Следва

Trend Report: леки и простички летни акценти ала Риана, Хейли и Дуа Липа

Всички полудяха по тихия лукс - кой го наложи и откъде пазаруваме

Факт е - знаменитостите (и не само) са луди по естетиката на тихия лукс, популяризирана от Гуинет Полтроу по време на съдебния ѝ процес в началото на 2023, а тенденцията продължава да набира скорост. Защо?

All fashion преди 10 месеца

Вече ги няма чантите с крещящи лога, показните бижута и балните рокли с драматични волани: модата предефинира кодовете на "свръхбогатите" и застъпва простотата и минимализма като противоположност на крещящата естетика. Много модели и знаменитости възприеха тази тенденция, включително Кайли Дженър и сестрите Олсън, превръщайки се в нейни застъпници и пионери. Дръзко и провокативно изключение направи Риана с появата ѝ с 9-каратов пръстен на крака. Но отвъд този спорадичен протест, тихият лукс категорично се настани и не смята да ти тръгва. 

Разшифроване на тенденцията “тих лукс”

Всичко започва в началото на 2023 г., когато Гуинет Полтроу бе изправена пред съда след ски инцидент през 2016 г., когато мъж я обвинява, че го е наранила в курорт в Юта. Всеки ден звездата, носителка на "Оскар", присъства на процеса, облечена в елегантни, но сдържани тоалети, всички подписани от големи модни къщи и дизайнери, включително The Row, Prada и Ralph Lauren.


Гуинет Полтроу на съдебния процес

Не след дълго и други звездни персони започнаха да копират тенденцията за тихия лукс, известна още като courtcore. Последната, която я възприе като своя, е Кайли Дженър, която отиде в Париж с поредица от изключително семпли тоалети, култивирайки по-подреден моден имидж. Тя заложи на сдържаността с фина черна рокля Bottega Veneta с дълбоко деколте, която комбинира с кожена чанта Sardine Tote Bag, също на италианската модна къща, и чифт обувки Lanvin.

Тя беше забелязана и с ученически тоалет на Maximilian Davis, който Блеър Уолдорф носи в "Клюкарката", състоящ се от къса пола и двуредно сако, както и с черна рокля без презрамки на Ludovic de Saint Sernin от колекцията Пролет/Лято 2023.

Четете още >>> Устни ала Кайли Дженър - откъде идва манията и как да ги постигнем


Кайли Дженър в Париж

Критика от върховете

"Парите говорят, богатството шепне", казват някои за движението за тих лукс, но други твърдят, че стремежът да приличаш на изпълнителни директори, милиардери и членове на старата гвардия е елитарен и се корени в патриархата и привилегиите на белите.

Модният инфлуенсър Bryan Yambao, известен с псевдонима @BryanBoy, написа дълъг пост по темата в Instagram, който гласи:

“Не знам за вас, но алгоритъмът ми в социалните мрежи ме задушава и тази тенденция "тих лукс" е навсякъде като ужасен обрив.

Работейки в областта на модата и посещавайки някои от най-изумителните ексклузивни събития през последните две десетилетия, успях да се запозная с толкова много богати хора от всякакъв вид - милионери, милиардери, деца на милиардери, нови пари, стари пари, все едно. Клиенти на Couture. Колекционери на мода с толкова много пари, но със забавно съмнителен вкус. Жени и мъже с неприлични бижута и гардероби. И нека ви кажа на достъпен език, че няма стандартизиран начин, по който се обличат. Те са еднакво шикозни и ужасно невзрачни (или приказно вулгарни), както и някой с по-малки икономически възможности.

Това схващане за "тих лукс", според което хората с "истинско" богатство носят само дискретни, конформистки УНИФОРМИ, не е нищо друго освен абсолютна глупост. Банално, с променена марка. Това не е "лукс" сам по себе си, това е стара естетика, вкоренена в белотата и измамата - обличане по униформен начин, за да се контролира как хората ги възприемат.”

"За мен луксът е равнозначен на качество", казва Мая Диксдотер, творчески директор на By Malene Birger - марка, която наскоро достигна култов статус, като се преориентира към естетика на "скритото богатство" под ръководството на нов дизайнерски екип. "Вярвам, че усещането за лукс идва от някакъв вид хармония. Хармония в цветовата палитра, в различните текстури и форми. Домът или облеклото се усещат като луксозни, когато имат ясен стил".

Съвсем естествено възниква въпросът: Защо сега?

Като се има предвид, че само преди 18 месеца се възхищавахме на "проекта за хакерство" на Gucci и Balenciaga и отивахме в клуба с парти екипировка след пандемията, ни се струва внезапно всички да започнем да приемаме оскъдния гардероб. "Това е комбинация от няколко неща", казва Диксдотер пред Elle. 'Заради COVID-19 много от нас живееха в изолация и носеха по-малко дрехи от преди, осъзнавайки колко малко дрехи всъщност са ни необходими”.

Очевидното предположение е, че с нарастването на инфлацията и шепота за рецесия тихият лукс се е зародил при същите обстоятелства като минимализма. До известна степен, да, това е вярно. Но докато минималистите от 2010 г. предпочитаха функционалността и рационализирането на гардероба, тихият лукс се определя от леката си елегантност. "Тихият лукс е по-разчупена версия на добрия вкус", казва американската блогърка Леандра Медин Коен. "Той е изискан, но по-рисков.”


Jil Sander есен-зима 2023-2024

Пример за това е, че през 2019 г. актрисата Кейти Холмс е заснета да вика такси, облечена в жилетка и сутиен в овесен цвят на Khaite. Снимката стана вирусна заради бляскавото отношение, което съдържаше, и финия сексапил на визията. “Това не беше някакъв предварително подготвен папарашки кадър” - казва стилистката Бри Уелч, която често облича Холмс. "Тя изглеждаше непринудено и шик и тази изтънчена реалност намери отклик сред хората.”


Кейти Холмс

Независимо дали се харесва на масата или не, дори модните къщи са в крак с тенденцията за тихия лукс. Марки и дизайнери като Jil Sander, Bottega Veneta, Khaite и The Row всеки сезон очертават контурите на един радикален, сдържан моден стил: сака с костюми, добре скроени дънкови поли, безупречни горнища, обикновени тренчове, мокасини... Всичко в този стил казва: не прекалявайте! Съсредоточете се върху качествени елементи, безупречни кройки и изискани детайли. Очевидно е, че тази тенденция ще бъде най-популярната за годината.


Последната колекция на Фийби Файло за Céline SS18

Ако минималното, скрито богатство е естетиката, към която се чувствате привлечени, обърнете се към достъпни марки като COS, Theory, Eileen Fisher, Everlane или Frank & Oak, за да постигнете това сдържано, цялостно усещане, което Shiv на Succession прави толкова добре, без четири (или пет) цифрени цени.

More All fashion