Следва

Юлиан Вергов е безскрупулен бизнесмен в „Стъклен дом”, а пък Явор Бахаров - свободолюбив младеж

Елена Алексиева с нова книга през април

Най-новата книга на Елена Алексиева, която вече познаваш със сборниците с разкази „Читателска група 31”...

Books преди 14 години

Най-новата книга на Елена Алексиева, която вече познаваш със сборниците с разкази „Читателска група 31” (награда „Хеликон” 2006) и „Кой?”, и романите „Рицарят, дяволът, смъртта” и „Тя е тук” (2009), е сборникът с разкази „Синдикатът на домашните любимци”.

Авторката примамва читателя в един опасен свят, в който зловещото и забавното вървят ръка за ръка, посоката е неизвестна, а уж познатото на всяка крачка залага капани. 18 разказа, в които вътрешният ни глас – този на егото – наричан и поток на съзнанието, пъпли като мътна струя по релефа на действителността.

Изреченията на Елена Алексиева са утъпкани пътеки, по които се върви с такава лекота, че няма и да ви хрумне да пускате трохи, за да намерите обратния път. И така 18 пъти ще се заблудите, за да стигнете до собствената си озъбена усмивка. Но едва ли ще я познаете. Защото връщане назад няма да има.

Някои от историите, които „Синдикатът” разказва, са тази на пенсионирания британски полковник, напуснал родината си, за да заживее като жена; на група маскирани като животни деца, които си играят на отвличания с неясна идеологическа цел; на мъртъв герой от компютърна игра, пътуващ към отвъдното; на млада жена, която, в опит да си върне любовта на съпруга си, решава да се снима в порнофилм; на изгубил паметта си бивш президент, както и на трудовата колония на Кранак, където вечният живот е най-страшното наказание.

“Елена Алексиева е едно от водещите имена в най-новата българска литература, майстор и на кратката, и на романовата прозаическа форма. Нейната повествувателна дарба притежава рядкото качество да съчетава увлекателно разказване в ясен четивен стил с концептуалната дълбочина на сложни екзистенциални и философски проблеми.”
Светлозар Игов

„Повечето от персонажите на Елена Алексиева пребивават в едно неекстатично, а всекидневно живеене. Техният плътен, понякога смолисто нагнетен, психически облик се поражда в нелекото им, но приемано като неизбежност движение сред тази рутинна събитийност. Но дали неуловимо постепенно, или разсичащо рязко в историите се промъкват събития, феномени, усещания, догадки, които бихме нарекли ужасяващи, необясними, просветляващи ...”
Благовест Златанов


Издава Ciela
Вече на пазара в цялата страна
Цена: 15 лв.

 

More from View Sofia

(Не)познатото лице на София се разгръща на страниците на нестандартния пътеводител "Исторически маршрути: София"

Books преди 4 години

Авторът на популярния проект "Исторически маршрути: София" Здравко Петров ни повежда на смайваща историческа обиколка из столицата, разкривайки ни (не)познатото лице на града в едноименния пътеводител за София.

Взривоопасна колекция разкази от майсторите на криминалния жанр

Books преди 4 години

От романите на Агата Кристи до детектив Морс на Колин Декстър, от коравите детективски истории на Реймънд Чандлър до разказите за серийни убийци на Томас Харис и Джеф Линдзи – криминалният жанр е един от най-разнообразните – съчетаващ психология, емоция и напрегнат сюжет; преливащ от класическия ноар до криминална фантастика.

More Books