка.

Кучето е мое! Споделеното попечителство над любимците след развода

All About Life преди 5 дни

Когато се омъжих, най-накрая разбрах какво е безусловната любов - благодарение на моя булдог. Бях безнадеждно отдадена на това пухкаво, набръчкано кученце, откакто го взехме у дома месец след сватбата ни. Всичко, което правеше Чарли, ме радваше: мърдането на дупето му, начина, по който се плъзга през кухнята, за да облизва трохите по пода, настойчивостта му да гризе стените на апартамента ни.