Следва

Сабато де Сарно е новият творчески директор на Gucci

Уау! Valentino, Spring 2023, COUTURE

Ако свободата беше дрехи 

Runway преди 1 година

Проектът на Pierpaolo Piccioli с висшата мода през последните няколко години е да разшири дейността си, за да каже нещо, което поставя социални точки отвъд дрехите. Този сезон той пренесе модата буквално в клуба. Мястото му, през нощта, е известно парижко заведение под Александърския мост. Мост твърде далеч за някои, но тълпата отвън доказва, че днес има хиляди, които искат да снимат и да се почувстват част от сцената около Валентино и това, което имат да кажат висшата мода и модата като цяло.

Неговата гледна точка относно защитата на приобщаването - неговата страст - определено е предназначена за по-широкия свят на младите хора. В предварителен преглед той обяснява как смята, че принципите на еднократното обличане могат да бъдат подходящи за тях. "Разбира се, обичам това, че висшата мода е за магията на невъзможните предизвикателства“, започва той. "Разбира се, става дума за занаяти и ние говорим за това през цялото време, но също така обичам, когато модата се чувства безпроблемна. Всичко опира до усещането да имаш нещо за себе си. Донякъде е демократично в идеята да покажеш тази свобода да бъдеш, какъвто искаш да бъдеш.“

На дъската му с вдъхновения има снимки на клубове от 80-те години, вариращи от Studio 54 до лондонския New Romantic Blitz Club, Club For Heroes one-nighter и Taboo, чийто домакин е скандалният пърформанс артист Лий Бауъри. Общото между всички тези сцени, ъндърграунд или джет сет, е, че те са огнища за генериране на мода и убежища за това, което се нарича "размиване на пола“.

"Разликата е, че тогава всичко беше при затворени врати. Сега това е нещо, което имаме за цял живот. Това е днешният начин да си свободен“, казва той. "Харесва ми идеята за клуб, но клуб на настоящето. Помислете за приобщаването като за посрещане на хората такива, каквито са и каквито искат да бъдат. Колекцията е покана да бъдете свободни да бъдете това, което искате да бъдете, смесено с кодовете на г-н Валентино от 80-те.“

Все пак формалностите на висшата мода са спазени по някакъв начин - създанията на нощта на Валентино не са представени като дива тълпа от танцьори, а като модели, които се разхождат по подиума със запазени стандарти на висша мода и тържественост. Това, което изниква от тъмнината, са ярки цветове (изключително популярния Pink PP на Валентино, който превзема нощта в бални рокли, палта, чорапогащи от ликра), тъмни парижки секси черни прозрачни рокли и много разновидности на стратегическо излагане на тялото.

В 89 визии Piccioli изтъква индивидуализма в малки поли с ламбрекени или бодита с изрязани детайли, имплантирани с гигантски панделки, носени с падащи до пода пелерини и бели ризи, вратовръзки, оформени с микромини (една с драматични червени пайети). Приобщаването между половете означава, че мъжките костюми са заели своето място във висшата мода - те се предлагат в живо изумрудено зелено, жълто, електриково синьо; някои с палта, настръхнали от бродерия с метални мъниста.

Красотата, сякаш казва той, може да бъде избрана, стилизирана и измислена по какъвто и да е начин чрез дрехите. Колкото и да е странно, почитта към класическата драпирана красота на модата от 80-те години на Валентино Гаравани привлича най-много окото - гигантски волани в лавандула или бяло, разпенващи се около лицето и над едното рамо, големи дебели панделки, поставени на бедрата. Едва в края на ревюто си личи как Пичоли подкопава канона, така че белият волан, украсяващ предницата на величествена бяла финална рокля, оставя половината торс гол. Дори днес това да изглежда рисковано предложение, ще видим кой е готов да прокара този път с Пичоли. 

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 1 седмица

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.