Следва

Незабравимите кино костюми: "роклята с дупето" на Мирей Дарк във "Високият рус мъж с черната обувка”

Машината за успех Loreen - Евровизия е нейна

Шведската изпълнителка за втори път печели най-мащабния песенен конкурс в Европа. Как го прави?

Music преди 6 месеца

Спомняме си невероятния успех на песента “Euphoria”, с която Швеция спечели Евровизия през 2012 г. Безспорен фурор и една от най-запомнящите се песни в историята на конкурса. Едва ли някой е предполагал, че след подобна победа Loreeen може да се появи отново на сцената, а още по-малко да я покори по същия безкомпромисен начин. Но ето, че единадесет години по-късно 39-годишната шведска красавица Loreen се качи на сцената, за да покаже, че един успех може да е случайност, но два вече са гаранция за талант и професионализъм, и, най-вече, за любовта на публиката.

Досега само веднъж в историята на Евровизия изпълнител е печелил конкурса два пъти. Това е ирландският певец Johnny Logan, който печели през 1980 и 1987 г. Близо до победата беше руският певец Дима Билан, който се яви в конкурса два пъти - през 2006 и през 2009 г. - но вторият път беше само за да извоюва първото място, тъй като първия път остана втори, след Финландия. Но Loreen минава всички рекорди. Тя просто е машина за успех, а щом се качи на сцената на Евровизия, конкурсът става неин.

"През 2012 г. всичко беше ново за мен. Този път сякаш се връщам в семейството. Вече се познаваме. Това преживяване беше по-майчинско и по-лесно", сподели певицата в пресконференция веднага след победата.

Loreen беше помолена да сподели тайната на успеха си на Евровизия. Отговорът дойде през усмивка: "Мисля, че ключът към всеки успех е автентичността. А за да бъдеш автентичен, трябва да познаваш себе си."

На пресконференцията отекна и малко по-остър въпрос. Един от журналистите попита за мнението на изпълнителката дали организаторите на "Евровизия" не трябва да предприемат някакви ограничения и да попречат на един и същи изпълнител да участва в конкурса повече от два пъти.

"Не знам. Мога да се върна отново. Честно казано, всичко се върти около творчеството, изпълнението. Да, конкурсът е важен, в него участваме всички ние. Но най-важното нещо е творчеството, посланието, което изпращаме ние, творците. Мисля, че не трябва да ограничаваме всичко това".

Естествено, певицата получи и въпроси за впечатляващо дългите си нокти. Изпълнителката каза, че с тях иска да подчертае повече движенията на ръцете.

"Ноктите ми изпращат енергия. Реших да съм с дълги нокти, за да може да се виждат всичките ми движения. Това са духовни неща", каза певицата.

Припомням, че тази година само гласовете на публиката определиха кои държави ще стигнат до финала. Това означава, че на участниците не им се наложи да се изправят пред съдиите в голямата сцена.

Общо 37 държави участваха в Евровизия тази година, от които 2022 автоматично влязоха в големия финал. Победителят Украйна и така наречената "голяма петорка" - Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия и Испания, които получават безплатен пропуск за събитието благодарение на финансовия си принос.

За първи път в почти седемдесетгодишната история на конкурса хората от други държави можеха да гласуват онлайн и чрез приложение.

В края на вечерта Мартин Остердал, изпълнителен ръководител на конкурса за песен на "Евровизия", поздрави Лорийн с думите: "Огромни поздравления за Швеция. Тази вечер вие създадохте история. Loreen, вие сте първата жена изпълнител, която печели два пъти."

В отговор тя каза: "Чувствам се горда. Песента има определени ценности. Тя е за надеждата, за любовта към себе си, за силата. Тя резонира с хората."

More from View Sofia

Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала

Music преди 2 години

Световно признатият диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър заедно със Софийската филхармония ще изнесат благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света

More Music

Световнопризнатият маестро Кристоф Ешенбах се завръща в София

Music преди 1 месец

Световнопризнатият диригент Кристоф Ешенбах вече репетира със Софийската филахрмония за концерта си на 26 октомври. В програмата маестрото е включил Увертюрата „Егмонт" и Симфония №7 от Бетовен и Концерта за виолончело от Шуман. Солист на вечерта е Клаудио Бохоркес

Световноизвестната цигуларка Мидори свири за София

Music преди 3 месеца

В деня на София Столична община и Софийската филхармония ви канят на концерт с участието на забележителната цигуларка Мидори, темпераментната акордеонистка Вероника Тодорова и стилното сопрано Елена Механджийска под палката на едно от горещите имена на българския диригентски подиум Вилиана Вълчева