Следва

Fendi Fall 2023, READY-TO-WEAR

Погребете ме в плетка от "Баншите от Инишерин" - ода за доброто старо обличане

В знак на извинение към народа на Ирландия: в началото не знаехме, че "Баншите от Инишерин" е филм от епохата, датирана с около век назад. Разбрахме го чак когато седнахме в киното с пуканки в ръка и не видяхме Колин Фарел да пътува в конска каруца

All fashion преди 1 година

Казахме си, че това може да е умишлен избор от страна на режисьора Мартин Макдона: фолклорният, магическо-реалистичен тон на филма наистина му придава известна атмосфера на съществуване извън времето и мястото, а точката на заснемане - остров Инишмор, част от островите Аран, е с непроменен пейзаж вероятно още от формирането на земята, който съответно не се е изменил и в този един век, който дели исторически действието във филма от заснемането му. 

Но имаше и друга причина, поради която може би първоначално не забелязахме, че действието на "Баншите" се развива през 20-те години на миналия век: тези проклети плетива. Може би не сме единствените, които са забелязали непреходното съблазнително привличане на завладяващо красивите пуловери, носени през целия филм, независимо дали от Брендън Глийсън в ролята на мърморещия фолк музикант Колм, или от Колин Фарел в ролята на хибернатора Падрик, или от Бари Кийгън в ролята на неразбрания мошеник Доминик; бързо търсене в Google показа, че много списания за мъжко облекло, от GQ до Esquire, вече са ни изпреварили. Завладени от дебелите, сякаш интимни с носещите ги, плетива, в известна степен се усетихме огорчени, когато миналата седмица бяха обявени номинациите за "Оскар", но в категорията за най-добър дизайн на костюми не откриме The Banshees (за разлика от много други категории, в които е номиниран, вкл. за най-добър филм и за главна мъжка роля, освен останалите). 

Което може би не е чак такава изненада: Оскарите са склонни все пак да награждават един точно определен вид филми, когато става въпрос за дизайн на костюми. Пищна екстравагантна епоха? "Елвис" и "Вавилон" се погрижиха за това. Епични постижения в областта на фантастичното изграждане на света? "Black Panther: Wakanda Forever" и "Everything Everywhere All at Once" получиха напълно заслужени награди и номинации за това. Има и филм, който пресъздава буквално историята на самата мода? "Мисис Харис отива в Париж" (Mrs. Harris Goes to Paris), е перфектен в това. Петте филма са номинираните за Оскар за "Най-добър дизайнер на костюми".     

Работата на дизайнера на костюми Еймер Ни Мхаолдомнай в "Баншите" може да е доста по-изтънчена, но служи като също толкова важно средство за разказване на историята, било то чрез все по-ярките цветове, носени от Сиобан на Кери Кондън, когато тя започва да обмисля живота си извън острова, или чрез зловещия мрак на наметалото, носено от мистериозната старица на селото г-жа Маккормик.

А после тези плетива - o, тези плетива. Може би въздъхнахме, а може би не, когато Фарел за пръв път се появи на екрана в кралско син пуловер Donegal с ролково деколте, гарниран с блейзър на въглищно сиви вълнени райета. Може би и ние бихме си отрязали пръстите, ако това означаваше, че можем да се докоснем до черното палто на Глийсън, което се вее от студения атлантически вятър. Но истинското съкровище беше, разбира се, червеният пуловер с ребра и яка тип "Питър Пан", носен от Фарел в средата на филма.

След като излязохме от киносалона, първата ни мисъл беше как да пренесем малко енергия от Banshees в собствения си гардероб. За един от пуловерите от донегалска вълна с цвят на торф или горчица бихме могли да опитаме късмета си при Маргарет Хауел. Чифт изтъркани кожени ботуши, идеални за препускане по блатистите пътеки на отдалечен келтски остров? Може би е време най-накрая да се опитам да намеря неуловимия Пол Харнден. За няколко луксозни ленени ризи и уютни, неструктурирани кройки а ла Фарел, можем да се насочим към Grailed, а за точно такива блейзъри - към Geoffrey B. Small. Aко търсим изделие, което по-буквално накланя глава към занаятчийските традиции на Британските острови, винаги имаме под ръка John Alexander Skelton.

Още една бърза справка в Google показва, че на Аранските острови и днес се произвеждат много ръчно изработени пуловери - от Inis Meáin Knitting Company на едноименния остров до Aran Islands Knitwear в село Килмърви на остров Инишмор. Може би все още се чувствамe малко глупаво, че не забелязахме в началото, че филмът се развива в този период, но е радостно да знаем, че - за разлика от магаренцето Джени - традициите, представени във филма, са все още много живи (цялото ни ревю за този разкошен филм: "Баншите от Инишерин" - гледаме задължително, това е кино от висша октава).

*По материали на Vogue*

More All fashion