Следва

We Love: NESPRESSO VERTUO - не кафемашина, а магьосник

ЧРД 70, Бриджит Макрон! Празникът - „при засилени мерки за сигурност“

Първата дама на Франция Бриджит Макрон ще отпразнува днес 70-ия си рожден ден при засилени мерки за сигурност – заради бурните протести срещу реформата на съпруга й, президентът Еманюел Макрон

Celebrities преди 1 година

Източник, близък до мадам Макрон, сподели пред Daily Mail, че тя е "притеснена за собствената си и тази на съпруга си безопасност" и почти не напуска Елисейския дворец в Париж.

Хиляди се очакват по улиците на столицата днес, за да протестират срещу повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 г., инициирана от Макрон без гласуване в парламента. Ще има и национални стачки, като се очаква отмяна на полети, влакове и автобуси, и големи закъснения навсякъде.


Бриджит Макрон, отдадената, или как скептична Франция възприе съпругата на президента и й даде втори мандат


Сред ключовите работници, които спряха работа, са боклукчиите, от което улиците на големите градове, включително Париж, са потънали в смет. 

Измина точно месец, откакто г-н Макрон обяви своята водеща пенсионна реформа, заявявайки, че ще използва президентски указ, за ​​да я включи в устава. Конституционният съд на Франция ще се произнесе по законосъобразността на новото пенсионно законодателство на г-н Макрон в петък, което засилва днешното напрежение.

През последните дни мадам Макрон стана свидетел на неприятни случки: десетки демонстранти пробваха да атакуват г-н Макрон – който на 45 години е с 25 години по-млад от нея – включително по време на посещението им в Холандия, където мъж бе повален на земята, докато спринтира към президента (инцидентът стана при пристигането на Макрон в Амстердамския университет). Човекът бе чут да крещи „Тук сме! Ние сме тук!' докато се втурна към френския президент, преди охраната да го неутрализира. Арестувани бяха двама души.

Това се случи, след като тълпа подпали La Rotonde – любимия парижки ресторант на Макрон – по време на шествието преди седмица. Днес около 5000 полицаи ще бъдат по улиците на столицата, като протести са планирани в цялата страна. „Бриджит е изключително обезпокоена от случващото се“, казва пред колегите източникът от Париж.

„Тя обожаваше да се разхожда в местните паркове и край Сена със съпруга си и кучето им Немо. Сега това е невъзможно, защото се налага мадам Макрон да е под денонощна строга охрана в Елисейския дворец.“


Бриджит и Еманюел Макрон с кучето си Немо

В интервю преди няколко седмици, на въпрос за предстоящия й юбилей, Бриджит Макрон отвърна: „Когато навърша 70, ще чуете за това, сигурна съм. Но в този ден аз няма да чета нищо, което се публикува" (четете още: Диетата против стареене на Бриджит Макрон).


Големите любовни истории: Еманюел и Бриджит Макрон


Източник от Elysee потвърди, че тя планира "скромно празненство" за забележителния си рожден ден днес, 13 април.

Семейство Макрон, припомняме, се женят през 2007 г. след дълга връзка, която започва, когато бъдещата първа дама на Франция преподава драма на младия Еманюел в средното училище в Амиен, североизточна Франция.

По-късно тя се развежда с първия си съпруг, от когото има три деца, за да се омъжи за г-н Макрон.

Бриджит, красива, поддържана и обичана жена, прекарва десетилетия в непрекъснато напомняне за 25-годишната разлика във възрастта между нея и съпруга й.

Бракът им се оказа сензация, когато Еманюел Макрон попадна в центъра на обществения интерес, първо като министър, след това и като кандидат за президент през 2016 г. - като мнозина се съмняваха дали такава необичайна двойка е всъщност автентична.

Въпреки че тяхната очевидна привързаност спечели скептиците в годините, общественият интерес към първата двойка - и препратките към възрастта на Бриджит - не стихва. 

„Изчакайте 13 април 2023 г., когато ще стана на 70“, каза тя пред женското лайфстайл списание S през януари с едва прикрит страх от предстоящия поток от новинарски статии за нейната възраст и рожден ден. — Сигурна съм, че ще чуете за това".

Бриджит каза още, че „никога не съм рекламирала нашата двойка: тя съществува, но не можете да я обясните. Очевидно е по-лесно да си в същата възрастова група с партньора си.“ 

Умна и комбинативна жена, Бриджит не се церемони да споделя боязънта си от публичния хейт: "да, страхувам се, че понякога може да изглеждам като декоративна ваза с цветя на официалните снимки и по време на церемониалните ни задължения". 

Нетипична политическа съпруга, Бриджит се опитва да накара съпруга си да преосмисли амбициите си за политическа кариера и остава изключително хладна по отношение на кандидатурата му за втори президентски мандат през април миналата година.

По време на демонстрациите срещу Макрон през 2018 г. от протестиращите, т.нар. „Жълти жилетки“, любителката на литературата и театъра беше лично нарочена и пострада от обидни коментари от страна на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро и неговия кабинет. „Видяхте ли лицето ми в нощта на преизбирането?“, каза тя пред списание Le Point наскоро, имайки предвид нещастния си вид, докато съпругът й празнуваше спечелването на още пет години на власт.

Когато не представлява Франция в чужбина, тя се ангажира с благотворителна дейност у дома, подкрепяна от малък екип, работещ в собствени кабинети в президентския дворец.

Повечето от усилията в кампаниите й са свързани с предишната й кариера като учител - тормоз в училище, детски аутизъм, психично здраве и социални медии, които са много класически каузи. „По отношение на своите дейности, тя е много традиционна в подхода си“, каза Робърт Шнайдер, автор на френскоезична книга за съпругите на президентите „Първи дами“ пред АФП.

Родена в заможно провинциално семейство - баща й притежава фабрика за шоколад в родния й град Амиен - Бриджит е възприемана като по-консервативна от съпруга си и е в приятелски отношения с десния бивш президент Никола Саркози.


Бриджит Макрон, Никола Саркози и Еманюел Макрон

„В началото имаше две възможности за нея: свободна жена, която е нарушила социалните конвенции (чрез брака си)... и другата, конвенционалната: провинциална буржоазна, католичка, добре възпитана, елегантно облечена, която гласува за десните, добавя Шнайдер. - Днес доминира втората й страна.“

Нейното влияние върху политиката е обект на безкрайни спекулации във Франция. Макрон е широко използвана за предаване на съобщения до съпруга й от съветници и съюзници и служи като звуков рупор за неговите идеи.

Като негов бивш учител по драма, Бриджит също проявява силен интерес към публичните изказвания и обръщения на Макрон, като го обучава по отношение изказа и произношението. 

„Никога не съм си позволявала да му кажа „направи това или онова, каза тя пред вестник Le Monde през 2021 г. - Но той винаги ме пита какво мисля, както прави с (началника на щаба) Алексис Колер. След това обаче прави каквото си иска".

Естествено приказлива, общителна и социална, Бриджит се бори да ограничи склонността си да бъде откровена и директна на публични места. „Вече обръщам много повече внимание на това, което казвам... защото не се отнася само до мен, каза тя пред канала TF1 през януари. - Но, определено, бих искала да имам много повече свобода да говоря.“

Интересна, нетипична, елегантна, хубава, умна, световноизвестна, това е мадам Макрон.

Честит юбилей, Бриджит! Със сигурност жени като вас си струват всеки миг внимание...  

More Celebrities